Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
23.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 23.02

8 let

Buč: Noge so bile pretežke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski rekorder Boštjan Buč je v finalu šestega, zadnjega dne na 20. evropskem prvenstvu v atletiki v Barceloni v teku na 3000 m zapreke zasedel zadnje 12. mesto (8:48,83).

Zmagal je Francoz Mahiedine Mekhissi-Benabbad (8:07,87) pred rojakom Boubdellahom Tahrijem (8:09,27) in Špancem Jsejem Luisom Blancom (8:19,15).

Dopoldne so že nastopili so tudi trije Slovenci v maratonu, najboljši pa je bil Anton Kosmač na 32. mestu (2:29:56). Primož Kobe (2:31:47) je zasedel 35., Robert Kotnik (2:40:57) pa 40. mesto. V ekipni konkurenci je bila Slovenija osma, predzadnja (7:42,40).

Bilo je obratno

Tridesetletni Buč, slovenski rekord je postavil 12. junija leta 2003 v Ostravi na Češkem (8:16,96), je prvič na velikih tekmovanjih nastopil v finalu. Pričakoval je, tako kot večina preostalih tekmovalcev, da se bosta Francoza Mekhissi in Tahri, ki imata najboljša čase sezone v Evropi, odločila za eno od dveh možnih taktik. Bolj je bilo verjetno, da bosta čakala na zadnjih 1000 m in potem pospešila, najprej Tahri, ki je slabši finišer od Mekhissija.

"Na koncu pa je bilo obratno in sta Francoza hitro potegnila in nam ušla. Na to se nisem oziral in sem tekel ozadju, da bi se izognil prerivanju na ovirah. Žal pa nisem ostal v skupini, da bi lahko v zadnjem kilometru naredil kaj več. Že po prvih 400 m so bile noge pretežke, saj se očitno po kvalifikacijah še nisem dovolj dobro regenerial. Poskušal sem, ko pa ni šlo več, sem tekel v svojem ritmu, da sem lahko preskakoval ovire. V zadnjih 100 m pa sem iztisnil vse iz sebe in lahko rečem, da sem naredil vse, kar je bilo mogoče," je menil Buč.

Prvo uvrstitev v finale velikega tekmovanja je ocenil kot svoj največji uspeh v karieri. "Kljub temu, da sem na nekaterih tekmah dosegal boljše čase, kot danes, pa to tedaj ni bilo dovolj za finale. Po kvalifikacijah v Barceloni se nisem zadovoljil zgolj z uvrstitvijo v finale in sem želel svoj nastop še nadgraditi. Sedaj se bom skušal čim bolj regenerirati in nato na mitingih avgusta in septembra še izboljšati svoj najboljši letošnji izid," je pojasnil Buč, ki je končal slovenske nastope na tem EP. Najhitreje letos je tekel 18. julija v Velenju (8:36,73).

Ne spreglejte