Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2023,
10.43

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

Natisni članek

Italija Silvio Berlusconi

Ponedeljek, 12. 6. 2023, 10.43

10 mesecev, 3 tedne

Umrl je Silvio Berlusconi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

V milanski bolnišnici je umrl nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi. Star je bil 86 let. Iz Italije in sveta prihajajo odzivi in izrazi sožalja.

Silvio Berlusconi, vodja desnosredinske koalicijske stranke Naprej Italija, je trpel za kronično mieloično levkemijo (KML), redko vrsto krvnega raka. V bolnišnici je bil od petka, ko so sporočili, da so ga sprejeli zaradi rednih pregledov zaradi levkemije, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. 

V zadnjih letih je bil Berlusconi večkrat hospitaliziran. Leta 2016 je prestal operacijo na odprtem srcu, tri leta pozneje pa je imel še operacijo na črevesju. Leta 1997 so mu operirali tumor na prostati. Leta 2021 je bil večkrat hospitaliziran tako zaradi težav s srcem kot zaradi bolezni covid-19 in z njo povezanih zapletov.

Ob smrti Berlusconija se iz sveta vrstijo odzivi 

Tudi iz sveta se vrstijo odzivi po današnji smrti bivšega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Med drugim so se mu poklonili avstrijski kancler Karl Nehammer, madžarski premier Viktor Orban, izraelski premier Benjamin Netanjahu, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in ruski predsednik Vladimir Putin. Slednji je njegovo smrt označil za nenadomestljivo izgubo.

Putin: "Bil je dragocen in pravi prijatelj"

Ruski predsednik Vladimir Putin je Berlusconija opisal kot dragocenega in pravega prijatelja ter pohvalil njegovo "neverjetno vitalnost, optimizem in smisel za humor", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poudaril je tudi, da je občudoval njegovo modrost in sposobnost sprejemanja pomembnih odločitev tudi v najtežjih razmerah. "Vedno je postavljal interese domovine nad vse drugo," je še dodal.

Berlusconi je v preteklosti veljal za tesnega prijatelja ruskega predsednika. Ob začetku ruske invazije na Ukrajino pa je dejal, da je zaradi Putinovega ravnanja razočaran. Kljub temu je februarja dvignil veliko prahu, ko je krivdo za vojno v Ukrajini pripisal ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu, češ da bi moral "nehati napadati avtonomni republiki v Donbasu".

Krajši poklon Berlusconiju je namenil tudi tiskovni predstavnik britanskega premiera Rishija Sunaka. Bivši britanski premier Tony Blair pa ga je označil za "sposobno in bistroumno osebo". "Vem, da je bil za mnoge sporen, a zame je bil vodja, ki se mi je zdel sposoben in zvest svoji besedi. Goreče je ščitil interese Italije, a vedno iskal praktične rešitve za težke probleme," je dodal.

Janša: Vedno je bil dober prijatelj

Na smrt Berlusconija se je odzval tudi vodja SDS Janez Janša. "Silvio Berlusconi je bil ustanovitelj in vodja stranke Naprej Italija ter najdlje delujoči italijanski premier. Vedno je bil dober prijatelj. Sožalje izrekam njegovi družini in bližnjim," je zapisal na Twitterju.

Poklon Italije Berlusconiju kot enemu od najvplivnejših politikov v zgodovini države

Berlusconiju bodo državni pogreb pripravili v milanski katedrali. Premierka Giorgia Meloni ga je označila za eno od najvplivnejših osebnosti v zgodovini Italije in velikega borca. V videosporočilu na Twitterju je poudarila, da je bil Berlusconi predvsem borec, ki se ni nikoli bal braniti svojih prepričanj, in da je bil zaradi tega poguma in odločenosti "ena od najvplivnejših osebnosti v zgodovini Italije". Pozdravila je tudi vse njegove preboje v svetu politike, komunikacij in poslovanja.

Premierka Giorgia Meloni ga je označila za eno najbolj vplivnih osebnosti v zgodovini Italije in velikega borca.  | Foto: AP / Guliverimage Premierka Giorgia Meloni ga je označila za eno najbolj vplivnih osebnosti v zgodovini Italije in velikega borca. Foto: AP / Guliverimage "Z njim se je Italija naučila, da si nikoli ni treba postavljati omejitev. Naučila se je, da ji ni treba nikoli obupati. Z njim smo se borili, zmagali in izgubili številne bitke. Tudi zaradi njega bomo dosegli cilje, ki smo si jih zastavili skupaj. Zbogom, Silvio," je še dejala o pokojnem dolgoletnem voditelju stranke Naprej Italija, ki sodeluje v njeni vladi.

"Velikanska bolečina. Preprosto hvala, predsednik, hvala, Silvio," pa je tvitnil zunanji minister Antonio Tajani, ki je bil Berlusconijeva desna roka.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella ga je v izjavi označil za velikega političnega voditelja, ki je "zaznamoval zgodovino države in vplival na paradigme, običaje in jezik", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Poklonili so se mu tudi politični nasprotniki. Vodja glavne opozicijske levosredinske Demokratske stranke Elly Schlein je poudarila, da se je z njegovo smrtjo končalo neko obdobje. "Vedno smo bili nasprotniki, vendar ostaja veliko spoštovanje do ene od vodilnih osebnosti v zgodovini in političnem življenju države," je po poročanju Ansa dejala v Nazarenu, kjer naj bi bilo danes srečanje nacionalnega vodstva Demokratske stranke. Dodala je, da so se v znak spoštovanja ob njegovi smrti odločili, da srečanje preložijo.

Tudi senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc iz te stranke ga je označila za vodilno osebnost Italije v zadnjih desetletjih. "Kontroverzni nasprotnik, v svetu priznana osebnost, je spremenil politiko in običaje," je tvitnila.

Vodja opozicijskega Gibanja pet zvezd in nekdanji premier Giuseppe Conte pa je izjavil, da je "razplamtel in polariziral javno razpravo kot nihče drug, da pa je treba priznati, da mu nikoli ni manjkalo poguma, strasti ali vztrajnosti".

Nogometni klub AC Milan, katerega lastnik je bil več kot 30 let med letoma 1986 in 2017, pa se mu je zahvalili za vse in sporočil, da bo vedno ostal z njimi ter da so globoko užaloščeni.

Na zasebni televiziji Canale 5, glavni televizijski postaji Berlusconijeve skupni Mediaset, so voditelji v solzah objavili vest o smrtni medijskega mogotca. "To je najhujša stvar, ki se je lahko danes zgodila," je z jokajočim glasom dejala voditeljica Federica Panicucci.

Silvio Berlusconi je leta 1994 ustanovil politično stranko Naprej Italija in še istega leta postal predsednik vlade. | Foto: Reuters Silvio Berlusconi je leta 1994 ustanovil politično stranko Naprej Italija in še istega leta postal predsednik vlade. Foto: Reuters

Trikrat na čelu italijanske vlade

Ime si je ustvaril z vzponom medijskega imperija v začetku devetdesetih let in kot lastnik nogometnega kluba AC Milan. V politiko je vstopil po zmagi na volitvah leta 1994 in hitro postal eden od najbolj priljubljenih politikov.

Premierski položaj je zasedel trikrat, na čelu vlade pa je bil skupno devet let. Je tudi edini italijanski premier po drugi svetovni vojni, ki mu je uspelo na položaju ostati ves petletni mandat, in sicer med letoma 2001 in 2006. Premier je bil tudi leta 1994 ter med letoma 2008 in 2011. Bila je tudi poslanec in senator v italijanskem parlamentu ter evropski poslanec.

Njegovo dolgoletno politično kariero so zaznamovali vzponi in padci ter tudi številne afere. Na političnem prizorišču je vztrajal kljub starosti in težavam z zdravjem. 

Silvio Berlusconi
Novice Berlusconi zapustil oddelek intenzivne nege
Silvio Berlusconi
Novice Berlusconi ostaja na intenzivnem oddelku. Kaj pravijo zdravniki?
Ne spreglejte