Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 4. 2023,
17.48

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

4

Natisni članek

živalski vrt San Diego mladič ogrožene živali amurski leopard

Nedelja, 9. 4. 2023, 17.48

1 leto

Svet je bogatejši za dva amurska leoparda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

4

Amurski leopard | Populacija leopardov je bila zdesetkana predvsem zaradi kombinacije nezakonitega lova – lovci so jih lovili zaradi kožuha – in izgube habitata. Amurski leopard je na ruskem rdečem seznamu kot najredkejša in kritično ogrožena podvrsta leoparda na meji izumrtja. | Foto Guliverimage

Populacija leopardov je bila zdesetkana predvsem zaradi kombinacije nezakonitega lova – lovci so jih lovili zaradi kožuha – in izgube habitata. Amurski leopard je na ruskem rdečem seznamu kot najredkejša in kritično ogrožena podvrsta leoparda na meji izumrtja.

Foto: Guliverimage

V živalskem vrtu v San Diegu sta se pred kratkim skotila dva amurska leoparda, kar je izredno pomembno, saj ta vrsta velja za kritično ogroženo. Mladička naj bi lepo rasla in že začela kazati edinstveni osebnosti, kmalu bodo izvedeli tudi njun spol. Za zdaj mladička še vedno ostajata brez imen, po pisanju MMC RTV SLO poroča CNN.

Amurski leopard je kritično ogrožena žival, ocenjuje se, da jih je na svetu še 300, od tega jih je manj kot 100 ostalo v divjini. Izjemno majhna populacija pa se je pred kratkim povečala za dva – v živalskem vrtu v San Diegu sta se skotila dvojčka.

"Biti priča rojstvu amurskih leopardov je vedno čustvena izkušnja," je povedala Gaylene Thomas, vodja oskrbe v živalskem vrtu, in pojasnila, da je vsako rojstvo zelo pomembno in ima veliko težo prav zaradi majhnega števila teh mačk v njihovem naravnem okolju. "Vsak živeči posameznik obljublja kanček upanja," je še dodala.

Čeprav je leoparda samica Satka skotila že pred dobrim mesecem, sta ta šele zdaj pokukala iz porodnega brloga in tega tudi zapustila, tako sta se pokazala tudi obiskovalcem, poroča CNN.

Ris
Novice Zdaj je uradno: Goru in Teja z mladičem okrepila populacijo risov v Sloveniji

Živalski vrt v San Diegu uspešen pri prirastu

Mala leoparda sta tretje leglo amurskega leoparda v sandiegovskem živalskem vrtu, oče vseh je samec Oskar. 

Pred okoli stotimi leti je poleg pokrajin na vzhodu Rusije amurski leopars poseljeval celoten Korejski polotok in dve provinci na Kitajskem. Danes ga najdemo samo še v v nekaterih ruskih in kitajskih gozdovih. Pred okoli 20 leti je po letih divjega lova v času Sovjetske zveze v divjini živelo le še 30 odraslih amurskih leopardov.

Populacija leopardov je bila zdesetkana predvsem zaradi kombinacije nezakonitega lova – lovci so jih lovili zaradi kožuha – in izgube habitata. Amurski leopard je na ruskem rdečem seznamu kot najredkejša in kritično ogrožena podvrsta leoparda na meji izumrtja. Na ruskem daljnem vzhodu niti en sesalec ni toliko ogrožen.

Stanje se zdaj počasi izboljšuje.

Koala
Novice Avstralija koale razglasila za ogroženo vrsto #video
močvirski cekinček
Trendi V nekaterih predelih Slovenije so metulji skoraj že izumrli
Ne spreglejte