Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 14.09

8 let

Francozi, bodite prijazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoska vlada svoje državljane poziva, naj bodo prijaznejši do turistov.

Francozi, še posebej Parižani, veljajo za arogantne do tujcev. Čeprav Pariz velja za drugo najbolj obiskano mesto na svetu, se redno uvršča tudi med najbolj neprijetna mesta za turiste. Uporabniki strani TripAdvisor.com so Pariz izglasovali celo za najbolj nesramno mesto na svetu, Parižane pa za prave neotesance. Kar je na neki način celo opravičljivo. Vsako poletje morajo prenašati horde turistov, ki lomastijo po njihovem mestu in jih bombardirajo z vsemogočimi jeziki, le s francoščino ne. Francoski obrambni mehanizem je, da so do turistov hladni, celo malo sovražni.

Ministrica poziva k nasmehom Toda temu bi rada konec naredila francoska ministrica za gospodarstvo Fleur Pellerin. Kot rojena Korejka francosko arogantnost občuti kot nesramnost, zato je pred kratkim rojake opozorila, da morajo ponovno "obuditi svoj čut za gostoljubje, ki ga imajo zdaj prevečkrat za hlapčevstvo".

Njena želja je namreč, da bi Francija končno dosegla sto milijonov turistov na leto. Zdaj Francijo obišče okoli 80 milijonov turistov na leto. Ministrico je podprl tudi zunanji minister Laurent Fabius, ki je prepričan, da se številni tujci v Francijo ne vrnejo prav zaradi nesramnosti njenih prebivalcev.

Toda Francozi so v resnici zelo prijazni in gostoljubni. Vsako srečanje ljudi se začne s prijaznim Bonjour in vsaj kratkim vljudnostnim pogovorom. A le če v tega niso vmešani turisti. Ti z lahkoto naletijo na natakarja, ki jih ozmerja, na voznika taksija, ki jih namenoma odloži na napačnem kraju, ali na sprevodnika, ki jim ne želi povedati, kje je prava postaja.

Priročnik za prijaznost Nesramen odnos do turistov pa so očitno prevzeli tudi Parižani. Pred dvema letoma je pariški metro izvedel raziskavo in ugotovili so, da je 97 odstotkov Parižanov prepričanih, da so njihovi someščani nesramni, da se ne znajo vesti in da so necivilizirani.

Obupani uslužbenci pariške turistične zveze so tako lani izdali poseben priročnik o prijaznosti, ki so ga razdelili turističnim delavcem. Tri leta prej je mesto najelo celo "ambasadorje nasmeška", da bi turistom pokazali, kako prijazno mesto je Pariz. Skupine ambasadorjev so krožile okoli najbolj obljudenih pariških znamenitosti in prijazno pozdravljale turiste ter jim ponujale pomoč.

Turizem ni zabava Ministrica za gospodarstvo tokrat misli resno. "Turizem ni zabava. Turizem je za gospodarstvo tako pomemben kot izvoz," je dejala za France24. Francoze je namreč prizadelo, da je prvo mesto med najbolj obiskanimi mesti na svetu prevzel London.

Poleg akcije prijaznosti bodo v Parizu več območij razglasili za turistična območja, tako da bodo lahko tam trgovine odprte tudi ob nedeljah. To naj bi še posebej razveselilo velike veleblagovnice, kot sta Galeries Lafayette in Printemps. V sindikatu trgovcev sicer temu nasprotujejo, češ da ne bodo delali v nedeljo, zato so že napovedali stavke.

Ne spreglejte