Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 8. 2015,
22.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

maraton

Sobota, 29. 8. 2015, 22.23

8 let

Kiprop tretjič zapored, Dibaba le do brona, štafeti Jamajčankam in Američanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zadnji dan svetovnega atletskega prvenstva v Pekingu je postregel s sedmimi finalnimi odločitvami. Štafetna teka Jamajčankam in Američanom.

Asbel Kiprop je tretjič zapored postal svetovni prvak v teku na 1500 metrov. Kenijec se je dolgo časa zadrževal v ozadju in se šele na zadnji krivini uspel prebiti v ospredje. V zaključku mu je le uspelo priti na prvo mesto, ciljno črto pa je prečkal v času 3:34,40.

Odličja so bila razdeljena praktično v zadnjem metru. Iz ozadja je mimo tekmecev pritekel še en Kenijec Elijah Manangoi in osvojil srebro (3:34,63), bron pa je pripadel Maročanu Abdalaatiju Iguiderju (3:34,67), ki se je vrgel skozi cilj in končal na trebuhu.

Izjemno napet je bil obračun v moškem skoku v višino. Trije tekmovalci Derek Drouin, Bogdan Bondarenko in Guowei Zhang so brez poprav prišli do 236 centimetrov, kjer pa so se ustavili. Po treh neuspešnih skokih na tej višini so vsak dobili še en poskus, saj se prvega mesta v atletiki ne deli. Tudi v dodatnem skoku nihče ni bil uspešen, tako da so letvico znižali na 234 centimetrov. To višino je preskočil le Kanadčan, ki je nekoliko presenetljivo osvojil zlato, Kitajec in Ukrajinec pa sta si delila srebro (233 cm).

Ayana šokirala Dibabo, Etiopijkam cel komplet medalj

V teku na 5000 metrov je bilo pričakovati, da bo svetovna prvakinja na 1500 metrov Genzebe Dibaba počakala na ciljni finiš, kjer bo pometla s konkurenco in osvojila drugo zlato. A njena rojakinja Almaz Ayana je imela drugačne načrte. Po nekaj krogih se e postavila na čelo in začela narekovati hiter ritem, ki mu Dibaba ni bila kos. Začela je zaostajati, v zaključku pa pustila, da jo je prehitela še ena Etiopijka Senbere Teferi.

Ayana je tako povsem zasluženo z novim rekordom svetovnih prvenstev 14:26,83 osvojila zlato in rojakinji prehitela skoraj za 20 sekund.

V finalu ženskega meta kopja, kjer žal ni bilo naše Martine Ratej, ki je obstala v kvalifikacijah, si je Nemka Kathrina Molitor prav v zadnjem metu tekmovanja priborila zlato medaljo in naslov svetovne prvakinje. Z 67,69 metra je postavila najboljši izid sezone na svetu. Srebro je z novim azijskim rekordom 66,13 metra osvojila domačinka Huihui Lyu, bron pa Južnoafričanka Sunette Viljoen (65,79 m).

Jamajčanke presenetile Američanke

Prvenstvo se je že tradicionalno končalo s štafetnima tekoma 4 x 400 metrov, ki sta prav tako navdušila.

Favorizirane Američanke so v zadnjih metrih izgubile bitko z Jamajčankami, potem ko je Novlene Williams-Mills prehitela Franceno McCorory. Zmagovalni čas 3:19,13 je najboljši izid sezone na svetu.

Tudi pri moških je odločitev padla šele v ciljni ravnini, kjer se je izkazal svetovni podprvak v teku na 400 metrov LaShawn Merritt in reprezentanci ZDA priboril zlato (2:57,82). Jamajčan Javon Francis je v zadnjih korakih popustil in predse spustil predstavnika Trinidada in Tobaga ter Velike Britanije.

Etiopijka Mare Dibaba je nova svetovna prvakinja v maratonu (2;27:35). Po taktičnem teku v prvih tridesetih kilometrih, je do prve večje spremembe ritma prišlo deset kilometrov pred ciljem in le še šest tekačic je ostalo v boju za zmago. Malo pred štiridesetim kilometrom je začela zaostajati dvakratna svetovna prvakinja, Kenijka Edna Kiplagat, in sanj o zgodovinski tretji zaporedni zmagi je bilo konec.

Preostala četverica tekmovalk je skupaj prišla v tunel, ki vodi na štadion, o zmagovalki pa je odločal ciljni šprint. Dibaba je bila močnejša o visokorasle Kenijke Helah Kiprop, ki se je z zaostankom sekunde veselila srebrne medalje, bron pa je šel v Bahrajn, osvojila ga je v Keniji rojena Eunice Kirwa (2;27:39).

Ne spreglejte