Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 4. 2021,
10.35

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

13

Natisni članek

COVID-19 Univerza Oxford Koronavirus

Sreda, 7. 4. 2021, 10.35

3 leta

Univerza Oxford: Koronavirus pri prebolelih povzroča tudi demenco in kapi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

13

Epidemija koronavirus | V roku pol leta po preboleli bolezni covid-19 se pri tretjini prebolelih pojavijo različne težave. Pri 17 odstotkih prebolelih so zabeležili težave s tesnobo. | Foto Getty Images

V roku pol leta po preboleli bolezni covid-19 se pri tretjini prebolelih pojavijo različne težave. Pri 17 odstotkih prebolelih so zabeležili težave s tesnobo.

Foto: Getty Images

Vsaka tretja oseba, ki je prebolela covid-19, trpi za duševnimi ali nevrološkimi težavami. Med slednjimi je vse pogostejša tudi Parkinsonova bolezen, razkriva britanska študija.

Ljudje imajo po preboleli bolezni covid-19 pogosteje nevrološke ali duševne težave kot ljudje z drugimi obolenji dihal, je razvidno iz študije, objavljene v znanstveni reviji The Lancet Psychiatry. Vsak tretji, ki je prebolel covid-19, v roku šestih mesecev po bolezni poroča o različnih nevroloških ali duševnih težavah, poroča STA.

Novice V torek potrdili 1.189 okužb z novim koronavirusom #video

"Naši rezultati kažejo, da po covid-19 pogosteje nastopijo težave z možgani ali duševne motnje kot po gripi ali drugih obolenjih dihal," je sporočil eden od avtorjev študije Max Taquet z oxfordske univerze. Razlogov za to še niso našli.

Skoraj vsak peti trpi za tesnobo

V roku pol leta po preboleli bolezni covid-19 se pri tretjini prebolelih pojavijo različne težave. Pri 17 odstotkih prebolelih so zabeležili težave s tesnobo, s 14 odstotki sledijo čustvena nihanja. Okoli pet odstotkov prebolelih poroča o težavah s spanjem, pri 2,1 odstotkih so zabeležili kap, pri 0,6 odstotka pa znotrajmožganske krvavitve.

Najpogostejše nevrološke težave pri prebolelih koronavirus: možganske krvavitve, možganske kapi, Parkinsonova bolezen, Guillain-Barréjev sindrom in demenca.

Brazilija covid-19 koronavirus
Novice Črne številke v ZDA in Braziliji, v Franciji začeli proizvajati cepivo Pfizerja in BioNTecha

V raziskavo vključenih več 100 tisoč ljudi

Britanski raziskovalci so preučevali digitalizirane podatke več kot 239 tisoč ljudi, ki so preboleli covid-19, pretežno iz ZDA. Preučili so še podatke okoli 100 tisoč ljudi, ki so preboleli gripo, in več kot 236 tisoč ljudi, ki so preboleli druge bolezni dihal. Med drugim so ugotovili, da obstaja po preboleli bolezni covid-19 44 odstotkov večja možnost nevroloških ali duševnih obolenj kot po preboleli gripi.

Rim izgredi
Novice V Italiji izgredi na protestih, Orban napovedal sproščanje, ponekod v Avstriji podaljšujejo ukrepe

Razvoj kroničnih obolenj

"Veliko teh obolenj je kroničnih," je posvaril eden od avtorjev študije Paul Harrison z oxfordske univerze. Zato bi bilo treba po njihovem mnenju prilagoditi zdravstvene sisteme, da bodo lahko nagovorili te nove izzive.
Že v preteklosti je več študij opozorilo na povezave med nevrološkimi obolenji in okužbo z novim koronavirusom. Je pa v zadnjem letu bilo več bolniških odsotnosti zaradi duševnih obolenj, tudi zaradi posledic izolacije in karanten.

Ne spreglejte