Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2022,
21.38

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,61

17

Natisni članek

Vladimir Putin

Četrtek, 2. 6. 2022, 21.38

1 leto, 11 mesecev

Vojaški analitiki: Putin stalno ponavlja iste napake. To je recept za katastrofo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,61

17

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Po treh mesecih je ruska vojska poražena in demoralizirana. Ponavljajo ene in iste napake, zaradi katerih so opustili prizadevanja, da bi okupirali celotno Ukrajino," so za New York Times povedali ameriški vojaški analitiki. Da je ruska vojska izčrpana in da se je njena moč znižala za 20 odstotkov, se strinjajo tudi na ameriškem ministrstvu za obrambo. Nekdanja zaposlena v Pentagonu meni, da se ruski predsednik Vladimir Putin prekomerno vmešava v operativne vojaške odločitve, kar je recept za katastrofo. 

V prvih tednih invazije na Ukrajino so Rusi vojaško operacijo vodili iz Moskve. V začetku aprila, ko je postalo jasno, da ima ruska vojska resne logistične in moralne težave, je ruski predsednik Vladimir Putin na teren poslal novega vojaškega poveljnikagenerala Aleksandra V. Dvornikova

Putinu ne gre vse po načrtu

Dvornikov je uvedel nekaj novih, modernejših pristopov. Ruski piloti so se začeli usklajevati s terenskimi enotami v vzhodnem Donbasu, ruske enote pa med seboj bolje komunicirajo o skupnih ciljih. A kljub temu se ruska invazija ne odvija po načrtih. 

"Način delovanja vojske je na vzhodu drugačen kot na zahodu, ker jim ni uspelo spremeniti značaja ruske vojske. V ruski vojski je nekaj globokih pomanjkljivosti, ki jih v nekaj tednih ne morejo odpraviti, tudi če bi želeli," je pojasnil Frederick W. Kagan, direktor inštituta American Enterprise. 

Ruska vojska sledi metodi sovjetskega sloga, kjer nižje postavljeni vojaki niso pooblaščeni, da opozarjajo na sicer očitne pomanjkljivosti vojaške strategije. Šest tednov so bombardirali mesto Harkov na vzhodu države. "Videli smo, kako res zelo počasi in neuspešno napredujejo na bojišču," je dejal obrambni minister ZDA Lloyd J. Austin

Na drugi strani pa Ukrajinci po sedmih letih usposabljanja skupaj z vojaki ZDA in drugih držav Nata sledijo drugačni, zahodni metodi vojaškega delovanja. V vojni so se izkazali za agilne, hitro se prilagajajo okoliščinam, so povedali uradniki ameriške vojske.

Po mnenju Evelyn Farkas, nekdanje zaposlene v Pentagonu, je Putin preveč vključen v vojno. "Če imamo predsednike, ki se vmešavajo v operativne vojaške odločitve, je to recept za katastrofo," je bila jasna. 

Vladimir Putin
Novice Čas se mu izteka. "Zdravniki Putinu napovedali še tri leta življenja."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da ima Rusija pod nadzorom približno petino ozemlja Ukrajine, bojna linija pa je dolga okoli tisoč kilometrov. Po njegovih besedah v vojni vsak dan umre okoli sto Ukrajincev. "Branimo se proti skoraj celotni ruski armadi. Vse ruske vojaške enote, ki so usposobljene za boj, so del ruske invazije," besede Zelenskega povzema The Guardian.

Več o 99. dnevu ruske invazije na Ukrajino si lahko preberete spodaj. 

Novice Rusija nadzira petino Ukrajine. "Bojujemo se proti skoraj vsej ruski armadi."
Ne spreglejte