Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2018,
16.51

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

zaposleni protest Google spolno nadlegovanje

Četrtek, 1. 11. 2018, 16.51

5 let, 6 mesecev

Google: Zaposleni protestirali zaradi spolnega nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Protest pri Googlu | Iz prostorov Googla v Dublinu je protestno odkorakalo več sto zaposlenih. | Foto Reuters

Iz prostorov Googla v Dublinu je protestno odkorakalo več sto zaposlenih.

Foto: Reuters

Številni zaposleni pri spletnemu gigantu Google so danes po vsem svetu zaradi politike podjetja glede spolnega nadlegovanja protestno zapustili svoja delovna mesta. Samo iz prostorov Googla v Dublinu je protestno odkorakalo več sto zaposlenih.

Zaposleni so se v okviru protesta eno uro sprehajali pred Googlovim poslopjem v Dublinu. Kot je pojasnila ena od udeleženk, je protestni shod potekal v solidarnosti s komerkoli, ki je doživel kakršnokoli obliko spolnega nadlegovanja ali nasilja na delovnem mestu.

Zaradi neprimernega obnašanja odpustili uslužbenca, a mu plačujejo odpravnino

O protestnih pohodih so poročali tudi iz Londona, Singapurja in Tokia, podobne shode pa pričakuje tudi v ZDA. Poziv k protestnemu shodu ob 11.10 po lokalnih časih se je v sredo pojavil na Twitterju. Že nekaj časa se namreč stopnjujejo napetosti zaradi načina, kako se Google odziva na pritožbe zaradi spolnega nadlegovanja.

Poziv k protestnemu shodu se je v sredo pojavil na družbenem omrežju Twitter. | Foto: Reuters Poziv k protestnemu shodu se je v sredo pojavil na družbenem omrežju Twitter. Foto: Reuters

Ameriški časnik New York Times je nedavno poročal, da je Google zaradi neprimernega obnašanja leta 2014 odpustil višjega uslužbenca Andyja Rubina, a mu še vedno plačuje odpravnino, vredno 90 milijonov dolarjev. Podjetje naj bi tudi na druge podobne načine poskušalo prikriti primere spolnega nadlegovanja.

Google zatrjuje, da nihče od odpuščenih ni dobil odpravnine

V okviru poziva k protestnemu shodu so organizatorji objavili seznam zahtev. Med drugim zahtevajo končanje prisilnih poravnav, zaradi katerih primeri ne zaidejo v javnost, ter obveze glede enakopravnosti plač in pogojev na delovnem mestu.

V Googlu v luči protesta zaposlenih zatrjujejo, da nihče od tistih, ki so bili odpuščeni zaradi spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, ni dobil odpravnine. Nekateri mediji trdijo drugače. | Foto: Reuters V Googlu v luči protesta zaposlenih zatrjujejo, da nihče od tistih, ki so bili odpuščeni zaradi spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, ni dobil odpravnine. Nekateri mediji trdijo drugače. Foto: Reuters

Ravno v sredo so iz starševskega Googlovega podjetja Alphabet sporočili, da je zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja podjetje brez odpravnine zapustil eden od izvršnih direktorjev Richard DeVaul.

Prvi mož družbe Sundar Pichai je v torek zaposlenim poslal sporočilo, da obžaluje pretekla dejanja. Zagotovil je, da bodo vzpostavili varnejše in enakopravnejše delovno okolje. Pojasnil je še, da nihče od zaposlenih, ki so jih v preteklih dveh letih odpustili zaradi obtožb spolnega nadlegovanja, ni dobil odpravnine.

Ne spreglejte