Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2014,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 9. 9. 2014, 14.59

8 let

Banalna težava preprečila svetovni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mariborčan Jure Daić živi daleč od morja, a prav v morju je našel svojo (no, takoj za ženo in dvema otrokoma, seveda) največjo ljubezen. Potapljanje na vdih.

34-letni Jure Daić je večkratni državni rekorder v potapljanju na vdih in prvi Slovenec, ki se je potopil pod magično mejo 100 metrov.

V podvodni svet se je zaljubil že kot otrok V podvodni svet je zaplaval že v otroških letih. "Vsake počitnice sem tri tedne preživel na morju, kjer sem ogromno časa preživel pod vodno gladino. Dobesedno sem se zaljubil v podvodni svet, a za kaj takega v srednji šoli ni bilo finančnih možnosti, željo sem uresničil šele na fakulteti," je po potapljaških spominih pobrskal diplomirani inženir gradbeništva, ki pa si svoj kruh namesto v gradbeništvu služi kot inštruktor potapljanja v društvu H2O team, kjer interesente uvaja v svet potapljanja in podvodnega ribolova.

Zanimivo je, da je bil najprej goreč košarkar, a ga je poškodba oddaljila od parketa, zato je iskal šport, pri katerem hrbtenica ne bi preveč trpela. "Potapljanje se je izkazalo kot najbolj idealna opcija. Najprej sem se začel ukvarjati s podvodnim ribolovom, ker sem v tem hotel biti še boljši, sem se lotil še potapljanja na vdih."

Vse je premišljeno Nesreče pri potapljanju so sicer redke, a ko se zgodijo, vedno požanjejo precejšnje zanimanje medijev in javnosti, zato se je uveljavilo prepričanje, da gre za nevaren šport. Pa je res?

"Morda ljudje, ki ne poznajo mojih priprav, res mislijo, da je moje početje tvegano, če ne celo izzivanje usode. Vsi potopi so natančno premišljeni, vedno obstajajo neke rezervne rešitve, vedno so prisotni varnostni potapljači. Res je, da so se v preteklosti dogajale nesreče, a se je iz njih dalo veliko naučiti. Seveda je vse odvisno od posameznika, vedno so izjeme, ki ne upoštevajo pravil. Lahko pa rečem, da so moji potopi na 100 metrov globine bolj varni kot potopi otrok, ki se sami potapljajo na globini od pet do šest metrov," poudarja Daić, ki ga javnost bolj pozna kot potapljača na vdih, a sam se raje potaplja z masko in plavutmi.

Večji čar v potapljanju z masko "V tem vidim večji čar. Med potopom lahko uživam v lepotah podvodnega sveta, imam večji nadzor nad dogajanjem, bolj je prijetno in nadzorovano," opisuje Daić. A tudi potapljanje na vdih prinaša svoje prednosti. "Pri potapljanju na vdih se sproži potapljaški refleks, kar pomeni upad srčnega utripa in manjšo porabo kisika, po drugi strani pa tudi manjšo sproščenost, ker skoraj nič ne vidimo," pripoveduje državni rekorder, ki večino svojih potopov opravi za dušo, užitek in zabavo, manjši del pa predstavljajo globinski treningi in tekmovanja. "Od teh se ne obogati," navrže Daić. "Prinašajo osebno zadovoljstvo in strošek. Na koncu sezone smo tekmovalci na izgubi," omeni.

Potapljaču ni dovoljena uporaba sodobne potapljaške opreme, kot so maska, plavuti ali potapljaška obleka. "Gre za ohranjanje tradicionalnega načina potapljanja," pojasni Daić, ki se je na potop, s katerim je želel podreti svetovni rekord – Nemec Andreas Güldner se je junija letos na Rdečem morju v Egiptu potopil 112 metrov –, izredno dobro pripravil, a se je zapletlo tam, kjer se ni nikoli prej.

"Uspešno sem premagal mraz, uspelo se mi je sprostiti, izenačeval sem pritisk in pričakoval sem potop globlje od 100 metrov. Težava je nastala, ker se je v čolnu zapletla vrv, kar se nam nikoli prej, pa smo opravili ogromno poskusov, ni zgodilo, zato se nisem mogel spustiti globlje. Vedel sem, da je nekaj drugače, saj se mi je vse skupaj zdelo preveč lahko, a sem upal, da je to pač znak moje sproščenosti."

Tako se je dvignil na površje, prepričan, da ima svetovni rekord v žepu, a žal ni bilo tako. Takoj naslednji dan so potop želeli ponoviti, a jim jo je zagodlo vreme, pozneje pa so se za številne spremljevalce začele delovne obveznosti in so morali projekt končati.

Nov državni rekord "Rekord smo prestavili na prihodnje leto, ko bodo tudi temperature morja temu primerne," napoveduje Daić, ki pa se iz Ragoznice vendarle ne vrača praznih rok. Postavil je nov državni rekord v potapljanju na dah v spremenljivi obtežitvi, ki zdaj znaša 106 metrov, Daić pa ga je dosegel le dva dni pred naskokom na svetovni rekord. "Zgodilo se je v sklopu treninga in ker so bili tam tudi sodniki, je rezultat tudi uradno potrjen."

Delo, družina in priprave

Daić se bo do konca potapljaške sezone posvečal vlogi inštruktorja, nato pa bo večino časa namenil družini, kjer ga nestrpno pričakuje tudi njegov le šest tednov star drugorojenec. Potem pa bo že čas za nove telesne in organizacijske priprave na prihodnjo sezono. Ko bo, upamo, padel tudi svetovno rekord.

Ne spreglejte