Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2024,
6.27

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

Natisni članek

Gaza vojna Izrael Hamas

Ponedeljek, 29. 4. 2024, 6.27

2 tedna, 1 dan

ZDA ugotovile hude kršitve izraelskih sil na Zahodnem bregu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42
Rafa | "Gre za incidente veliko pred 7. oktobrom in noben se ni zgodil v Gazi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Patel. | Foto Reuters

"Gre za incidente veliko pred 7. oktobrom in noben se ni zgodil v Gazi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Patel.

Foto: Reuters

ZDA so ugotovile, da je pet izraelskih vojaških enot zagrešilo hude kršitve človekovih pravic Palestincev na zasedenem Zahodnem bregu, še preden je Hamas 7. oktobra lani napadel Izrael. V novih izraelskih napadih na mesto Rafa na jugu Gaze je medtem po navedbah tamkajšnjih oblasti umrlo najmanj 27 Palestincev. Medtem je v Kairo prispela delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki naj bi danes sporočila svoj odgovor glede predloga za prekinitev ognja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ugotovitve Washingtona, ki ne komentira številnih obtožb na račun ravnanj Izraela v Gazi, je danes predstavil tiskovni predstavnik State Departmenta Vedant Patel. Štiri enote izraelske vojske, ki od leta 1967 zaseda Zahodni breg, so že sprejele ukrepe proti kršiteljem, glede pete enote pa še potekajo posvetovanja med ameriškimi in izraelskimi uradniki, je povedal Patel. "Gre za incidente veliko pred 7. oktobrom in noben se ni zgodil v Gazi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Patel.

ZDA imajo zakon, ki jim prepoveduje nudenje pomoči tujim varnostnim silam, ki so vpletene v zlorabe človekovih pravic. Vendar pa, kot piše ameriška televizija CNN, lahko državni sekretar ugotovi, da tuja država sprejema ukrepe za kaznovanje odgovornih in v tem primeru lahko ohrani pomoč.

Patel je na novinarski konferenci zavrnil obtožbe, da imajo ZDA pri Izraelu dvojna merila. "Gre za to, ali države sprejmejo učinkovite ukrepe za kaznovanje odgovornih za kršitve. To pa je različno od države do države," je dejal.

V trajajočih izraelskih napadih na Gazo, ki niso bili predmet te preiskave, je bilo ubitih več kot 34.000 Palestincev. Od 7. oktobra dalje pa je izraelska vojska bistveno okrepila svoje delovanje tudi v obliki smrtonosnih racij na Zahodnem bregu.

Med obstreljevanjem umrlo sedem članom iste družine

V novih izraelskih napadih na mesto Rafa na jugu Gaze je medtem po navedbah tamkajšnjih oblasti umrlo najmanj 27 Palestincev. Najmanj 20 ljudi je ponoči umrlo v napadih na stanovanjske stavbe, zjutraj pa je med obstreljevanjem umrlo še sedem članov iste družine, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Navedb ni bilo mogoče neodvisno preveriti, izraelski predstavnik pa se ni želel odzvati brez posredovanja točnih koordinat napadov, piše dpa.

Izrael v okviru svojega načrta za uničenje Hamasa sicer napoveduje ofenzivo na Rafo. Zavezniki so prej že večkrat posvarili izraelske oblasti, saj je v mestu več sto tisoč Palestincev, ki so se tja zatekli iz drugih delov Gaze.

Glede na izjave izraelskih predstavnikov bi vojaško posredovanje sicer lahko preložili ali celo odpovedali, če bi v Egiptu dosegli preboj v pogajanjih glede prekinitve ognja in izpustitve talcev v zameno za palestinske zapornike.

Delegacija Hamasa je prispela v Kairo 

Delegacija Hamasa je danes že prispela v Kairo, so viri na letališču potrdili za dpa. V egiptovski prestolnici bodo predvidoma razpravljali o najnovejšem predlogu glede izpustitve 33 talcev v zameno za več sto palestinskih zapornikov. Med drugim bi Hamas izpustil ženske, bolne, ranjene in starejše, je poročal izraelski portal Ynet.

Koliko časa bi trajala prekinitev ognja, bi bilo odvisno od števila izpuščenih talcev. Hamas sicer v zameno zahteva izpustitev 50 palestinskih zapornikov za vsakega vojaškega talca in 30 zapornikov za vsakega civilnega talca.

V okviru dogovora bi se izraelske sile umaknile z osrednje ceste, ki razdeljuje enklavo na dva dela – sever in jug, prebivalci severnega dela Gaze pa bi se lahko vrnili v svoje domove.

Blinken pozval Hamas k sprejetju predloga za prekinitev ognja v Gazi

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je danes palestinsko gibanje Hamas pozval, naj sprejme izjemno velikodušen predlog Izraela, s katerim bi omogočili prekinitev ognja v Gazi. Delegacija Hamasa medtem v Kairu razpravlja o predlogu, odločitev bi lahko sprejeli še danes. V Egiptu so izrazili upanje na pozitiven izid pogajanj.

"Hamas ima pred seboj predlog, ki je od Izraela izjemno, izjemno velikodušen. Odločiti se morajo – in to hitro. Upam, da se bodo odločili pravilno," je Blinken dejal v Rijadu, kjer se je s kolegi iz več arabskih in evropskih držav med drugim pogovarjal o prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi.

Da gre za velikodušno ponudbo, je menil tudi britanski zunanji minister David Cameron. Kot je dejal v Rijadu, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), je palestinsko gibanje dobilo "zelo velikodušno ponudbo 40-dnevnega premirja in potencialno osvoboditev na stotine palestinskih zapornikov v zameno za osvoboditev izraelskih talcev".

Cameron je izrazil upanje, da bo Hamas sprejel ta dogovor. "Ves pritisk na svetu in vse oči sveta bi morale biti danes uprte vanje, da bi rekli, da sprejmejo ta dogovor," izjavil vodja britanske diplomacije in dodal, da bi predlog vodil do "ustavitve spopadov, ki si ga vsi tako močno želimo videti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je v Rijadu izrazil upanje, da bi se lahko zgodil preboj v pogajanjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Upamo na najboljše. Predlog je upošteval stališča obeh strani, zdaj čakamo na končno odločitev," je dodal.

Do zdaj preboja v pogajanjih ni bilo, saj Hamas vztraja pri trajni prekinitvi ognja in umiku izraelskih sil z območja Gaze. Izrael pa je bil do zdaj pripravljen samo na začasno prekinitev ognja, da bi dosegel osvoboditev talcev, ki so še vedno v ujetništvu, in omogočil dostavo več humanitarne pomoči.

Blinken, ki bo v prihodnjih dneh obiskal tudi Izrael in Jordanijo, je ob tem v Rijadu znova poudaril, da ZDA nasprotujejo načrtovani izraelski ofenzivi na mesto Rafa na jugu Gaze. "Še vedno nismo videli načrta, na podlagi katerega bi lahko verjeli, da je mogoče učinkovito zaščititi civiliste," je dejal.

Izraelska vojska že izvaja zračne napade na mesto – danes je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj 27 Palestincev. Glede na izjave izraelskih predstavnikov bi obsežnejšo vojaško operacijo v Rafi sicer lahko preložili ali celo odpovedali, če bi v Egiptu dosegli preboj v pogajanjih.

Izrael Kac
Novice Izrael omenja možnost preložitve ofenzive na Rafo v primeru dogovora s Hamasom
Hamas
Novice Hamas preučuje najnovejši izraelski predlog za prekinitev ognja
Luka Dončić
Mnenja Branko Soban: Dončić med Netanjahujem in Trumpom
Ne spreglejte