Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2014,
17.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 25. 9. 2014, 17.40

6 let, 7 mesecev

S torbo, ki je lahko tudi nahrbtnik, osvajata nagrade in sejme po svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Urška Petrič in Miha Dobnikar sta svojo torbo Nomadka pred kratkim predstavila na priznanem oblikovalskem sejmu v Londonu, zanjo pa prejela tudi priznanje natečaja A' Design Award.

Izdelek, zasnovan brez nepotrebnih podrobnosti, praktičnost in brezčasnost. To so tri načela, po katerih se pri svojem oblikovalskem delu ravnata Urška Petrič (30) in Miha Dobnikar (23), kreativni duo, ki je pred dnevi na svetovno znanem oblikovalskem sejmu 100% Design v Londonu predstavil Nomadko, torbo, ki je lahko tudi nahrbtnik.

Priznanje oblikovalske stroke za večfunkcionalno Nomadko Ob uspešni sejemski predstavitvi ju je le nekaj dni zatem dosegla vest, da je Nomadka prejela srebrno priznanje oblikovalskega natečaja A' Design Award, ki nagrajuje odličnost v oblikovanju. Nagrade bodo sicer na posebnem dogodku podelili šele avgusta prihodnje leto, a je bila večfunkcionalna torba že zdaj deležna veliko pozornosti tujih medijev.

Prvi prototip Nomadke je nastal leta 2012. "Pred sabo sem imela material in ideja je kar 'padla ven'," pravi Urška, ki je študirala modno oblikovanje in ves čas razvijala svoje izdelke, a ni našla vzgiba za predstavitev svetu.

Ideja po zbiranju denarja na Kickstarterju padla v vodo … Po študiju je bila nekaj časa brez dela, kar je razvoj lastne blagovne znamke še upočasnilo. S svojimi idejami je vstopil Miha, sicer študent kemijskega inženirstva, in začeli so (takrat ekipa treh) pripravljati kampanjo za zbiranje sredstev na Kickstarterju. Načrt se ni izšel, zato sta se z Mihom odločila za počasnejšo pot in sama razvijala izdelek in proizvodnjo.

… a sta še naprej razvijala premišljen, asketski in uporaben izdelek "Lahko jo nosimo kot torbo ali nahrbtnik in se tako izognemo neprijetnostim na kolesu, če imamo prepolno torbo in nam ta jemlje ravnotežje," opisujeta Nomadko. Seveda pa ni zanemarljiva niti estetska plat izdelka, saj je torba precej drugačna od običajnih športnih nahrbtnikov.

Kljub estetski vrednosti pa Urška, ki je glavna oblikovalska sila kreativnega dueta Studio Nomadka, ceni predvsem izdelke, ki niso zgolj lepi. Tudi zato ni želela ostati v modnem svetu, v katerem se po njenem mnenju poudarja le videz izdelka. "Zame to nima nobene posebne vrednosti. Ko pa vidim izdelek, ki je tako preprost, a obenem uporaben, se zbudijo tudi moji kreativni procesi."

"Izdelek je tako dober, da je odziv kupcev neverjeten" In zakaj ime Nomadka? Ker ni ne torba ne nahrbtnik, ampak tista culica, ki gre lahko s tabo vedno in povsod. Vzameš jo lahko v hribe, na šik dogodek ali pa na morje.

"Srečo imava, da je izdelek tako dober, da je odziv kupcev neverjeten," je vesela Urška, a se hkrati zaveda, da to ni dovolj za uspešno promocijo izdelka. "Treba je misliti na vse: ime izdelka, logotip, fotografije, predstavitev na spletu, letake, besedila ... Celostna podoba mora imeti rdečo nit."

Razmisliti je treba o ciljnih kupcih, proučiti njihov življenjski slog ter izdelek predstaviti tako, da pritegne ravno prave ljudi.

Po nomadsko v Pariz, Hamburg, London in København Nomadka, ki jo je mogoče že zdaj dobiti v različnih barvnih kombinacijah, bo pozimi dobila še usnjeno različico, spomladi prihodnje leto pride na vrsto bolj športna različica, za poletje pa Urška in Miha načrtujeta povsem nov izdelek.

Želita ostati dejavna v Sloveniji in spodbujati produkcijo izdelkov tam, kjer je to morda težje. Trenutno sodelujeta z invalidskim podjetjem Slap iz Škofje Loke, kjer vezejo in šivajo, zato je za zdaj vsa produkcija izvedena pri njih.

Med načrtovanjem novih izdelkov pa bosta Nomadko predstavljala na različnih sejmih po svetu. Novembra tako odhajata v København in Hamburg, decembra spet v London, januarja pa v Pariz.

Ne spreglejte