Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2024,
15.05

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

Natisni članek

Avtomobili Hrvaška Rimac nevera Rimac Automobili

Petek, 10. 5. 2024, 15.05

1 teden, 3 dni

Slovo superšportnika nevera? Rimac: Zaradi vsiljevanja elektrike se je v ljudeh vzbudil odpor.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92
Mate Rimac | "Regulatorji in nekateri proizvajalci izvajajo takšen pritisk, da so se želje spremenile. Vsiljujejo nam stvari, ki jih nočemo. Zato se v ljudeh vzbuja odpor," pravi Mate Rimac. | Foto Bugatti Rimac

"Regulatorji in nekateri proizvajalci izvajajo takšen pritisk, da so se želje spremenile. Vsiljujejo nam stvari, ki jih nočemo. Zato se v ljudeh vzbuja odpor," pravi Mate Rimac.

Foto: Bugatti Rimac

Hrvaški proizvajalec električnih avtomobilov Rimac ni uspel prodati vseh 150 primerkov svojega superšportnika nevera, zato jih verjetno ne bo več proizvajal, poroča britanski portal autocar.co.uk. Predsednik uprave Mate Rimac pravi, da se tako zakonodajalci kot tudi proizvajalci trudijo, da bi avtomobili na električni pogon postali prevladujoči, kar je med ljudmi povzročilo določeno mero odpora, poleg tega pa si ljudje na vrhu želijo biti nekaj posebnega, zato si zdaj želijo analognih tehnologij in vozil z motorji z notranjim zgorevanjem.

Družba Rimac je svoj model nevera predstavila leta 2021, a so do zdaj prodali nekaj več kot 50 avtomobilov, kar predsednik uprave Mate Rimac pripisuje padcu povpraševanja po električnih superšportnih avtomobilih, je povedal na konferenci o prihodnosti avtomobilov v Londonu.

Rimac nevera
Avtomoto Svetovni rekord: vzvratno kar 275 kilometrov na uro #video

Ko so namreč leta 2016 začeli razvijati nevero, je bila elektrika "kul", a se je to do danes spremenilo, saj se tako zakonodajalci kot tudi proizvajalci trudijo, da bi avtomobili na električni pogon postali prevladujoči, kar je med ljudmi povzročilo določeno mero odpora. Poleg tega pa si ljudje na vrhu želijo biti nekaj posebnega, zato si zdaj želijo analognih tehnologij in vozil z motorji z notranjim zgorevanjem.

"Regulatorji in nekateri proizvajalci izvajajo takšen pritisk, da so se želje spremenile. Vsiljujejo nam stvari, ki jih nočemo. Zato v ljudjeh vzbuja odpor," je pojasnil.

"Ponuditi je treba edinstveno izkušnjo"

Meni, da se povpraševanje po električnih superšportnikih ne bo obudilo, saj meni, da sta pri tovrstnih vozilih potrebna visoka stopnja razlikovanja od drugih in analogna privlačnost. Po njegovih besedah v tem segmentu obstaja tržna niša za stvari, ki jih motorji z notranjim zgorevanjem ne morejo ponuditi, pri čemer ne gre za to, da si električen, ampak za to, da ponujaš edinstveno izkušnjo in stvari, ki jih drugi avtomobili ne morejo.

Rimac Automobili
Avtomoto Rimčeva nevera v Ljubljani #video

Rimac in BMW sklenila velik razvojni posel

Družba Rimac je sicer v začetku aprila potrdila, da so sklenili posel z družbo BMW, za katero bodo postali dobavitelj baterij za novo generacijo električnih avtomobilov. Podrobnosti posla, tako s finančnega kot tudi proizvodnega vidika, za zdaj niso znane. Pri Rimcu so najavili, da bodo morali v svoji baterijski tovarni za naročila iz BMW nameniti dodatno avtomatizirano proizvodno linijo. Velik del novega kampusa pri Zagrebu bodo namenili za proizvodne zahteve BMW.

Bugatti V16 motor
Avtomoto Poslušajte ta izjemen zvok: Bugatti ima motor V16 #video
Rimac Automobili kampus
Avtomoto Hrvaški Rimac Automobili in BMW sklenila velik razvojni posel
Rimac kampus, model
Novice Zagorelo v tovarni hrvaškega avtomobilskega proizvajalca Rimac
Ne spreglejte