Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2024,
8.44

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

Natisni članek

Vojna v Ukrajini

Sobota, 24. 2. 2024, 8.44

2 meseca

731. dan vojne v Ukrajini

Shod v podporo Ukrajini: To zbrani sporočajo Putinu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

Ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino se spopadi med vojskama nadaljujejo. Slovenski premier Robert Golob se je ob obletnici zavzel za iskanje priložnosti za premirje, ukrajinski predsednik Zelenski pa izpostavil pomen pomoči ZDA. Zaveznicam se je zahvalil za vso dozdajšnjo pomoč in obljubil zmago nad Rusijo. V več evropskih državah, tudi v Ljubljani, potekajo shodi v podporo Ukrajini. "Nikoli se ne bomo vdali. To je edino sporočilo, ki ga moramo dati Putinu," je na Kongresnem trgu, kjer so se zbrali podporniki Ukrajine, dejal državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk.

Poudarki dneva:
19.50 Zelenski voditelje G7 zaprosil za nadaljnjo pomoč
17.45 Zelenski podpisal varnostna sporazuma z Italijo in Kanado

17.24 Vovk: To je edino sporočilo, ki ga moramo dati Putinu
17.10 Slovenci zadržano na strani Palestincev

16.47 Na poljskem protestniki pred hišo ruskega veleposlanika odvrgli dve toni gnoja
15.34 Zelenski ob drugi obletnici vojne obljublja zmago nad Rusijo
13.34 Pirc Musarjeva ob obletnici vojne s pesmijo v poklon Ukrajincem
12.01 Šojgu obiskal ruske vojake v Ukrajini
11.30 Nato in Zahod potrdila nadaljnjo podporo in pomoč Kijevu
9.53 Von der Leyen ob obletnici v Kijevu izrazila trdno podporo EU
9.32 Zelenski ob obletnici vojne izpostavil pomen pomoči ZDA
8.44 Golob kritičen do ruskega ignoriranja mednarodnega prava
8.31 Spopadi se nadaljujejo

19.50 Zelenski voditelje G7 zaprosil za nadaljnjo pomoč

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je voditeljem držav skupine G7 na virtualnem vrhu dejal, da se Ukrajina zanaša na njihovo nadaljnjo dobavo vojaške pomoči, ki jim pomaga v boju proti Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dobro veste, kaj vse potrebujemo za zaščito našega neba, za krepitev naše vojske na kopnem in kaj vse potrebujemo, da ohranimo in nadaljujemo naš uspeh na morju. In dobro veste, da vse to potrebujemo pravočasno, zato računamo na vas," je dejal Zelenski.

Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je danes iz Kijeva vodila virtualni vrh, je poudarila, da Rusija ne zmaguje vojne v Ukrajini. "Veliko bolje moramo razložiti, da je sedanje stanje konflikta naša zmaga, ukrajinska zmaga, in ne zmaga Rusije, kot poskuša trditi njena propaganda," je dejala.

Voditelji G7 so se danes v skupni izjavi zavezali, da bodo okrepili strošek vojne za Rusijo, v okviru česar nameravajo še dodatno otežiti Moskvi dostop do prihodkov. Ob tem so pozvali Iran in Kitajsko, naj nehajo pomagati Rusiji ter zagrozili z ukrepi.

Obljubili so nadaljnjo podporo Kijevu pri pravici do samoobrambe, kar vključuje tudi sklepanje varnostnih sporazumov.

Voditelji so še pozvali Rusijo, naj razjasni okoliščine smrti ruskega oporečnika Alekseja Navalnega, ki je nedavno umrl v zaporu. Ob tem so se poklonili njegovemu pogumu. "Žrtvoval je svoje življenje za boj proti kremeljski korupciji in za svobodne in pravične volitve v Rusiji," so sporočili v izjavi.

Melonijeva je danes kot predsedujoča vodila virtualno srečanje držav G7 in sicer iz Kijeva. V ukrajinski prestolnici so se danes sicer mudili še predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premier predsedujoče Svetu EU Belgije Alexander De Croo in kanadski premier Justin Trudeau. Francoski predsednik Emmanuel Macron se srečanja zaradi težav s protesti francoskih kmetov ni udeležil.

17.45 Zelenski podpisal varnostna sporazuma z Italijo in Kanado

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes na drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino podpisal varnostna sporazuma z Italijo in Kanado. Pred tem je podobne varnostne sporazume Ukrajina med drugim podpisala z Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo.

"Ukrajina je danes gotovo močnejša kot pred dvema letoma," je zapisal Zelenski na družbenem omrežju X.

17.24 Vovk: To je edino sporočilo, ki ga moramo dati Putinu

Shod v podporo Ukrajini je potekal tudi v Ljubljani. Pripravili sta ga ukrajinska skupnost v Sloveniji in ukrajinsko veleposlaništvo v Ljubljani. Zbrani so se Sloveniji zahvalili za vso dosedanjo pomoč in prosili za nadaljnjo vojaško podporo ter dodatne sankcije proti Rusiji v prihodnje.

Na shodu pred Moderno galerijo se je zbralo več sto podpornikov Ukrajine. Udeleženci so se sprehodili do ruskega veleposlaništva in kasneje do Kongresnega trga, kjer so jih nagovorili častni gostje in ukrajinski begunci.

Fotogalerija
1 / 5

Državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je v nagovoru poudaril, da bo Slovenija, ki že od vsega začetka stoji z Ukrajino, ob njej stala tudi v prihodnje. "Nikoli se ne bomo vdali. To je edino sporočilo, ki ga moramo dati Putinu," je zatrdil Volk. Zaključil je, da je vsak svoboden narod dolžan pomagati državam, ki so žrtve agresije.

Slovenija podpira in bo tudi v prihodnje podpirala Ukrajino v vseh vidikih, je zatrdil tudi državni sekretar ministrstva za obrambo Damir Črnčec. "Vse pozive za mir, premirje in konec te vojne je potrebno nasloviti na preprost način. Ta vojna se lahko namreč konča že danes. Putin, umakni vojsko iz Ukrajine in vojne je konec," je pozval in dodal: "Potem se lahko začnejo pogajanja o povrnitvi škode, ki je bila prizadejana."

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran je medtem poudaril prepričanje v zmago Ukrajine, vseeno pa je vse mednarodne partnerje pozval, naj ne prenehajo podpirati države.

"Ta obsežna vojna traja že dve leti. Svet sedaj z grozo gleda na to, kako ruski režim uničuje ukrajinska mesta, ubija ukrajinske civiliste, uničuje ukrajinsko kulturo in izvaja genocid nad ukrajinskim narodom. Vsak dan Ukrajina izgublja življenja svojih sinov in hčera, ki se borijo za prihodnost države in svojih otrok," je dejal.

Govorci so med drugim zahtevali tudi več vojaške, finančne in politične podpore Ukrajini ter dodatne sankcije proti Rusiji. Sloveniji in ostalim državam so se zahvalili za vso pomoč v zadnjih dveh letih in jih pozvali, da se skupaj še naprej zoperstavljajo Rusiji.

Slovensko-ukrajinsko kulturno in akademsko društvo Slava, PEN Slovenija, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Slovenska matica so danes v Ljubljani obletnico ruske invazije na Ukrajino obeležili tudi z literarnim dogodkom z naslovom Smrt ni moja zadnja beseda.

Ob drugi obletnici vojne pa se je na Prešernovem trgu zbralo tudi okoli 30 podpornikov Gibanja Slovenija proti rusofobiji. Na shodu so pozvali, da naj Slovenija nemudoma preneha oboroževati Ukrajino in se usmeri izključno na pošiljanje humanitarne pomoči obema sprtima stranema, naj normalizira diplomatske odnose z Rusijo in odpravi sankcije proti njej, ter sprejme korake za diplomatsko posredovanje med sprtima stranema.

17.10 Slovenci zadržano na strani Palestincev

Slovenci večinsko ocenjujejo, da so dejanja Izraela v Gazi genocidna in da judovska država krši mednarodno in humanitarno pravo, je pokazala panelna anketa, ki jo je za Delo izvedel inštitut Mediana. Državljani se strinjajo s sedanjo politiko slovenskega zunanjega ministrstva do izraelsko-palestinskega konflikta v Gazi, poroča časnik Delo.

Kljub temu, da se državljani ne strinjajo z dejanji Izraela, pa so zadržani do ostrejših odzivov Slovenije, kot sta bojkot izraelskih izdelkov in prepoved nastopa športnikov na mednarodnih tekmovanjih, kaže anketa.

Na vprašanje, kako naj se Slovenija odzove na dogodke v Gazi, 33,3 odstotka vprašanih odgovarja, da naj sledi večinskim stališčem EU, 30,2 odstotka pa je za proaktivno in mirovniško delovanje Slovenije kot nestalne članice v Varnostnem svetu ZN. Za odpoklic slovenske veleposlanice v Izraelu in zamrznitev diplomatskih odnosov z judovsko državo je 18,2 odstotka anketiranih. 11 odstotkov vprašanih ne ve, kako ukrepati, 3,3 odstotka jih meni, da bi morali storiti nekaj drugega, 2,3 odstotka jih ni želelo odgovoriti, 1,8 odstotka pa jih meni, da je najboljši odziv slediti interesom ZDA.

Večina Slovencev, 36,2 odstotka vprašanih, dejanja Izraela v Gazi kritično ocenjuje kot genocid nad palestinskim prebivalstvom, 24,7 odstotka pa jih meni, da Izrael z odzivom krši mednarodno in humanitarno pravo. 16,5 odstotka vprašanih meni, da Izrael izvaja upravičene in sorazmerne povračilne ukrepe zaradi terorističnega napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra lani. 18,3 odstotke vprašanih medtem odgovora ne pozna.

Palestince podpira 28,4 odstotka Slovencev, a še več je tistih, ki do obeh strani gojijo distanco (43,5 odstotka). Izrael medtem bolj podpira 14,1 odstotka anketiranih, medtem ko 9,4 odstotka vprašanih ne ve, kako bi opisali svoj odnos, 4,4 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti.

V anketi je 43 odstotkov anketiranih menilo, da potrošniki ne bi smeli kupovati izdelkov iz Izraela ali z okupiranih območij, 45 odstotkov jih podpira prepoved nastopov izraelskih športnikov na mednarodnih tekmovanjih, kot velja za Rusijo, 48 odstotkov jih je za prepoved nastopa Izraela na Evroviziji. Istočasno pa je delež tistih, ki tega ne podpirajo, od 32- do 38-odstotni. 59 odstotkov anketiranih je strah palestinskih beguncev in poslabšanja varnostnih razmer v Evropi, medtem ko se tega ne boji 29 odstotka vprašanih.

Panelno anketo je med 20. in 21. februarjem za časnik Delo opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana na vzorcu 520 oseb.

16.47 Na poljskem protestniki pred hišo ruskega veleposlanika odvrgli dve toni gnoja

V več evropskih državah so ob današnji drugi obletnici ruske invazije potekali shodi v podporo Ukrajini. Množice so se med drugim zbrale v Nemčiji, Veliki Britaniji, Latviji in na Poljskem. V slednji so protestniki pred hišo ruskega veleposlanika na Poljskem odvrgli dve toni gnoja.

Več kot 3000 ljudi se je popoldne zbralo na shodu pri Brandenburških vratih v Berlinu. Številni so mahali z ukrajinskimi zastavami, drugi pa so svoje poglede na vojno prikazovali na transparentih in plakatih s slogani, kot sta "Rusija vedno laže" ali "Hudič je v Kremlju".

V jutranjih urah so aktivisti okoljevarstvene organizacije Greenpeace na pročelje ruskega veleposlaništva v Berlinu projicirali več sloganov v znak protesta proti vojni. "Ustavite ubijanje" in "Roke stran od Ukrajine" je bilo na stavbi mogoče prebrati v nemščini in angleščini. Shodi so med drugim potekali tudi v Kölnu in Frankfurtu.

Tudi v Veliki Britaniji so se zbrale množice ljudi, da bi izrazile podporo Ukrajini in se poklonile žrtvam vojne. Spominska slovesnost v Londonu se je začela z molitvijo v ukrajinski katedrali v Mayfairu. Tudi na Škotskem so se politični in verski voditelji udeležili maše ob obletnici vojne na edinburškem gradu.

Na Poljskem so medtem protestniki pred hišo ruskega veleposlanika po lastnih ocenah odvrgli dve toni gnoja, nanj pa so položili okrvavljeno rusko zastavo s črko Z, piše na spletni strani Reutersa, ki se sklicuje na fotografije protesta v kraju Konstancin-Jeziorna. Shodi v podporo Ukrajini potekajo tudi v Varšavi.

V latvijski prestolnici Riga se je zbralo na stotine ljudi na solidarnostnem shodu za Ukrajino. Pod geslom "Skupaj do zmage!" so udeleženci mahali z ukrajinskimi in latvijskimi zastavami ter držali plakate, ki so obsojali rusko agresijo in pozivali k podpori Ukrajini.

Nasproti bližnjega nemškega veleposlaništva je bilo tudi nekaj plakatov, ki so Nemčijo pozivali k dobavi raket taurus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Shodi so potekali tudi na Hrvaškem in v Srbiji. Na shodu v Zagrebu je tamkajšnji ukrajinski veleposlanik Vasilij Kirilič izpostavil, da Ukrajina brani svobodo in demokracijo vseh zahodnih držav in jo je treba pri tem podpirati, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Trgu republike v Beogradu so številni mahali z zastavami Ukrajine in EU, nekateri pa so nosili transparente z napisi "Stop vojni, stop zlu" in "Ukrajina bo zmagala", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

15.34 Zelenski ob drugi obletnici vojne obljublja zmago nad Rusijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob današnji drugi obletnici vojne v Ukrajini obljubil zmago nad Rusijo in se zaveznicam zahvalil za vso dozdajšnjo pomoč. Dodal je, da si vsi želijo konca vojne, a da se bo ta morala končati pod "našimi pogoji".

"Vsak normalen človek si želi, da bi se vojna končala. Toda nihče od nas ne bo dovolil, da se konča Ukrajina," je na slovesnosti na kijevskem letališču Hostomel dejal Zelenski in poudaril, da se mora vojna končati "pod našimi pogoji, s pravičnim mirom", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, premierju predsedujoče Svetu EU Belgije Alexandru De Crooju, italijanski premierki Giorgii Meloni in kanadskemu premierju Justinu Trudeauju, ki so danes obiskali Kijev, se je zahvalil za vso dozdajšnjo pomoč.

"Cenim vsako odločitev o sankcijah proti Rusiji. Zahvaljujem se vam za vsak korak, ki nam omogoča, da to vojno pravično končamo," je nadaljeval in dodal, da mora ruski predsednik Vladimir Putin "izgubiti v prav vsem, tako kot je izgubil v Hostomelu".

Letališče Hostomel je bilo namreč v prvih dneh ruske invazije tarča ruskega napada. "Pred dvema letoma smo tu z ognjem pričakali sovražni desant, dve leti pozneje tu srečujemo naše prijatelje in partnerje," je dodal Zelenski, ki je med slovesnostjo vojakom podelil medalje.

Von der Leyenova je medtem danes v Kijevu ukrajinski policiji izročila 50 vozil, ki bodo po njenih besedah pomagala "zagotoviti varnost in stabilnost na ozemljih, ki so jih osvobodile pogumne ukrajinske oborožene sile".

"Ta dobava prihaja kmalu po tem, ko je EU Ukrajini zagotovila tudi sodobno napravo za odstranjevanje min. S to opremo podpiramo Ukrajino, da bo deokupirano ozemlje spet varno," je še dodala.

13.34 Pirc Musarjeva ob obletnici vojne s pesmijo v poklon Ukrajincem

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob drugi obletnici vojne v Ukrajini vnovič ostro obsodila rusko agresijo in dodala, da Slovenija še naprej ostaja solidarna z Ukrajino. V poklon hrabrim ljudem Ukrajine pa je na svojem profilu na družbenem omrežju Instagram skupaj s pevko Kristino Oberzan zapela ukrajinsko ljudsko pesem.

"Pesnik Henry Wadsworth Longfellow je glasbo opisal kot univerzalni jezik človeštva. Razumemo ga vsi, če le odpremo svoje srce in prisluhnemo, kaj nam sporoča. Globoko v sebi verjamem, da nam prinaša sporočila miru, ljubezni in sožitja," je zapisala na Instagramu.

Ob tem je poudarila, da Slovenija strogo obsoja rusko agresijo in še naprej ostaja solidarna z Ukrajino in milijoni ljudi, ne samo na ukrajinski strani, ki si te vojne niso nikoli želeli. "Tako kot pravi pesem, želijo živeti in ljubiti," je še dodala.

Poglejte in prisluhnite:

12.01 Šojgu obiskal ruske vojake v Ukrajini

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je obiskal ruske vojake v Ukrajini, je danes ob drugi obletnici vojne v Ukrajini sporočila ruska vojska. Šojgu je med obiskom ocenil, da je prednost na bojišču na strani Rusije. V Moskvi so medtem potekali novi protesti žena mobiliziranih vojakov, na katerih je policija pridržala najmanj štiri ljudi.

11.30 Nato in Zahod potrdila nadaljnjo podporo in pomoč Kijevu

Ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino danes iz sveta prihajajo izrazi podpore Kijevu. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob obljubi pomoči Ukrajino in njene zaveznice pozval, naj ne izgubijo upanja. London je Kijevu obljubil novo vojaško pomoč, Berlin pa je opozoril na nujnost okrepitve obrambe v Evropi.

Stoltenberg je v videoizjavi priznal, da razmere na bojišču ostajajo izredno težke in da nič ne kaže, da bi bil ruski predsednik Vladimir Putin pripravljen na mir.

"Vendar ne smemo izgubiti upanja, saj je Ukrajina vedno znova pokazala izjemne sposobnosti in odločenost," je dejal. Izpostavil je, da je ukrajinska vojska znova zavzela polovico ozemlja, ki ga je zasedla Rusija, da jo je pregnala z velikega dela ob Črnem morju, ruski vojski pa povzročila velike izgube.

9.53 Von der Leyen ob obletnici v Kijevu izrazila trdno podporo EU

Ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danes v Kijevu pohvalila izjemen odpor Ukrajincev, Ukrajini pa izrazila trdno podporo Evropske unije. V Kijevu je tudi italijanska premierka Giorgia Meloni, ki bo iz ukrajinske prestolnice vodila virtualno srečanje voditeljev skupine G7 o Ukrajini.

9.32 Zelenski ob obletnici vojne izpostavil pomen pomoči ZDA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na predvečer obletnice ruske invazije na Ukrajino poudaril, da je paket pomoči ZDA v višini 60 milijard dolarjev, ki še čaka na potrditev v predstavniškem domu ameriškega kongresa, izrednega pomena za ukrajinski narod.

"Ta paket ni običajen, je temeljnega pomena za našo obrambo, tako z vidika njegove vsebine kot tudi z vidika sporočila, ki ga njegova podpora ali nepodpora pošlje svetu," je dejal Zelenski v nočnem videonagovoru po srečanju z vodjo senatne večine ameriškega kongresa Chuckom Schumerjem z delegacijo na zahodu Ukrajine.

"Demokracije se ne smejo umakniti iz zgodovinskega procesa – iz procesa varovanja vseh vrednot, ki opredeljujejo naš sodobni svet," je dodal.

8.44 Golob kritičen do ruskega ignoriranja mednarodnega prava

Premier Robert Golob je danes ob drugi obletnici vojne v Ukrajini poudaril, da sta za nami dve leti "popolnega ignoriranja načel mednarodnega prava in predvsem nasprotovanja Ustanovni listini ZN ruskega agresorja". Ob tem se je zavzel za iskanje priložnosti za premirje.

Golob je sporočil, da je z mislimi danes s prebivalci Ukrajine, svojci in prijatelji žrtev, ranjenimi, ukrajinskimi vojaki, ki branijo svoje domove, z otroki, ženami in vsemi, ki si želijo miru in svobode. Zagotovil je, da se Slovenija skupaj z zavezniki nedvoumno zavzema za mir in mirno rešitev nastalega konflikta. "Enotni smo v prizadevanjih za obrambo svobode ter doseganje pravičnega in trajnega miru v Ukrajini," je dodal.

Pri tem je spomnil še na nedavno smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. "Če je smrt Alekseja Navalnega sporočilo, kakšni so lahko obeti sveta za mir, potem je to grozljivo sporočilo," je posvaril.

Je pa prepričan, da mora osnovno vodilo ostati iskanje priložnosti za premirje in nato za dolgotrajen mir, ki temelji na načelih mednarodnega prava in Ustanovne listine ZN.

"Zavzeti se moramo, da se obe strani skupaj s predstavniki mednarodne skupnosti končno usedeta za pogajalski mizo in se da priložnost diplomaciji, ki bo pripeljala do miru ter ljudem omogočila konec trpljenja in vrnitev v normalno življenje," je sklenil.

8.31 Spopadi se nadaljujejo

Ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino se spopadi med vojskama nadaljujejo. Ruske sile so ponoči napadle mesto Odesa, pri čemer je umrla najmanj ena oseba. Ukrajinske sile pa naj bi napadle mesto Lipeck, od koder poročajo o eksplozijah. Iz Ukrajine poročajo tudi uspehu, saj naj bi jim uspelo sestreliti rusko izvidniško letalo.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer poročalo o več napadih z ukrajinskimi droni v regijah Kursk in Tula. Ruski zračni obrambi je uspelo prestreči več dronov. Iz mesta Lipeck pa medtem poročajo o eksplozijah. Guverner območja Igor Artamonov je sprva poročal o požaru v eni od tovarn, ki pa so ga že pogasili. Varnostne sile sicer proučujejo informacije o domnevnem napadu z droni.

Ukrajinska vojska je kasneje prevzela odgovornost za napad na eno največjih jeklarn v Rusiji. Ukrajinska obveščevalna služba SBU in vojaška obveščevalna služba GRU sta organizirali napad z droni na jeklarno NLMK na območju Lipecka. Kot so pojasnili pri SBU, so v tovarni izdelovali orožje za rusko vojsko v Ukrajini.

Preberite še:

Vladimir Putin
Novice "Putin se ne bo zadovoljil z Ukrajino. Šel bo naprej."
Ne spreglejte