Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
6.55

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Natisni članek

Izrael Gaza

Petek, 24. 11. 2023, 6.55

6 mesecev, 1 teden

Vodja Hamasa: Premirje bomo spoštovali, dokler ga bo Izrael #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Palestinsko gibanje Hamas je danes v skladu z dogovorom z Izraelom izpustilo prvih 13 izraelskih talcev. Te je na egiptovski strani prehoda Rafa prevzela izraelska varnostna služba. Poleg njih je izpustil še deset tajskih in enega filipinskega državljana. Izrael pa naj bi kmalu iz zapora izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

20.00 Izrael zaradi komentarjev o Gazi poklical na pogovor veleposlanika Španije in Belgije
17.15 Prvih 13 talcev Hamasa predanih izraelski varnostni službi
16.50 Vodja Hamasa: Premirje bomo spoštovali, dokler ga bo Izrael
13.01 Palestinci se vračajo na svoje domove, ponekod spopadi
10.00 Mirno tudi na meji med Izraelom in Libanonom
8.49 V Gazo ob prekinitvi ognja prihaja humanitarna pomoč
8.06 Na območju Gaze začelo veljati štiridnevno premirje

20.00 Izrael zaradi komentarjev o Gazi poklical na pogovor veleposlanika Španije in Belgije

Izraelsko zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo veleposlanika Španije in Belgije in jima izrazilo protest zaradi komentarjev, ki sta jih podala voditelja njunih držav. Tako španski premier Pedro Sanchez kot njegov belgijski kolega Alexander De Croo sta bila ob današnjem obisku Rafe kritična do uničenja in smrti civilistov v Gazi.

De Croo je na mejnem prehodu Rafa med Gazo in Egiptom dejal, da mora izraelska "operacija spoštovati mednarodno humanitarno pravo", uničenje na območju Gaze pa je označil za "nesprejemljivo". Podobno se je izrazil Sanchez, češ da je "nekritično ubijanje nedolžnih civilistov" na palestinskem ozemlju "popolnoma nesprejemljivo". Oba sta pozvala k trajni prekinitvi ognja.

Izraelski zunanji minister Eli Koen je svojemu ministrstvu naročil, naj na pogovor pokliče veleposlanika obeh držav in te izjave ostro zavrne. Ob tem je oba voditelja obtožil podpiranja terorizma.

V ločeni izjavi je tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu ostro obsodil komentarje Sancheza in De Crooja. V izjavi svojega urada je bil kritičen, ker nista "celotne odgovornosti za zločine, ki jih je zagrešil, pripisala Hamasu: pokol izraelskih državljanov in uporabe Palestincev za živi ščit", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav danes je sicer na območju Gaze po sedmih tednih vojne začelo veljati štiridnevno premirje, ki je prineslo ustavitev spopadov in izpustitev prvih talcev Hamasa v zameno za osvoboditev več deset palestinskih zapornikov.

17.15 Prvih 13 talcev Hamasa predanih izraelski varnostni službi

Palestinsko gibanje Hamas je danes v skladu z dogovorom z Izraelom izpustilo prvih 13 izraelskih talcev. Te je na egiptovski strani prehoda Rafa prevzela izraelska varnostna služba. Poleg njih je izpustil še deset tajskih in enega filipinskega državljana. Izrael pa naj bi kmalu iz zapora izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov.

"13 izraelskih talcev je zdaj pri izraelskih varnostnih službah," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovan izraelski varnostni vir. Po navedbah na spletni strani katarske televizije Al Jazeera je talce na egiptovski strani mejnega prehoda Rafa na jugu Gaze prevzela izraelska notranja varnostna služba Šin Bet.

V zameno naj bi Izrael iz zapora Ofer na Zahodnem bregu kmalu izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov, poroča britanski BBC.

Hamas, talci, izpustitev, Rdeči križ | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poleg 13 izraelskih talcev je Hamas danes izpustil še deset tajskih in enega filipinskega državljana, je na omrežju X potrdil Rdeči križ, ki je sodeloval pri predaji in obe skupini talcev iz Gaze prepeljal do prehoda Rafa. Navedba Rdečega križa je potrdilo tudi zunanje ministrstvo Katarja, ki je skupaj z Egiptom posredoval pri sklenitvi dogovora med Izraelom in Hamasom.

Sprva je sicer tajski premier Srettha Thavisin na omrežju X navedel, da je gibanje izpustil 12 Tajcev. Njihova izpustitev, kot tudi izpustitev Filipinca, naj ne bi bila del dogovora, v skladu s katerim se je davi v palestinski enklavi začel štiridnevni humanitarni premor v spopadih.

Po navedbah Al Jazeere je med več kot 200 talci, ki jih Hamas še vedno zadržuje v Gazi, približno polovica tujcev in dvojnih državljanov iz okoli 40 držav, vključno z Argentino, Veliko Britanijo, Čilom, Francijo, Nemčijo, Portugalsko, Španijo, Tajsko in ZDA.

Hamas naj bi sicer vsak dan premirja izpustil nove skupine talcev, skupno pa 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih borci gibanja zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

16.50 Vodja Hamasa: Premirje bomo spoštovali, dokler ga bo Izrael

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije je v televizijskem nagovoru izjavil, da se bo gibanje držalo dogovora z Izraelom o premirju in izmenjavi talcev za palestinske zapornike, vse dokler bo dogovor spoštoval tudi Izrael. Izraelska vojska se je medtem umaknila iz bolnišnice Al Šifa v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Gibanje potrjuje, da se bo držalo dogovora in ga uspešno izvajalo, dokler bo tudi sovražnik zavezan temu dogovoru," je v nagovoru - prvem, odkar je davi začelo veljati štiridnevno premirje med sprtima stranema - dejal Hanije in dodal, da je dogovor plod težavnih pogajanj.

Ob tem je zatrdil, da gibanje ne bo zapustilo svojih položajev v Gazi, prav tako pa zavrača vsakršno "zunanje vmešavanje" v to, kako bo območje vodeno v prihodnje.

Izraelska vojska je medtem zapustila največjo bolnišnico na območju Gaze Al Šifa, kamor je vdrla prejšnji teden, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. V bolnišnici naj bi sicer izraelska vojska našla podzemni predor, ki naj bi bil del podzemne mreže Hamasa, kot tudi orožje.

Kljub umiku je tiskovni predstavnik ministrstva opozoril, da so razmere v bolnišnici še vedno težke. Poleg pomanjkanja medicinskih potrebščin in škode na stavbah je uničen glavni generator, ki je bolnišnici zagotavljal elektriko.

"Prizadevamo si za nadaljnje evakuacije iz bolnišnic v najkrajšem možnem času," pa je dejal tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier. Dodal je, da WHO "izjemno skrbi" za varnost približno stotih bolnikov in zdravstvenih delavcev, ki so po evakuaciji drugih na jug Gaze ostali v bolnišnici.

Davi je v Gazi začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in Hamasom, ki je sledilo dogovoru, ki sta ga sprti strani sprejeli ob posredovanju Katarja in Egipta. V skladu z dogovorom naj bi Hamas danes izpustil 13 od okoli 240 talcev, ki jih je zajel med napadom na Izrael 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael iz zaporov izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov.

V Gazo je v okviru dogovora danes prišla tudi prva humanitarna pomoč. Prek mejnega prehoda Rafa na jugu enklave naj bi danes v enklavo prispelo predvidoma okoli 200 tovornjakov s pomočjo in štirje tovornjaki z gorivom.

13.01 Palestinci se vračajo na svoje domove, ponekod spopadi

Palestinci z območja Gaze se množično vračajo na svoje domove, ćeprav so ponekod izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelsko vojsko, ki v času premirja ostaja v Gazi. V spopadih sta bila ubita najmanj dva človeka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska naj bi se spopadla s Palestinci, ki so potovali proti severu enklave, čeprav je vojska to odsvetovala, vir blizu skrajne skupine Hamas navaja dpa. V spopadih sta bila ubita dva človeka, več jih je bilo ranjenih, je dodal vir.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je sporočil, da poročila še preiskujejo. Je pa vojska danes posvarila, da ljudem ne bodo pod nobenim pogojem dovolili, da potujejo z juga na sever enklave, saj da je tisto bojno območje, kjer je zadrževanje prepovedano.

Prebivalcem so še svetovali, naj izkoristijo prekinitev ognja, da si nakopičijo najnujnejše potrebščine.

Številni Palestinci so se kljub svarilom podali na pot proti severu, da bi preverili stanje svojih domov in poskušali najti svojce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz enklave prihajajo podobe množice ljudi, ki se skupaj z otroki, domačimi živalmi in imetjem podajajo na pot. Nekateri so osedlali osle, drugi so vse naložili na strehe avtomobilov.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

10.00 Mirno tudi na meji med Izraelom in Libanonom

Po uveljavitvi premirja med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas na območju Gaze je danes mirno tudi na meji med Izraelom in Libanonom. Le dan pred premirjem je sicer šiitsko oboroženo gibanje Hezbolah izvedlo več kot 20 napadov na izraelske vojaške položaje na sever Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Na južni meji je zavladal negotov mir, potem ko je humanitarno premirje v Gazi začelo veljati ob 7. uri po krajevnem času," je poročala libanonska tiskovna agencija. Tudi fotograf AFP, ki se nahaja v obmejni regiji Marjayoun, je dejal, da je še deset minut pred začetkom veljavnosti premirja slišal izmenjavo ognja, nato pa je nastala tišina.

Hezbolah je sicer v četrtek vnovič izvedel obsežne napade na Izrael. Skupno naj bi jih izvedel preko 20, tarča pa so bili izraelski vojaški položaji.

Zgolj v enem od napadov naj bi libanonsko gibanje izstrelilo 48 raket na vojaško oporišče v bližini mesta Safed na severu Izraela. To je bil največji raketni napad Hezbolaha od začetka spopadov med Izraelom in Hamasom. Izraelska vojska pa je sporočila, da je v povračilnih napadih v četrtek s helikopterji in bojnimi letali napadla infrastrukturo Hezbolaha in izstrelišča raket.

Na obmejnem območju od začetka oktobra poteka najsilovitejše obstreljevanje med izraelsko vojsko in Hezbolahom po letu 2006. Po podatkih AFP so spopadi terjali najmanj 109 življenj, med njimi 17 civilistov, vključno s tremi novinarji.

8.49 V Gazo ob prekinitvi ognja prihaja humanitarna pomoč

Na območje Gaze je danes iz Egipta prispela prva humanitarna pomoč po začetku prekinitve ognja med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Prek mejnega prehoda Rafa bo danes v enklavo prispelo predvidoma okoli 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo in štirje tovornjaki z gorivom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi egiptovska televizija Al Kahira News je poročala, da je enklavo že dosegla prva pomoč. Tiskovni predstavnik na mejnem prehodu Rafa je za katarsko televizijo Al Jazeera dejal, da danes pričakujejo 230 tovornjakov.

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) namerava izkoristiti prekinitev spopadov za redistribucijo pomoči vsem, ki jo potrebujejo.

Dobava več humanitarne pomoči v palestinsko enklavo, kjer so po mesecu in pol vojne med Izraelom in Hamasom katastrofalne razmere, je del dogovora med sprtima stranema. Egipt je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes sporočil, da bodo v času štiridnevne prekinitve spopadov na območje Gaze vsak dan dostavili 130 tisoč litrov dizelskega goriva in štiri cisterne s plinom ter 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

V okviru štiridnevnega premirja naj bi danes ob 16. uri po lokalnem času v skladu z dogovorom Hamas izpustil prvo skupino 13 talcev, ki jih je zajel ob vdoru na izraelsko ozemlje 7. oktobra. V času premirja naj bi Hamas izpustil skupno 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

8.06 Na območju Gaze začelo veljati štiridnevno premirje

Hamas naj bi danes izpustil 13 žensk in otrok. Po navedbah predstavnikov Katarja, ki je posredoval za dosego dogovora o premirju, bodo v prvi skupini izpuščenih talcev ženske in otroci iz istih družin. Izpustili jih bodo na mejnem prehodu Rafa med Egiptom in Gazo, kjer jih bodo pričakale ekipe izraelskih zdravnikov in strokovnjakov za travme, nato jih bodo prepeljali v Izrael.

Vsak dan premirja naj bi nato izpustili nove skupine talcev, skupno pa 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

Palestinske zapornike bodo izpustili iz treh zaporov v Izraelu in na Zahodnem bregu ter jih nato z avtobusi odpeljali v vojaško taborišče Ofer, je za AFP pod pogojem anonimnosti povedal izraelski uradnik. Dodal je, da naj bi jih izpustili zvečer.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari je pojasnil, da sporazum o premirju predvideva popolno prekinitev ognja brez napadov iz zraka ali s tal in brez brezpilotnih letalnikov na nebu, da bi izpustitev talcev lahko potekala v varnem okolju.

Izrael naj bi v skladu z dogovorom tudi dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo. Egipt je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes sporočil, da bodo v času štiridnevne prekinitve spopadov na območje Gaze vsak dan dostavili 130 tisoč litrov goriva in 4 cisterne s plinom ter 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Premirje, za katerega sta se strani dogovorili ob posredovanju Katarja, bi sicer moralo začeti veljati v četrtek, a so ga zaradi zaradi zapleta o tem, katere talce bodo izpustili in kako, preložili na danes. Katar je sporočil, da je možno podaljšanje premirja do deset dni.

Tudi izraelska vlada je ta teden sprejela sklep, da bi lahko premor trajal največ deset dni. V tem času naj bi Hamas izpustil do sto zajetih talcev v zameno za do 300 palestinskih zapornikov. Izrael je objavil seznam Palestincev, ki bi jih lahko izpustili. Med njimi je 33 žensk ter 267 otrok in mladostnikov, starih do 19 let. Na seznamu je tudi 49 članov Hamasa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tik pred in tudi po začetku premirja so se na izraelskem ozemlju ob meji z Gazo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa oglasile sirene za raketne napade.

Spopadi so se na območju Gaze sicer ponoči nadaljevali. Izraelska vojska je pred prekinitvijo ognja okrepila napade na območju. Po navedbah ministrstva za zdravje na območju Gaze so izraelski vojaki vdrli v indonezijsko bolnišnico na severu.

Tik pred prekinitvijo spopadov je izraelska vojska na družbenih omrežjih objavila videoposnetek, na katerem prebivalce območja Gaze opozarja, naj se ne vračajo na sever enklave, ker vojna še ni končana, poroča britanski BBC.

Izraelski vojaki bodo sicer med prekinitvijo ognja ostali v palestinski enklavi. Izrael je že napovedal, da bo po izteku premirja nadaljeval vojno proti Hamasu.

Tanja Fajon
Novice Fajonova v Izraelu pozvala k mirovnemu procesu, ki bo vodil do priznanja Palestine
Izraelska vojska
Novice Izrael: To je le kratek odmor. Borili se bomo še vsaj dva meseca. #video
Gaza
Novice Znana časovnica za prekinitev spopadov med Izraelom in Hamasom #video
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Iz Gaze smo uspešno evakuirali tričlansko slovensko družino #video
Ne spreglejte