Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 6. 2021,
21.58

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Tina Šutej Kristjan Čeh Kristjan Čeh Maja Mihalinec Zidar Maruša Mišmaš Zrimšek Žan Rudolf Luka Janežič Neja Filipič

Torek, 29. 6. 2021, 21.58

1 leto, 3 mesece

castellon, atletski miting

Neja Filipič ponovno blizu norme za OI v Tokiu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
atletika Maribor Neja Filipič | Neja Filipič spet blizu olimpijski normi. | Foto Grega Valančič/Sportida

Neja Filipič spet blizu olimpijski normi.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Neja Filipič je na atletskem mitingu v španskem mestu Castellon v troskoku zasedla peto mesto in s 14,25 m le za sedem centimetrov zaostala za normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu (14,32 m). Danes je bil tudi zadnji rok za doseganje mednarodnih atletskih norm za igre v japonski prestolnici.

Norme so izmed slovenskih atletov in atletinj dosegli Kristjan Čeh, ki ima drugi izid sezone na svetu v metu diska, Tina Šutej, srebrna na letošnjem dvoranskem prvenstvu v skoku s palico, Maja Mihalinec Zidar v teku na 200 m in Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 m zapreke.

Kristjan Čeh
Sportal Slovenski atletski as prvič presegel magično mejo 70 metrov!

Kdo še lahko pride do olimpijske vozovnice?

Med tistimi, ki so visoko na svetovni lestvici, lahko na OI pridejo še tudi Luka Janežič na 400 m in Žan Rudolf na 800 m. Svetovna atletika bo postopek določanja preostalih potnikov brez norm za popolnitev števila mest v posameznih disciplinah začela 1. julija, pet dni pozneje pa bo znan seznam olimpijcev v kraljici športov.

V vseh serijah težave z zadnjim skokom

"Imela sem lepo serijo izidov, vendar sem imela pri vseh težave z zadnjim skokom." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Imela sem lepo serijo izidov, vendar sem imela pri vseh težave z zadnjim skokom." Foto: Grega Valančič/Sportida "Veter je bil stabilen in pogoji za nastop so bili odlični. Imela sem lepo serijo izidov, vendar sem imela pri vseh težave z zadnjim skokom. Prehitro sem zapirala podgolenico in posledično dobila prevelik protiudarec. S tem sem izgubljala hitrost in zato skoki niso bili dovolj dolgi. To je bila tudi posledica utrujenosti po treh tekmah v seriji od sobote naprej," je sporočila Filipičeva.

Šestindvajsetletna Filipičeva je zelo dobro začela tekmo Castellonu, kjer je zmagala Kubanka Liadagmis Povea (14,70 m). Ob dovoljeni moči vetra (+2,0 m/s) so Slovenki v prvi seriji namerili 14,22 m, v drugi pa 14,25 m (+1,0 m/s). V tretjem poskusu je ostala brez izida, kot tudi v predzadnji. V četrti seriji so ji namerili 13,95 m, v zadnji pa je ponovno presegla 14 m, a je bilo 14,21 m spet premalo za njen glavni cilj tekme in sezone.

Neja Filipič, atletski pokal Slovenije, prvi dan
Sportal Zmaga Filipičeve z grenkim priokusom

Že nekajkrat blizu olimpijski normi

V njej Filipičeva dosega dolge in stabilne daljave okrog 14 m in prek te meje, kar nekajkrat pa je bila že blizu norme za OI. Nazadnje pred odhodom v Španijo 26. junija, ko je na prvenstvu Balkana v srbskem mestu Smederevo zmagala in s 14,25 m prav tako za sedem centimetrov zaostala za normo, za 11 cm pa 19. junija na evropskem ekipnem prvenstva v bolgarski Stari Zagori, ko je bila druga s 14,21 m.

Še bližje, le centimeter od tega cilja, je bila 9. junija v Marseillu v Franciji, kjer je zmagala z osebnim rekordom 14,31 m. Tudi v zimski sezoni je bila uspešna in jo zaključila 7. marca, ko je na 36. dvoranskem EP v poljskem Torunu v finalu zasedla osmo mesto (14,02 m). Po osebnem rekordu v kvalifikacijah, ko je za šesti izid prvič v karieri v dvorani preskočila 14 m (14,09), je tudi prvič v karieri na veliki tekmi nastopila v finalu.

Preberite še:

Klara Lukan
Sportal Štiri slovenske zmage, Rudolf in Lukanova sta upala na hitrejši tek
Ne spreglejte