Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2011,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 18. 10. 2011, 11.52

8 let

Sodišče EU prepovedalo patent za embrionalne matične celice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodišče Evropske unije je odločilo, da uporabe matičnih celic iz človeškega zarodka ni mogoče patentirati za znanstveno raziskovanje.

V primeru, da je za pridobitev matičnih celic treba uničeiti zarodek, to predstavlja kršitev človekovega dostojanstva, so odločili sodniki v Luxembourgu, kjer ima sodišče EU svoj sedež.

omejitev uporabe matičnih celic le na znanstvenike Razsodba omejuje uporabo matičnih celic le na znanstvenike. Sodišče dopušča, da je uporaba matičnih celic za zdravljenje ali diagnostiko, ki je v korist človeškega zarodka, lahko predmet patenta, vendar pa njihove uporabe za znanstveno raziskovanje ni mogoče patentirati, so zapisali na spletni strani sodišča.

Kršitev človekovega dostojanstva? Odločitev velja za patente na embrionalne matične celice pa tudi za postopke za njihovo pridobivanje. Uporaba embrionalnih matičnih celic je zelo sporna, saj se celice pridobivajo iz človeških zarodkov, ki jih je pri tem treba uničiti. Po mnenju sodišča pomeni to kršitev človekovega dostojanstva.

Človeški zarodek je treba po mnenju sodišča pojmovati široko, v tem smislu pa je treba vsako oplojeno človeško jajčno celico šteti za človeški zarodek, saj lahko ta sproži proces razvoja človeka.

Spor med organizacijo Greenpeace in nemškim nevrobiologom Oliverjem Brüstlejem Sodišče v Luxembourgu je o zadevi razsojalo na prošnjo nemškega vrhovnega sodišča, ki je pred tem obravnavalo spor med okoljevarstveno organizacijo Greenpeace in nemškim nevrobiologom Oliverjem Brüstlejem. Greenpeace je namreč vložil tožbo na zvezno patentno sodišče, ki je razglasilo ničnost patenta, Brüstle pa je nato vložil pritožbo na nemško vrhovno sodišče.

Imetnik patenta, ki se nanaša na pridobivanje živčnih predniških celic iz embrionalnih matičnih celic Brüstle je imetnik patenta, ki je bil prijavljen leta 1997 in se nanaša na pridobivanje živčnih predniških celic iz embrionalnih matičnih celic. Te predniške celice se uporabljajo za zdravljenje živčnih bolezni, kot sta Parkinsonova bolezen ali multipla skleroza.

Ne spreglejte