Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 8. 2014,
21.38

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

srebro

Nedelja, 3. 8. 2014, 21.38

2 meseca, 2 tedna

Kaj imajo skupnega eksotični jeziki, srebro in 18-letna tabornica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tabornica, ki se ukvarja z orientacijskim tekom, bodoča študentka biokemije in dobitnica srebrnega priznanja na lingvistični olimpijadi. Vse to je 18-letna Lara Jerman.

Med dijaki, ki so letos Slovenijo zastopali na 12. lingvistični olimpijadi v Pekingu na Kitajskem, je Lara Jerman. Zanjo se je tekmovanje izteklo odlično, saj je med 152 tekmovalci iz 28 držav s 14. mestom osvojila srebrno medaljo.

Ob besedni zvezi lingvistična olimpijada številni pomislijo, da gre za tekmovanje v znanju iz tujih jezikov, a ni tako. Kot je pojasnila Lara, je to olimpijada, ki je sicer povezana z jezikoslovjem, vendar od tekmovalcev ne zahteva poznavanja tujih jezikov.

Sposobnost logičnega in analitičnega razmišljanja "Naloge obravnavajo eksotične jezike z majhnim številom govorcev, ki jih reševalec ne pozna. Po podanih primerih in nekaterih prevodih pa kljub temu lahko tekmovalec izpelje pravila, ki v tem jeziku veljajo, ter samostojno prevede še nekaj nadaljnjih primerov," je pojasnila.

Gre torej za edino izmed 12 olimpijad, ki od tekmovalcev ne zahteva znanja, temveč le sposobnost logičnega in analitičnega razmišljanja ter iskanja povezav in pravil v množici novih podatkov. "No, pa tudi splošna razgledanost ne škodi," še pravi 18-letna srednješolka, ki bo jeseni začela študij biokemije.

Kako se je vse skupaj začelo? Lara se je z lingvistično olimpijado prvič srečala v prvem letniku gimnazije, ko so jo povabili v ožji izbor za slovensko ekipo. Takrat se na olimpijado sicer ni uvrstila, jo je pa to področje začelo zanimati. Letos se je tekmovanja udeležila že tretjič.

Izbor v Sloveniji pripravijo v okviru državnega tekmovanja iz logike, ki ga vsako leto organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Tekmovanje vsebuje tudi nalogo s področja lingvistike, najboljši reševalci te naloge pa so vabljeni v ožji izbor za ekipo. Najprej se vsi izbrani udeležijo nekaj predavanj, kjer spoznajo strategije reševanja različnih tipov nalog ter rešujejo naloge za vajo. Sledi izbirni test, s katerim izberejo ekipo najboljših štirih, je navedla Lara.

Pomembno poznavanje značilnosti različnih jezikov Če torej ne gre za tekmovanje, kjer je potrebno znanje tujega jezika, je na mestu vprašanje, kako se na takšno olimpijado sploh pripraviti.

Kot je dejala Lara, je ključ do dobre pripravljenosti predvsem reševanje nalog s prejšnjih olimpijad in drugih podobnih tekmovanj po svetu. Sama je prebrala tudi nekaj literature na to temo, saj se naloge pogosto osredotočijo na kakšno posebnost jezika, ki se tistim, ki ga ne govorijo, zdi nenavadna. "Bolj kot poznaš značilnosti različnih jezikov in jezikovnih skupin po svetu, lažje dobiš pravo idejo," je povedala.

Popolno presenečenje Pred tekmovanjem jo je bilo sicer strah, da ne bi dosegla ciljev, ki si jih zastavila, vendar je to premagalo veselje do novih poznanstev in ponovno snidenje s starimi znanci.

Na koncu se je izkazalo, da je bil strah pred neuspehom zaman, saj je Lari uspelo osvojiti srebrno odličje, česar ni pričakovala. "Bilo je popolno presenečenje. Imela sem dober občutek, na prejšnjih dveh tekmovanjih sem dvakrat osvojila častno omembo, letos pa sem upala, da bo dovolj za medaljo. Za bronasto, o srebrni sploh nisem razmišljala. Skupaj z dejavnikom presenečenja so bili občutki res fenomenalni," je opisala.

Včasih je lepo spoznati nekoga, ki te razume na drugačen način Udeležbo na olimpijadi Lara vidi kot enkratno izkušnjo. "Po eni strani ti omogoči, da tekmuješ in se primerjaš z najboljšimi na svetu, po drugi strani pa ti da priložnost druženja z vrstniki z vsega sveta s skupnimi interesi ter možnost potovanja in spoznavanja nove kulture. Sama sem pridobila kup prijateljev, ki so mi, čeprav smo iz tako različnih okolij, v nekaterih pogledih precej bolj podobni kot na primer moji sošolci," je dejala Lara in dodala, da so njeni sošolci sicer super, vendar je včasih lepo spoznati nekoga, ki te razume na drugačen način.

Dekle, ki je že deset let tabornica in od začetka gimnazije tudi vodnica zelo energične skupine otrok, ima pred seboj jasno vizijo. Za zdaj se vidi predvsem v raziskovalnih vodah, upa pa tudi, da bo našla delo, ki ji bo vedno znova v izziv.

Ne spreglejte