Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2016,
19.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Ljubo Sirc Velika Britanija

Sreda, 2. 3. 2016, 19.14

8 let

V britanski lordski zbornici predavanje v čast Ljubu Sircu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Včeraj so člani britanske lordske zbornice poslušali predavanje o življenju in delu slovenskega disidenta in ekonomista Ljuba Sirca.

Londonski center za raziskovanje gospodarstva v postkomunističnih državah Srednje in Vzhodne Evrope (Centre for Research into Post-Communist Economies – CRCE) se je letos odločil, da bo izvajal letna predavanja, poimenovana po danes 96-letnem Ljubu Sircu, ki je CRCE tudi ustanovil.

Letošnje predavanje z naslovom "Nenasilen junak v boju proti komunizmu" je bilo tako na povabilo lorda Guya Blacka iz Brentwooda izvedeno v lordski zbornici, posvetili pa so ga življenju in delu Ljuba Sirca. Predaval je slovenski zgodovinar Jože Dežman.

Uveljavil se je s podrobno analizo sistema samoupravljanja "Ljubo Sirc je stoodstoten demokrat, strpen in miroljuben človek. Čeprav je bil zaprt, mučen in obsojen na smrt, je človek izjemne človečnosti, zato smo predavanja poimenovali po njem," je povedal Keith Miles iz CRCE, ki je pobudnik poimenovanja. "Na področju ekonomije je Sirc izjemno pomemben, ker je najbolj poglobljeno analiziral sistem samoupravljanja v nekdanji Jugoslaviji in že takrat zatrdil, da tak sistem ne more uspeti. S to poglobljeno analizo se je uvrstil med pomembne in ugledne ekonomiste."

Miles za Sirca pravi, da je zgled, na katerega smo Slovenci lahko ponosni. "Zame je na isti ravni, kot je bil Vaclav Havel. Verjame v ljudi, demokracijo, svobodo."

"Predavanja ne moreš imeti v lordski zbornici, če ni nekaj posebnega. Dvomim, da bomo predavanje tudi prihodnje leto lahko izvedli v lordski zbornici. Zanimivo pa je tudi to, da so tovrstna predavanja inštitutov običajno poimenovana po nekom, ki je že mrtev. Zato nam je toliko bolj v čast, da je Ljubo Sirc še vedno med nami," pravi Miles.

Predavanja sta se poleg drugih uglednih gostov udeležila tudi nekdanji italijanski minister Antonio Martino in predsednik slovenske osamosvojitvene vlade Lojze Peterle.

Ne spreglejte