Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
5. 6. 2013,
22.33

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Usain Bolt Blanka Vlašić diamantna liga

Sreda, 5. 6. 2013, 22.33

3 leta, 2 meseca

Atletska karavana drevi v Rimu, vrača se Usain Bolt

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Četrtkov večer bo rezerviran za peti miting letošnje diamantne lige. Karavana se seli v večno mesto, prvič letos pa bo v Evropi tekel tudi svetovni rekorder Usain Bolt.

Sezona Usaina Bolta se ni začela po pričakovanjih. Zaradi poškodbe mišice je moral izpustiti domači miting v Kingstonu, na Kajmanskih otokih pa je najkrajšo atletsko razdaljo pretekel v zanj izjemno skromnem času 10,09. Zanimivo bo videti, kako hiter bo v Rimu. Njegov največji konkurent bo Američan Justin Gatlin, ki je letos dobil že dve tekmi diamantne lige in se ne želi ustaviti na zmagovalnem pohodu.

Odličen obračun lahko pričakujemo tudi v teku na 800 metrov, kjer se bosta pomerila Etiopijec Mohammed Aman in nekdanji olimpijski prvak v teku a 1500 m, Kenijec Asbel Kiprop, ki redkeje teče na krajši od omenjenih razdalj. Ogrožen zna biti celo najboljši letošnji izid na svetu, ki ga z 1:43,87 drži svetovni rekorder David Rudisha, ki je trenutno lažje poškodovan. Najboljši izid sezone bodo napadali tudi tekači na 5000 metrov, glavni favoriti pa so Etiopijca Hagos Gebrhiwet in Imane Merga ter Kenijec Edwin Soi, ki je na tekmi v Eugenu presenetljivo ugnal olimpijskega prvaka Mohameda Faraha, ki ga tokrat ni na štartni listi.

V odlični formi je francoski skakalec ob palici Renaud Lavillenie, ki zna ogroziti rekord mitinga, ki ga je davnega leta 1984 postavil legendarni Sergej Bubka, ta pa znaša 594 cm.

V višino Čičerova in Vlašićeva

Hrvaški predstavnici Sandra Perković v metu diska in Blanka Vlašić v skoku v višino bosta imeli znova priložnost, da osvojita dvojno hrvaško zmago, a bo imela Vlašićeva tokrat veliko težje delo kot v New Yorku. Nastopila bo namreč tudi Rusinja Ana Čičerova, ki je letos že preskočila 202 cm.

V teku na 200 metrov je prva favoritinja za zmago simpatična Američanka Allyson Felix, na dvakrat daljši razdalji pa je bila do sedaj nepremagljiva Bocvanka Amantle Montsho. Glede na konkurenco bi znalo tako ostati tudi po mitingu v Rimu. Dekleta bodo tekla tudi na 1500 metrov, kjer bo novo zmago lovila Švedinja Abeba Aregawi. Ob njej bosta tudi Kenijka Faith Kipyegon in Etiopijka Genzebe Dibaba, to pa so edine tri tekmovalke, ki so se letos spustile pod mejo štirih minut.

Ne spreglejte