Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2023,
10.02

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

otroci psihoterapija Beograd streljanje vzgoja šola Planet 18 Planet TV

Petek, 12. 5. 2023, 10.02

1 leto

Planet 18

"Smo kot Titanik, ki se potaplja, orkester pa še naprej veselo igra" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Po beograjskem strelskem pohodu je vse več opozoril o medvrstniškem nasilju tudi pri nas. Več v informativni oddaji Planet 18 ob 18. uri na Planetu. 

Planet 18
Planet TV Voditeljica jim je to kar zamolčala #video

"Smo kot Titanik, ki se potaplja, orkester pa še naprej veselo igra." Tako pravi strokovnjak na področju vzgoje Sebastjan Kristovič, ki opozarja, da nismo priča le izjemnemu porastu medvrstniškega nasilja, ampak tudi porastu agresivnega vedenja otrok in mladostnikov do staršev ter pedagoških delavcev. Vzgoja se začne doma in šola ali vrtec sta samo podaljška domače vzgoje. S Kristovičem, ki je med drugim raziskovalec s področja logoterapije, duševnega zdravja in vzgoje, se je pogovarjala ekipa Planet 18.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Današnji otroci so produkt vzgojno-izobraževalnega sistema, produkt vzgoje doma ter produkt družbenih omrežij in zaslonov. 

Sebastjan Kristovič pravi: "Ključna stvar se mi zdi to, da je vzgoja pravzaprav na vseh ravneh odpovedala. Vzgoja doma, kjer smo mi indoktrinirani s permisivno vzgojo, ki otroka postavlja v središče življenja sveta. Otroka se vzgaja, kot da je epicenter sveta odraslih, starši so velikokrat dežurni izpolnjevalci otrokovih želja in potreb."

Svoje doda še vzgojno-izobraževalni sistem, ki je, kot meni dr. Kristovič, v naši državi oropan trenutka vzgoje, saj je pedagoški poklic v tem smislu degradiran, odvzeti so mu strokovna integriteta, dostojanstvo in avtonomija. V šolah se praktično več ne vzgaja in to, čemur smo priča v zadnjem obdobju, je pravzaprav logična posledica sistemske ureditve, ki je vzgojo povsem eliminirala.

Raziskave kažejo, da se je duševno zdravje otrok in mladostnikov nekje do 18. oziroma 19. leta v zadnjih 25 letih poslabšalo za od 65 do 70 odstotkov.

Doktor Kristovič poziva, da se opolnomočimo, zberemo pogum in sprejmemo takojšnje ukrepe. Eden izmed prvih bi bil, da v slovenskih osnovnih šolah učencem ne bi več dovolili uporabe mobilnih telefonov.

Otrokom je treba pomagati, da bodo znali uravnavati svoja čustva, stres, negativna občutja, da se bodo znali na ustrezen način spoprijeti z določenimi negativnimi izkušnjami v življenju, saj le na tak način ne bodo posegali po tako radikalnih sociopatskih dejanjih, kot je nasilje.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: poslanci so zasedali na izredni seji o položaju kmetov, o posvetu gleda odvzema medvedov in o vremenu. Kje nas čaka obilno deževje? Več ob 18. uri na Planetu. 
Primož Roglič
Planet TV Vrhunce vseh etap Dirke po Italiji boste lahko spremljali na Planet 2 in Planetu #video
Planet 18
Planet TV "Nisi moj kralj" #video
Jutro na Planetu
Planet TV Iz studia v telovadnico #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube
Ne spreglejte