Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
7.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

3

Natisni članek

jedrsko orožje Severna Koreja Kim Džong Un Donald Trump

Sreda, 27. 2. 2019, 7.46

5 let, 2 meseca

Bela hiša zaradi neprijetnih vprašanj Trumpu novinarjem onemogočila dostop do večerje s Kimom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

3

Donald Trump in Kim Džong Un | Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Foto: Reuters

Washington Post poroča, da je Bela hiša dopisnikom agencij AP, Reuters in Bloomberg ter časopisa Los Angeles Times prepovedala pokrivanje današnje večerje med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom v Hanoju, ker so pred tem glasno zastavljali neprijetna vprašanja predsedniku ZDA

Predsednik največje demokracije na svetu se v Vietnamu srečuje s predsednikom totalitarne države, kjer svobode tiska ne poznajo. Za ameriške medije je tako toliko bolj presunljivo, da so novinarje izključili na zahtevo predsednika ZDA. Trumpa je pogrelo, ker so mu med fotografiranjem s Kimom novinarji kričali vprašanja o današnjem zaslišanju nekdanjega odvetnika in tesnega sodelavca Michaela Cohena v kongresu.

"Lažnivec, rasist in prevarant"

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je dejala, da so novinarje izključili iz pokrivanja uvoda v večerjo zaradi občutljivosti glede zakričanih vprašanj pred večerjo. Med vprašanji je bilo tudi eno glede Cohenovega zaslišanja v kongresu, kjer nekdanji Trumpov odvetnik razkriva dušo o svojem delu za "lažnivca, rasista in prevaranta".

Michael Cohen
Novice "Najbolj obžalujem, da sem lagal Melanii o pornozvezdnici"

Sandersova je uvodoma skušala prepovedati dostop do večerje vsem 13 novinarjem Bele hiše, ki spremljajo Trumpa v Vietnamu in dovoliti dostop le fotografom in snemalcem, vendar je na koncu dovolila dostop novinarki Wall Street Journala, ki se je držala discipline in ni nič spraševala. Sandersova je sporočila, da bodo še naprej, kot vedno, zagotavljali kar največji možni dostop ameriških novinarjev do zgodovinskega vrha.

Trump in Kim optimistična

Trump in Kim Džong Un sta sicer ob začetku srečanja izrazila optimizem, da bo njuno drugo srečanje uspešno. Medtem ko sta se Donald Trump in Kim Džong Un rokovala pred v vrsto postavljenimi ameriškimi in severnokorejskimi zastavami, je ameriški predsednik izrazil pričakovanje, da bo vrh zelo uspešen.

Trump in Kim izrazila optimizem

Na novinarsko vprašanje, ali bo razglasil konec korejske vojne, je Trump odgovoril: "Bomo videli."

Tudi Kim je izrazil pričakovanje, da bo njun vrh prinesel pozitivne rezultate. "Prepričan sem, da bo tokrat dosežen rezultat, ki ga bodo pozdravili vsi ljudje. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh, da se bo to zgodilo," je dejal severnokorejski voditelj.

Po rokovanju sta se voditelja najprej za približno dvajset minut pogovarjala na štiri oči, sledila je delovna večerja. Pogovori se bodo nadaljevali v četrtek.

Sladkala sta se s čokoladno torto

Voditelja sta večerjo v hotelu Sofitel Legend Metropole pričela s koktajlom iz rakcev. Za glavno jed so jima postregli hruškov kimči in mariniran goveji steak na žaru, za sladico pa sta se posladkala s čokoladno lavo torto, so sporočili iz Bele hiše.

Ob večerji sta se Kim in Trump odžejala s punčem iz posušenega kakija in medu.
Donald Trump in Kim Džong Un
Novice Trump: Z denuklearizacijo bo Severna Koreja postala gospodarska sila

Trump vztraja, da bi Severna Koreja po razorožitvi lahko postala velika gospodarska sila

Trump je pred današnjimi pogovori s Kimom spet dejal, da bi Severna Koreja v primeru uspešnih pogajanj o jedrski razorožitvi lahko postala velika gospodarska sila. Ameriški predsednik je izpostavil uspešno preoblikovanje vietnamskega gospodarstva kot zgled za Severno Korejo. Vietnam po njegovih besedah "cveti kot le redki kraji na Zemlji".

Ameriški predsednik Donald Trump je danes spet poudaril, da bi Severna Koreja v primeru uspešnih pogajanj o jedrski razorožitvi lahko postala velika gospodarska sila. | Foto: Getty Images Ameriški predsednik Donald Trump je danes spet poudaril, da bi Severna Koreja v primeru uspešnih pogajanj o jedrski razorožitvi lahko postala velika gospodarska sila. Foto: Getty Images

"S Severno Korejo bi bilo enako, in to zelo hitro, če bi se denuklearizirala," je ameriški predsednik danes sporočil prek Twitterja. Kot je dodal, ima Severna Koreja gospodarski potencial "kot skoraj nihče drug v zgodovini". 

Kim je v Vietnam prispel v torek po treh dneh vožnje z vlakom prek Kitajske, po prihodu v Hanoj pa je obiskal severnokorejsko veleposlaništvo.

Donald Trump
Novice Predstavniški dom zavrnil Trumpove izredne razmere

 

Ne spreglejte