Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2015,
10.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

seksizem politika

Torek, 8. 12. 2015, 10.14

8 let

Političarke naj likajo srajce in imajo otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Seksizem v politiki je razširjen po vseh državah sveta.

Srbski obrambni minister Bratislav Gašić je v nedeljo izrekel opazko, ki ga je že naslednji dan stala položaja. Ko je novinarka B92 pokleknila, da ne bi ovirala snemalca, je srbski politik pripomnil, da ima "rad novinarke, ki tako lahko pokleknejo". Naslednji dan ga je srbski premier Aleksandar Vučić razrešil položaja, rekoč: "Imam hčerko in če bi kdo kaj takega rekel moji hčerki, jaz tega ne bi preživel."

Predsednik Pahor: Ajde, miška mala! To mi delaj. Pravi seksistični izpad si je letos privoščil tudi predsednik republike Borut Pahor. Na maturantskem plesu četvorke je eni od maturantk dejal "Ajde, miška mala! To mi delaj." Kasneje se je sicer opravičeval za izrečeno, češ da je to izrekel v prešernem mladostnem razpoloženju.

Seksizem SDS in Kučana Čeprav se nam zdi, da so politiki politično korektni, je v njihovih izjavah precej več seksizma, kot si mislimo, in to na najvišji ravni. Spomnimo se le tvita stranke SDS, ko je Slovenija dobivala prvo premierko Alenko Bratušek: "Trajanje Bratuškove kot PV bo premo sorazmerno dolžini njenega krila," so zapisali.

Lani si je seksistično opazko privoščil tudi Milan Kučan, ki je novinarko, ki ga je prosila za komentar aktualnih političnih razmer, vprašal, ali je poročena. Ko je odgovorila, da ne, ji je predlagal, naj raje dela na tem. Izjava pravzaprav ni naletela na velik odmev v javnosti, je pa nekdanjemu predsedniku festival Rdeče zore podelil bodečo nežo za seksistično izjavo leta.

Obleke političark razburile v Franciji in JAR Seksizem med politiki se pojavlja v vseh državah. V Franciji je bila denimo afera, ko so poslanci v parlamentu leta 2012 žvižgali ministrici za stanovanjsko upravo Cecile Duflot, ki je na zasedanje prišla v poletni obleki. Eden od poslancev je pripomni, da "si je to obleko nadela, da je ne bi poslušali".

V Republiki Južni Afriki je predsednik države Jacob Zuma dejal, da so neporočene ženske nepopolne, poslanci pa so se večkrat obregnili ob obleko opozicijske poslanke Lindiwe Mazibuko, češ da se oblači njeni postavi neprimerno.

Na Šrilanki, ki je prva na svetu imela žensko premierko Sirimo Bandaranaike, je nekdanji mis sveta Rosy Senanayake, ki je 20 let političarka in borka za pravice žensk, minister za promet v parlamentu dejal, da ji bi z veseljem odgovoril, "ker je tako šarmantna in lepa ženska".

Avstralska in italijanska kultura obnašanja do žensk Nekdanja avstralska premierka Julia Gillard je po prenehanju svoje funkcije veliko razpravljala o seksističnih opazkah, ki jih je bila deležna, v parlamentu pa je tedanjega vodjo opozicije, pozneje premierja Tonyja Abbota, obtožila, da je sovražnik žensk. Očitali so ji vse, od tega, da ima majhne prsi, do tega, da nima voditeljskih sposobnosti, ker nima otrok.

Kot vodja države je bil verjetno seksist brez konkurence Silvio Berlusconi. Od tega, da je ameriške poslovneže vabil v Italijo z obljubami o lepih tajnicah, da je nekdanjemu španskemu premierju Joseuju Zapateru dejal, da ima "rožnato vlado" in predsednici italijanske Demokratske stranke Rosy Bindi, da je "bolj lepa kot inteligentna". Tedaj, leta 2009, je peticijo proti njegovih opazkam podpisalo 100 tisoč ljudi, ki so zahtevali, da odstopi.

Trump, trenutno vodilni seksist Na svetovnem političnem odru je brez konkurence ta hip največji seksist republikanski kandidat za ameriškega predsednika Donald Trump. Seznam njegovih seksističnih izjav je dolg. Na začetku kampanje je povzročil škandal, ko je za novinarko Megyn Kelly, ki ga je spraševala, ali se mu zdi res primerno, da je predsednik seksističen, dejal, da "se je videlo, da je krvavela iz oči. Krvavela je od nekod". Pred njegovimi seksističnimi izjavami niso varne niti poslovne ženske, za katere je dejal, da je njihovo mesto v pisarni le na kolenih, niti njegova hčerka Ivanka, za katero je rekel, da ima dobro postavo. Zato ni presenetljivo, da je tudi protikandidatko na predsedniških volitvah Carly Fiorina napadel s seksizmom. Septembra je dejal: "Poglejte ta obraz! Bi kdo sploh volil za to?"

Putin o Hillary Clinton Ta hip med najbolj seksistične politike spada tudi Vladimir Putin, ki načrtno deluje na svoji mačistični podobi. Med njegove najbolj seksistične izjave spada tista, ki se nanaša na Hillary Clinton. Ko je primerjala priključitev Krima z dejanji Hitlerja, je Putin v intervjuju za francoski radio dejal, da "je bolje, da se z ženskami ne razpravlja. Ko ljudje prestopijo mejo, to ni zaradi moči, temveč zaradi šibkosti. In šibkost ni najhujša lastnost žensk".

V ruski politiki sicer po najbolj seksističnih izjavah slovi Vladimir Žirinovski. Ta je lani aprila enemu od svojih pomočnikov naročil, naj posili nosečo novinarko, sam pa je nanjo vpil, da naj noseča raje ostane doma. Pozneje se je zagovarjal, da je bil neprišteven zaradi zdravil, ki jih je jemal.

Ne spreglejte