Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2024,
11.24

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

zaposlovanje delavci brezposelnost

Petek, 3. 5. 2024, 11.24

2 tedna

Brezposelnost v EU marca malenkost nižja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Brezposelni | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Stopnja brezposelnosti v EU je bila marca pri šestih odstotkih, kar je 0,1 odstotne točke manj kot februarja. V primerjavi z lanskim marcem je ostala nespremenjena. V območju z evrom je medtem stopnja brezposelnosti na mesečni ravni ostala nespremenjena pri 6,5 odstotka, medletno pa se je znižala za 0,1 odstotne točke, je danes objavil Eurostat.

Evropski statistični urad ocenjuje, da je bilo marca v EU brezposelnih 13,258 milijona ljudi, od tega v območju z evrom 11,087 milijona.

Število brezposelnih se je na mesečni ravni v EU znižalo za okoli 74 tisoč, v območju z evrom pa za 94 tisoč. Medletno se je v EU zvišalo za 175 tisoč, v območju z evrom pa znižalo za 51 tisoč.

Slovenija z eno najnižjih brezposelnosti v EU

Slovenija je bila s 3,1-odstotno stopnjo brezposelnosti med članicami z najnižjo brezposelnostjo v EU. Nižja je bila le še na Češkem in Poljskem z 2,9 odstotka. Še naprej sta medtem prednjačili Španija z 11,7- in Grčija z 10,2-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Marca je bilo v EU brezposelnih 2,858 milijona oseb, mlajših od 25 let, od tega 2,259 milijona v območju z evrom. Stopnja brezposelnosti med mladimi je bila v EU 14,6 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot februarja, v območju z evrom pa je bila pri 14,1 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke nižje kot februarja.

Zavod za zaposlovanje
Novice Februarja beležijo padec brezposelnosti

Tudi v tem primeru je bila Slovenija z 9,7-odstotno stopnjo brezposelnosti med uspešnejšimi članicami Unije. Boljše so bile Nemčija (5,8 odstotka), Češka (6,8 odstotka), Nizozemska (8,7 odstotka) in Malta (9,0 odstotka). Tudi v tem primeru so razmere najmanj ugodne v Španiji (27,2 odstotka), sledita pa Švedska (24,2 odstotka) in Portugalska (22,3 odstotka).

Stopnja brezposelnosti med ženskami v EU je marca znašala 6,4 odstotka, enako kot februarja, stopnja brezposelnosti med moškimi pa je padla s 5,8 na 5,7 odstotka. V območju z evrom je stopnja brezposelnosti pri ženskah ostala pri 7 odstotkih, pri moških pa je padla s 6,1 odstotka na 6 odstotkov.

recesija brezposelnost
Novice Stopnja brezposelnosti v lanskem zadnjem četrtletju 3,4-odstotna
Ne spreglejte