Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
12.43

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bogataši darila obdarovanje

Petek, 5. 12. 2014, 12.43

7 mesecev, 1 teden

Kako se obdarujejo bogataši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med bogataši so priljubljena darila z izkušnjo in seveda avtomobili.

Medtem ko navadni ljudje darila kupujejo na razprodajah, bogataši božična in druga darila izbirajo brez omejitev. Velja stereotip, da bogataši kupujejo avtomobile in nakit, toda v zadnjih letih so zelo priljubljena darila z doživetjem. Recimo obisk le za vas odprte vinske kleti ali ekskluzivna izkušnja New Yorka z nakupovanjem in obedi v najboljših restavracijah.

V Pariz po osebni parfum za pol milijona dolarjev V letošnjem božičnem katalogu luksuzne trgovine Neiman Marcus je bil na primer izlet v Nemčijo v delavnico draguljarice Monice Rich Kosann, kjer skupaj z umetnico oblikujete ogrlico. Izlet stane sto tisoč dolarjev in po poročanju BBC so prodali enega.

Na samem vrhu ekskluzivnosti je tudi izlet v Pariz v prvem razredu z večerjo s slavnim izdelovalcem parfumov Oliverjem Creedom. Pol leta po izletu bo stranka prejela svoj osebni parfum v štiriindvajsetih 14-karatnih stekleničkah.

Precej veliko je bilo naročil avtomobilov, posebnih modelov ob stoletnici Neiman Marcusa maserati hibli Q4, ki stanejo 95 tisoč dolarjev. Do zdaj so jih prodali 49. Prav tako je priljubljeno darilo vilebrequin quadski, napol vodni skuter, napol terenec za 50 tisoč dolarjev.

Unikatna darila Mnogo daril iz kataloga je unikatnih. Tako je bila na primer leta 2012 za 30 tisoč dolarjev na voljo predstava Anni na Broadwayu, v kateri je obdarovanec lahko odigral eno od vlog. Darilo je za 65. rojstni dan nekdo kupil svoji ženi.

Najdražje darilo, kar so jih prodali, je bil helikopter bell za 6,7 milijona dolarjev. Najbolj priljubljeno darilo so steklenice Dom Perignona v steklenicah Balloon Venus umetnika Jeffa Koonsa. Lani so jih prodali 75, po 20 tisoč dolarjev vsako.

Dekletu lomborghini, ljubici konj Ari Zoldan, predsednik Quantum Networks, je BBC priznal, da večino daril kupijo osebni asistenti, ki jih bogataši pošljejo po nakupih. O svojih nakupih ni želel govoriti, priznal pa je, da so njegovi prijatelji kupili lamborghinija za dekle, konja za ljubico in romantične počitnice na otoku Necker v lasti Richarda Bransona, kjer ena prenočitev stane okoli 30 tisoč dolarjev. Večina njegovih prijateljev za posamezno darilo zapravi do 30 tisoč do 300 tisoč dolarjev.

Med bogataši po svetu pa naj bi bile razlike v izbiri daril. Po podatkih podjetja Global Blue, ki je specializirano za luksuzne nakupe, so trenutno najboljši kupci Kitajci. Letos je bil največji nakup pri njih vreden 20 milijonov evrov, kolikor je kitajski bogataš zapravil za darila v Singapurju. Prav tam se je zgodil tudi drugi največji nakup, vreden 12 milijonov evrov, kolikor je zapravil bogataš iz Indonezije. Podjetje ni posredovalo podatkov, kaj sta bogataša za ta denar kupila.

Letos razprodani zajčji plašček in sandali Valentino A nekako velja, da Evropejci najraje kupujejo drage predmete visoke kakovosti, na primer vino, a se s tem ne postavljajo pred prijatelji. Američani medtem radi kupujejo darila, ki jih opazijo tudi drugi, recimo ferrarije.

A kot pravijo poznavalci, je od leta 2008 precej padlo število nakupov ekstravagantnih daril. Tudi bogataši menda radi kupujejo tam, kjer dobijo posebne popuste, za kar poskrbijo njihovi osebni asistenti, ki imajo dobre zveze s trgovinami.

Za letošnji božič pa je bilo na seznamu luksuznih daril tudi precej cenejših možnosti. Na primer priljubljeni dekliški plašček iz zajčjega krzna za 395 dolarjev, ki je šel za med.

Ne spreglejte