Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2023,
13.55

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

21

Natisni članek

Evropski parlament

Sreda, 15. 2. 2023, 13.55

1 leto, 3 mesece

V Strasbourgu iz dvorane evakuirali evropske poslanke in poslance #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

21

Strasbourg | Foto Rebeka Krašovec

Foto: Rebeka Krašovec

Današnje zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu so prekinili zaradi demonstracij kurdskih aktivistov, ki so v dvorani pozivali k izpustitvi kurdskega voditelja Abdullah Öcalana iz zapora. Poslanke in poslance so evakuirali iz dvorane, predvideno glasovanje pa je preloženo. 

 

Nekaj pred 12. uro, ko se je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu končala razprava ob obletnici ruske agresije na Ukrajino, je v dvorani okoli 15 kurdskih aktivistov v prostoru za obiskovalce začelo mahati z zastavami. Glasno so pozivali k izpustitvi kurdskega voditelja Abdullah Öcalana iz zapora. Prav danes namreč mineva 24 let od njegove aretacije. Od leta 1999 je kurdski voditelj v zaporu.

Nekateri med njimi so celo prestopili ograjo, ki razmejuje prostor za obiskovalce od dvorane, kjer sedijo evropske poslanke in poslanci. Če bi kateri od aktivistov padel v globino, so gasilci v dvorano namestili nekakšno vzmetnico. Varnostniki so medtem evakuirali dvorano.

Predvideno glasovanje je preloženo, seja se, tako kot so napovedali, nadaljuje ob 15. uri. 

Ursula
Novice Znane podrobnosti o novem odmerku "počasnega strupa" za Vladimirja Putina

Demonstranti so podporniki PKK

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal evropski poslanec Bernard Guetta, je šlo za kurdske aktiviste, ki podpirajo PKK. Organizacija, ki že desetletja vodi upor Kurdov v Turčiji, je v tej državi prepovedana, v EU pa je uvrščena na črni seznam terorističnih organizacij.

Öcalan je znan kot vodja kurdskega upora v Turčiji. Turški agenti so ga aretirali 15. februarja 1999 v Keniji, junija istega leta pa je bil obsojen na smrt. Leta 2022 so mu kazen znižali in danes 73-letni Öcalan prestaja dosmrtni zapor zaradi izdaje. Njegovi podporniki še naprej zahtevajo njegovo izpustitev.

Öcalan je leta 2015 iz zapora pozval PKK k razorožitvi in spravi s turško vlado po več desetletjih trajajočega konflikta med turško državo in kurdsko manjšino.

Po potresu PKK začasno prekinila operacije

PKK je prejšnji teden po uničujočem potresu, ki je prizadel jugovzhod Turčije in dele Sirije, sporočila, da bo med reševalnimi prizadevanji začasno prekinila svoje operacije v Turčiji.

Ne spreglejte