Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2024,
11.03

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

vojska Ukrajina volitve Rusija Vladimir Putin

Ponedeljek, 29. 1. 2024, 11.03

3 mesece

705. dan vojne v Ukrajini

Tudi uradno: Putin gre po novi predsedniški mandat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Centralna volilna komisija (CEC) Ruske federacije je danes Vladimirja Putina registrirala kot kandidata za predsednika Rusije na volitvah, ki so predvidene 15. marca. Glede na javnomnenjske ankete Putin velja za največjega favorita.

Poudarki dneva: 

12.25 FT: EU grozi z oslabitvijo madžarskega gospodarstva v primeru nadaljnje blokade pomoči Ukrajini

12.05 Ukrajina med inšpekcijo vojaške opreme zaznala več kršitev
11.00 Putin registriran za kandidata na predsedniških volitvah 

12.25 FT: EU grozi z oslabitvijo madžarskega gospodarstva v primeru nadaljnje blokade pomoči Ukrajini

EU bi lahko oslabila madžarsko gospodarstvo, če Budimpešta na četrtkovem izrednem vrhu ne bo pristala na nadaljnjo makrofinančno pomoč Ukrajini v višini 50 milijard evrov, je v nedeljo poročal britanski časnik Financial Times. Budimpešta je medtem izrazila pripravljenost, da ob določenih pogojih podpre pomoč Ukrajini v okviru proračuna EU.

V dokumentu, ki ga je pridobil FT, so bruseljski uradniki pripravili strategijo, v skladu s katero bi namerno ciljali šibkosti madžarskega gospodarstva, oslabili madžarsko valuto forint in zmanjšali zaupanje vlagateljev.

Če madžarski premier Viktor Orban na četrtkovem izrednem zasedanju ne bi pristal na makrofinančno pomoč Ukrajini v višini 50 milijard evrov za obdobje 2024–27 v okviru revizije dolgoročnega proračuna Unije (MFF), bi preostali voditelji članic javno opozorili, da zaradi njegove nekonstruktivne drže ne vidijo možnosti za izplačilo evropskih sredstev Madžarski.

Več diplomatov je za britanski časnik povedalo, da so številne članice podprle načrt.

Budimpešta je sicer medtem nekoliko popustila pri nasprotovanju pomoči Kijevu. Svetovalec madžarskega premierja Balazs Orban je na družbenem omrežju X potrdil, da so pripravljeni podpreti pomoč Ukrajini v okviru proračuna EU in celo skupno zadolževanje v ta namen.

Pri tem zahtevajo možnost, da bi si lahko Budimpešta kasneje premislila. Zavzemajo se za vsakoletno potrjevanje pomoči, kar po neuradnih informacijah nima podpore med drugimi članicami Unije.

Priprave na četrtkovo zasedanje voditeljev članic sicer ni na dnevnem redu današnjega srečanja ministrov za evropske zadeve, a je vseeno ob robu pričakovati pogovore tudi o tem.

Belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU, ni želela komentirati poročanja FT. "Ključno je, da dosežemo dogovor vseh 27 članic na vrhu. Kakšne so možne alternative, bomo videli po vrhu," je povedala.

Voditelji članic, med njimi slovenski premier Robert Golob, se bodo v četrtek v Bruslju sestali na izrednem zasedanju o reviziji dolgoročnega proračuna Unije 2021–27, o kateri se sredi decembra zaradi nasprotovanja madžarskega premierja Orbana pomoči za Ukrajino niso uspeli dogovoriti.

Orban je tedaj nasprotoval vključitvi pomoči za Kijev v okviru MFF in zahteval odmrznitev še preostalih okoli 21 milijard evrov evropskih sredstev, namenjenih Madžarski. Evropska komisija je 10,2 milijarde evrov odmrznila tik pred decembrskim vrhom.

Evropski poslanci so medtem na plenarnem zasedanju sredi januarja Komisijo pozvali, naj ponovno preuči to svojo odločitev. Od članic pa so zahtevali zaostritev postopka v skladu s 7. členom pogodbe EU proti Madžarski, ki v skrajnem primeru predvideva zamrznitev glasovalnih pravic državi članici, ki ne spoštuje vrednot EU.

12.05 Ukrajina med inšpekcijo vojaške opreme zaznala več kršitev

Po več pritožbah ukrajinskih vojakov glede pomanjkljivosti pri opremi in zalogah je ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov v nedeljo priznal, da so se zgodile napake in kršitve, kar je pokazala nenapovedana inšpekcija. Med drugim je izginilo za več kot 1,2 milijona evrov hrane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zabeležili smo prekrške in obravnavamo vsak primer posebej," je Umerov zapisal v izjavi na družbenem omrežju Facebook.

Ministrstvo za obrambo je prejelo več pritožb oboroženih sil glede pomanjkanja zalog pri enotah, ki se borijo na vzhodni fronti. Ugotovili so tudi pomanjkljivosti v kakovosti in količini hrane. Iz poročila je razvidno, da je izginila zaloga hrane v vrednosti več kot 1,2 milijona evrov. Zaradi incidentov so tako že zamenjali dobavitelja za nekatere vojaške enote.

V zadnjem času so v Ukrajini zabeležili več korupcijskih škandalov, povezanih z ministrstvom za obrambo in vojsko. Obrambni minister je opozoril tudi na škandal z goljufijami, ki so jih razkrili na ministrstvu, kjer so nekdanji in sedanji uradniki za nabavo artilerijskega streliva poneverili več deset milijonov evrov. Umerov je zagotovil, da jim je v tem primeru sredstva že uspelo vrniti v proračun.

11.00 Putin registriran za kandidata na predsedniških volitvah 

"29. januarja 2024 ob 11.23 je bil kot kandidat za predsednika Ruske federacije registriran Vladimir Vladimirovič Putin, rojen leta 1952," piše v sklepu, sprejetem na seji CEC, poročajo ruske RIA Novosti.

Za položaj predsednika države se poteguje 11 kandidatov, Rusija je pred Putinom prijavila že tri, Leonida Slutskega, Nikolaja Haritonova in Vladislava Davankova. Glede na to, da so vsi trije predstavniki parlamentarnih strank, zbiranje podpisov za njihovo prijavo na volitve ni bilo potrebno.

Kandidati zunajparlamentarnih političnih strank Sergej Malinkovič, Boris Nadeždin, Andrej Bogdanov, Sergej Baburin in Irina Sviridova morajo do 31. januarja oddati najmanj sto tisoč podpisov. Vodja ruskih komunistov (KPRF) Sergej Malinkovič je podpise Centralni volilni komisiji predal danes.

Neodvisna kandidata Vladimir Putin in Anatolij Batašev morata zbrati in oddati najmanj tristo tisoč podpisov. Centralna volilna komisija Ruske federacije bo odločitev o registraciji vseh kandidatov sprejela najkasneje 10. februarja.

Strmoglavilo rusko letalo
Novice Rusija sprožila teroristično preiskavo #video
Ruski predsednik Vladimir Putin
Novice Čarovnik iz Kremlja
Vitalij Kličko
Novice Kličko: Ukrajina gre v napačno smer. Ukrajinska TV omalovažuje naše neuspehe
Ne spreglejte