Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 8. 2012,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Italija

Četrtek, 30. 8. 2012, 11.02

8 let

Italija: Oploditev z biomedicinsko pomočjo še vedno buri duhove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Italiji so še vedno deljena mnenja o tem, ali bi bilo treba odpraviti obstoječi zakon, ki parom zelo omejuje pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Debata se je spet razvnela, potem ko je Evropsko sodišče za človekove pravice pritrdilo več italijanskim parom, ki so iskali pravico. Sodišče je odločilo, da je zdajšnji zakon preveč omejujoč in krši pravice parov, ki si želijo otrok pa jih ne morejo spočeti po naravni poti. Renato Balduzzi, italijanski minister za zdravje, pa je že napovedal, da se bo vlada na odločitev zelo verjetno pritožila, saj naj bi ta dopuščala možnost napačnih interpretacij. "V razsodbi so razdelki, ki lahko omogočajo zaskrbljujoče interpretacije," je Balduzzi povedal na Radiu Vatikan, a obenem dodal, da bi sporni zakon vendar lahko spremenili, če bo vlada zaznala, da si javnost tega močno želi. Po Balduzzijevem mnenju bi bilo treba najti boljše ravnovesje med zakonskimi pravicami in zaskrbljenostjo kritikov glede evgenike. Evgenika je sicer zelo sporna in nepriljubljena veja znanosti, ki izhaja iz prepričanja, da je z raznolikimi posegi mogoče izboljšati človeka in se izogniti genskim deformacijam.

17.500 evrov za par, ki je začel postopek

Roberta Agostini, predstavnica Nacionalne konference demokratičnih žensk, pa je povedala, da odločitev sodišča v Strasbourgu Italiji ponuja priložnost, da izboljša sporni zakon. Zakonu, ki so ga z močno podporo katoliškega bloka sprejeli pred osmimi leti, so že na samem začetku očitali močno ideološko orientiranost, obenem pa zakonodajalci niso bili sposobni odgovarjati na kritike, ki so jih predstavili številni pari. S tem zakonom je bila namreč močno omejena možnost oploditve z biomedicinsko pomočjo, s čimer so bili diskriminirani številni pari.

Italija ima zdaj tri mesece časa, da se pritoži na razsodbo sodišča za človekove pravice, ki je obenem določilo, da mora italijanska država plačati še 17.500 evrov kompenzacije paru, ki je začel postopek. Aurelio Mancuso, predsednik organizacije Equality Italy, pa je v zvezi s tem povedal, da italijanska tehnična vlada nima nobene pravice, da bi se pritožila na razsodbo sodišča, saj je bila postavljena za reševanje ekonomskih vprašanj in ne vprašanj reprodukcije.

Ne spreglejte