Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 8. 2012,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 3. 8. 2012, 11.06

8 let

"Letala niso bila v nevarnosti, da se zaletijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriške zvezne oblasti so zanikale navedbe medijev, da naj bi se tri letala ameriškega prevoznika US Airways na letališču Reagan National skoraj zaletela.

Včeraj smo že poročali, da je do skorajšnje nesreče prišlo, ker je letalski kontrolor dve vzletajoči letali poslal naravnost proti letalu, ki se je približevalo iz nasprotne smeri in se je spuščalo za pristanek.

Razlog za napačno posredovanje letalskega kontrolorja naj bi bil "šum v komunikaciji", so sporočili iz zvezne letalske administracije (FAA). Dogodek se je zgodil včeraj okoli 14. ure, letala so prevažala 192 potnikov in članov posadke, nihče pa v manevru ni bil poškodovan. Letalski kontrolor je namreč po tem, ko je prepoznal situacijo, prihajajoče letalo hitro preusmeril, vzletajočima letaloma pa omogočil, da varno nadaljujeta pot.

Predstavnik FAA Ray LaHood je danes zatrdil, da letala nikdar niso bila v nevarnosti trčenja, ne glede na to, da je bila bližina letal manjša od dovoljene. Prvo letalo se je pristajajočemu letalu približalo na razdaljo 1.300 metrov, drugo pa na razdaljo 4.300 metrov. Med letali je bilo tudi približno 240 metrov višinske razlike, so še sporočili iz FAA.

"Prišlo je do premajhne razdalje med letali. To se ne bi smelo zgoditi" Pravilnik organizacije sicer zapoveduje, da se letala eno drugemu ne smejo približati na manj kot 5 kilometrov razdalje horizontalno in 300 metrov vertikalno. "V nobenem trenutku letala niso bila v nevarnosti, da se zaletijo," je poudaril LaHood v izjavi za javnost. "Prišlo pa je do premajhne razdalje. To se ne bi smelo zgoditi," je še dodal.

Nesrečna epizoda se je zgodila po tem, ko je FAA spremenila zračne smeri nekaterih letov zaradi slabega vremena južno od letališča, letala pa so zato pristajala s severne strani letališča in ne z južne, kot je to v navadi.

Ne spreglejte