Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
14.19

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Igor Zonik

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 14.19

4 leta, 1 mesec

Kako je Igor Zonik s paleo prehrano izgubil neverjetnih 52 kilogramov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Igor Zonik, eden od organizatorjev Nočne 10ke, se je zaradi zdravstvenih težav pred letom dni odločil za korenito spremembo življenjskega sloga. S paleo prehrano je izgubil neverjetnih 52 kilogramov.

37-letni Igor Zonik, večina ga bržkone pozna kot soorganizatorja priljubljene tekaške prireditve Nočna 10ka in enega od soustanoviteljev društva Vitezi dobrega teka, je leta 2013 tehtal kar 182 kilogramov. Čeprav se je zavedal, da je pretežak, pa so bile šele vedno pogostejše zdravstvene težave tisti sprožilec, ki mu je dokončno odprl oči.

Nočni alarm

Že nekaj časa je opažal, da se mu med spanjem dogaja nekaj čudnega, da se zbuja neprespan in razdražen. "Dogajalo se mi je, da sem večkrat na noč prenehal dihati. Žena me je pobarala, naj grem na preventivni pregled in diagnoza, ki so mi jo postavili v bolnišnici na Golniku, me je pretresla. Zdravniki so namreč ugotovili, da trpim za apnejo. Gre za bolezensko stanje, ki povzroča zapiranje sapnika. To se mi je menda dogajalo tudi po 50-krat na noč, pri čemer je alarmantno to, da sem brez zraka ostal tudi po eno minuto. To me je šokiralo, še bolj pa napovedi, da apneja lahko pripelje celo do možganske kapi in zastoja srca," se je trenutka, ko je spoznal, da bo s starim življenjskim slogom in prehrano moral opraviti enkrat za vselej, spominjal Igor Zonik.

Vprašanja in dileme, ki so se mu porajale, so kar naenkrat dobila svoje odgovore. Postalo mu je jasno, zakaj je čez dan tako utrujen, zakaj se tako težko skoncentrira in zakaj ima težave že pri tako preprostem opravku, kot je vožnja z avtom od Kranja do Ljubljane.

Treba bo shujšati

"Takrat sem se zavedal, da bom moral drastično shujšati. Čeprav kilogrami niso glavni vzrok za pojav apneje, z njo je povezanih cel kup dejavnikov, pa lahko prav izguba teže bistveno pripomore k temu, da se sapnik lažje zapira in odpira. No, in odločil sem se, da to poskusim s paleo prehrano," je povedal in hitro pobrskal za razlogi, ki so podprli to smelo odločitev.

"Prvi razlog je Marko Roblek, moj sodelavec in eden prvih paleojedcev pri nas, drugi je prijatelj Mitja, s katerim sva stavila, da lahko v enem letu izgubim 40 kilogramov, (če mu to ne bi uspelo, bi naslednje veliko rojstnodnevno slavje plačal iz lastnega žepa, op. a.), in tretji, a verjetno najpomembnejši razlog, je moje zdravstveno stanje," se je razgovoril Zonik, ki je interno stavo sklenil že septembra 2013, a do novembra, se pravi do trenutka, ko so ga zdravniki s slabo diagnozo postavili pred življenjsko dejstvo, ni kaj dosti ukrenil v tej smeri.

Peklenski prvi mesec

Šele novembra 2013 – odločitev je sovpadala s paleovembrom, 30-dnevnim izzivom, ki vključuje uživanje paleo prehrane – se je odločil, da je skrajni čas, da poskrbi za svoje zdravje. "Prvi mesec je bil peklenski. Pestili so me glavoboli, počutil sem se, kot bi imel gripo in kot bi me oblivala vročina, skratka, doživljal sem simptome, ki so bili precej podobni simptomom, ki jih opisujejo odvisniki na odvajanju. V mojem primeru je bil to zgolj odvajalni moment od odvajanja od sladkorja, a ta je bil res težek," se spominja. A že po prvem odvajalnem mesecu so zadeve gladko stekle.

No, gladko v narekovajih. "Za tak prehod moraš res imeti železno voljo, moraš se prepričati, da je to prava pot in znati se moraš obvladovati. To pomeni, da se po prvem koščku čokolade znaš zadržati in ne zmlatiš cele tablice, ali da ostaneš pri enem kosu jabolčnega zavitka in ne celem pekaču."

Paleo "požegna" tudi žena

Paleo dieto je Zonik poznal že od prej. "Z Maretom (Roblekom, op. a.) sva se je za šalo lotila že leta 2010 in takrat sem v enem mesecu izgubil kar 10 kilogramov, tako da sem vedel, da zadeva deluje, a sem na žalost že po enem mesecu obupal."

No, lani se je odločil, da bo vztrajal. Novega načina prehranjevanja se je lotil sistematično, pri čemer mu je bila v precejšnjo pomoč tudi žena, ki danes prav tako prakticira paleo jedilnik, in bližnji, ki so vedeli, kaj se dogaja in zakoncev Zonik niso po nepotrebnem obmetavali z opazkami, češ kaj se delata fine in zavračata kruh, testenine in podobne, nam Slovencem, tako ljube jedi.

Konkretno, kaj jesti po paleo metodi

Igor Zonik zavrača opazke, da je paleo prehrana enolična, na FB profilu paleovembra najdete kopico inovativnih in pestrih paleo receptov in tudi sam si je izmislil že marsikatere paleo izpeljanke. "Ponavadi dan začnem – no, čeprav dokaj pozno, običajno šele ob 13. uri – z dvema ali trem decilitri jogurta, kamor vmešam kos sadja, običajno so to banana, jabolko, mandarina … Nadaljujem s kosilom, ko si običajno privoščim meso in zelenjavno prilogo, zvečer pa največkrat pripravim jajca. Na tisoč in en način, najraje pa kar na svinjski masti in z ocvirki," našteva sogovornik, ki je iz prehrane izločil tudi kruh in se znašel po svoje. Razne namaze si namaže kar na rezino paprike.

Sistematičnost

Že od začetka sistematično beleži gibanje telesne teže, kar pomeni, da točno ve, kako kilogramčki kopnijo ali se nabirajo zadnjih 365 dni. "V Google docs imam zabeleženo vse, od kilogramov do aktivnosti, s katerimi se ukvarjam. Trudim se, da najmanj dvakrat tedensko po pol ure plavam v kranjskem bazenu," pravi.

Prvi mesec paleo diete je izgubil devet kilogramov, decembra 2013 tri, v januarju se je teža spustila še za dodatnih deset kilogramov. Po letu dni je Igor Zonik lažji za 52 kilogramov, a tu se še ne bo ustavil. Rad bi shujšal še za deset kilogramov. Kar s športnimi aktivnostmi in paleo prehrano, ki je zdaj že sestavni del njegovega življenja, ne bo težko. To je zdaj že več kot dokazal.

100-odstotna sprememba na bolje

A več kot teža mu pomeni dobro počutje. "Moje počutje se je v tem letu za 100 odstotkov spremenilo na bolje. Vemo, da žitarice in škrob v človekovem telesu povzročajo vnetne reakcije, pri paleo dieti pa tega ni. Ne čutim se utrujenega, k temu je verjetno veliko prispevala tudi dihalna maska, ki jo zaradi apnee nosim ponoči, nisem lačen (ko ga zgrabi lakota, si privošči banano ali pest oreščkov) in počutim se odlično. Kakovost življenja se je iz noči spremenila v dan."

Ne spreglejte