Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
17.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2013, 17.12

8 let

Milanović in Dačić o normalizaciji odnosov med Hrvaško in Srbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odnosi med Hrvaško in Srbijo so ključni za regijo je izjavil srbski premier Ivica Dačić po srečanju s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem v Beogradu.

Hrvaški premier pa je poudaril, da je Srbijo obiskal, da bi videl, ali se odnosi lahko izboljšajo. "Želimo odpreti sodelovanje Srbije in Hrvaške ne glede na spremembe, ki bodo sledile po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo," je Dačićevo izjavo na spletni strani povzel Radio Svobodna Evropa. Dačić je na skupni novinarski konferenci dodal, da sta se z Milanovićem pogovarjala o pomembnih temah in da je odnose treba usmeriti proti normalizaciji. Pojasnil je, da sta se z Milanovićem pogovarjala o treh skupinah vprašanj ter da gre za tista, ki izhajajo iz zgodovine, predvsem iz sredine 90. let prejšnjega stoletja, o gospodarskem sodelovanju in prihodnost obeh držav v Evropski uniji.

Na dnevnem redu je bilo šest tem Na dnevnem redu je bilo šest tem: položaj Srbov na Hrvaškem in njihove kolektivne pravice, postopki za vojne zločine, vrnitev beguncev, vprašanje meje na Donavi, recipročnost v gospodarskem sodelovanju in hrvaška pomoč Srbiji na njeni poti v EU. Milanović je dejal, da bi se srečanje z Dačićem lahko zgodilo tudi pred pol leta, so se pa medtem napetosti med državama umirile. Poudaril je, da sta državi v zadnjih dveh desetletjih šli skozi težko obdobje in da morata vladi zdaj storiti vse, kar je v njuni moči, da bi uredili odnose. "Mi podpiramo približevanje Srbije Evropski uniji. To ni zgolj fraza niti poza, to je v našem interesu," je povedal Milanović. Dodal je, da bo Hrvaška poštena do Srbije ter da bo njena vloga kolegialna.

Brez pogovorov o obtožbah o genocidu Milanović in Dačić sta dejala, da nista govorila o podrobnostih, ko gre za medsebojne obtožbe za genocid, ki sta ju državi vložili na Meddržavnem sodišču v Haagu, sicer pa da bosta iskala partnersko rešitev spora, preden se bo začela obravnava leta 2014. Obtožbe za genocid so med vprašanji, ki najbolj obremenjujejo odnose med državama. Glede gospodarskih odnosov je Dačić izrazil željo, da sodelovanje ne bo zgolj enostransko glede na ovire, s katerimi se soočajo srbski vlagatelji na Hrvaškem. Milanović je povabil srbska podjetja na hrvaški trg in poudaril, da Hrvaška spoštuje pravila tekme na trgu. Vrednost blagovne menjave med državama je približno 700 milijonov evrov, Hrvaška pa ima občutni presežek.

Srečanje presentilo tudi Bruselj Dačić je zavrnil medijska ugibanja, da je do srečanja z Milanovićem prišlo zaradi pritiska EU, in dodal, da gre za skupno pobudo, ki je po njegovem prepričanju presenetila tudi Bruselj. Kot je pojasnil, ga Milanović je poklical po telefonu, nato pa sta se dogovorila za srečanje. Gre za njuno prvo srečanje, odkar sta prevzela premierska položaja. "Splošni vtis po njuni današnji novinarski konferenci, je da gre za pomemben korak proti normalizaciji in operativnem sodelovanju dveh vlad," je ocenila hrvaška tiskovna agencija Hina.

Milanović se v Beogradu ni srečal z drugimi predstavniki srbskih oblasti, se je pa sestal s predstavniki hrvaške manjšine v Srbiji.

Ne spreglejte