Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2022,
19.59

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Ajda Kaučič Jernej Gumilar Rok Ferlan Matevž Šuštaršič Martina Ratej Anita Horvat Kristjan Čeh Kristjan Čeh atletski miting Maribor

Nedelja, 15. 5. 2022, 19.59

1 leto, 3 mesece

Maribor, atletski miting

Kristjan Čeh poletno sezono odprl s svojim najboljšim izidom leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je poletno sezono odprl s svojim najboljšim izidom leta. | Foto Peter Kastelic/AZS

Kristjan Čeh je poletno sezono odprl s svojim najboljšim izidom leta.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Najboljši slovenski atlet zadnjih let Kristjan Čeh (Ptuj) je na atletskem mitingu v Mariboru na prvi tekmi v poletni sezoni pred diamantno ligo konec naslednjega tedna v Birminghamu, v metu diska zmagal s svojim najboljšim izidom leta, 67,40 metra. S tem je peti na letošnji lestvici po izidih leta na svetu.

Vodi olimpijski in svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske, ki je 69,11 m vrgel v ameriški Chuli Visti 7. aprila. Nihče izmed preostalih ni presegel 67,69 m, kar pomeni, da je Ptujčan zelo blizu drugemu mestu.

Triindvajsetletnik je sicer izjemno začel letošnje leto in 12. marca na evropskem pokalu v metih v portugalski Leirii zmagal in s 66,11 m prvič v karieri ugnal tudi Stahla. Čeh je pred današnjo tekmo v štajerski prestolnici imel izid sezone 67,27 m, kar je vrgel na Ptuju 27. februarja.

"Nisem vedel, kam lahko vržem"

"Še malo, pa bom v samem vrhu. Zelo sem zadovoljen, na tekmo sem prišel brez nekih pričakovanj. Nisem vedel, kam lahko vržem. Že ogrevanje pred tekmo mi je šlo zelo dobro. A pred prvim metom sem bil živčen zaradi pričakovanj in tudi negotovosti ter že v izmetu nisem dobro 'poklopil' diska. V drugi seriji pa mi je šlo zelo dobro, dosegel sem največjo daljavo na tekmovanju. Potem je začelo deževati in nisem mogel prav začeti nastopa iz svojega startnega položaja. Glede na vse bi mogoče v boljših pogojih vrgel še več, imel sem dober občutek. Trener Gerd Kanter, ki sem ga poklical po telefonu, je bil zelo zadovoljen z dosežkom. Komaj čakam na Birmingham, kjer bodo vsi najboljši na čelu s Stahlom, bodo prave male olimpijske igre," je dejal Čeh.

V Mariboru je Čeh začel s 60,58 m in nadaljeval s 67,40, 64,65 in, 62,00, po neveljavnem dosežku v peti seriji pa v zadnji ni več metal. Drugi je bil Tadej Hribar (Krka), ki je tudi presegel 60 m (60,21 m).

Anita Horvat
Sportal Horvatova z dvema zmagama v Mariboru

Hrovatova zmagala na 200 in 600 metrov

Anita Horvat (Velenje), slovenska rekorderka na 400 m, je zmagala na pol krajši razdalji s časom 24,11 sekunde, dobro sekundo je zaostala Ana Rus iz kranjskega Triglava (24,59). Horvatova je zmagala tudi na 600 m (1:28,03), kjer je ugnala Veroniko Sadek (Mass, 1:28,66).

"Moj nastop je bil soliden. Na 200 m sem imela malo smole z vetrom, a sem lahko vseeno zadovoljna." | Foto: Peter Kastelic/AZS "Moj nastop je bil soliden. Na 200 m sem imela malo smole z vetrom, a sem lahko vseeno zadovoljna." Foto: Peter Kastelic/AZS

Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej (Klavidar) je zmagala s 57,63 m, ki jih je dosegla v predzadnji, peti seriji. Norma za evropsko prvenstvo avgusta v Nemčiji je 62,50 m.

"Moj nastop je bil soliden. Na 200 m sem imela malo smole z vetrom, a sem lahko vseeno zadovoljna, saj sem nastopila z mislijo na 'aktivacijo' za tek na 600 m. Tam sem prvih 200 m začela malo prepočasi, potem sem sicer pospešila in nadaljevala v pravem ritmu. Žal nisem mogla več nadoknaditi zaostanka iz prvega dela," je pojasnila Horvatova.

Šuštaršič več kot pol sekunde, Ferlan sekundo in pol

Med atleti je bil na pol stadionskega kroga več kot pol sekunde pred ostalimi Matevž Šuštaršič (Krka, 21,15). Sekundo in pol pred drugimi je bil v cilju teka na 300 m Rok Ferlan (Triglav, 33,71).

Na 100 m je bil pred tremi tujimi tekači Jernej Gumilar (Mass, 10,52), drugi je bil Avstrijec Lukas Pullnig (10,66). Rojakinja slednjega, Viktoria Willhuber, je zmagala v ženskem najkrajšem sprintu (11,79), druga je bila Lina Hribar (Mass, 12,06). Na 300 m je bila prva Ajda Kaučič (Poljane Maribor, 39,84), na 100 m ovire pa Eva Murn (Krka, 14,13).

V štajerski prestolnici je potekalo tudi dvodnevno odprto DP v mnogoboju, kjer med člani ni bilo slovenske udeležbe. Med članicami je v sedmeroboju zmagala Tara Keber (Krka), v deseteroboju je slavil Srb Milan Čajić.

Preberite še:

Mitja Krevs
Sportal Krevs z osebnim rekordom v Londonu na peto mesto večne slovenske lestvice
Vid Botolin
Sportal Vid Botolin z osebnim rekordom drugi na Dunaju
Atletika splošna
Sportal V Mariboru zmagi in rekorda mešanih štafet Krke in Massa
Ne spreglejte