Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2019,
22.30

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Natisni članek

Maruša Mišmaš diamantna liga

Četrtek, 29. 8. 2019, 22.30

4 leta, 8 mesecev

Diamantna liga, Zürich (13/14)

Slovenska rekorderka v Zürichu daleč zadaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Maruša Mišmaš | Maruša Mišmaš s tem, kar je pokazala v Zürichu, zagotovo ne more biti najbolj zadovoljna. | Foto Vid Ponikvar

Maruša Mišmaš s tem, kar je pokazala v Zürichu, zagotovo ne more biti najbolj zadovoljna.

Foto: Vid Ponikvar

Maruša Mišmaš je na atletski diamantni ligi v Zürichu, kjer je bila edina slovenska predstavnica, v teku na 3000 m zapreke zasedla 11. mesto (9:53,49) in močno zaostala za svojim najboljšim rezultatom (9:20), pa tudi za preostalimi tekmovalkami. V cilj je pritekla 24 sekund za predzadnjo tekmovalko.

Maruša Mišmaš je na slovitem mitingu v Zürichu ki letos predstavlja enega od dveh zaključnih mitingov diamantne lige, sicer premagala dve tekmovalki, a sta obe odstopili. Slovenska rekorderka, ki se pripravlja na nastop na svetovnem prvenstvu v Dohi in je nastopila prvič po težavah s poškodbo, ki jih je imela, je začela zelo hitro in po prvem kilometru držala stik z najboljšimi, potem pa so ji pošle moči in je komajda pritekla do konca.

Vmes je popustila tudi zaradi tega, ker je po skoku čez eno od ovir začutila bolečine v stopalu, in v cilj pritekla daleč za vsemi, ki so tekle od začetka do konca.

Mišmaševa, ki že ima normo za letošnje svetovno prvenstvo v Dohi, se je na najprestižnejši miting sezone uvrstila kot 12. tekmovalka po točkah in na tem mestu tekla tudi med nastopom.

Zmagala je svetovna rekorderka Beatrice Chepkoech iz Kenije (9:01,71).

Luka Janežič je v teku na 400 m končal na skupno desetem mestu (11 točk) in mi je le točka manjkala za preboj v finale.

Točke sta od slovenskih predstavnikov dobili še, po dve, Martina Ratej, ki je bila 13. v seštevku meta kopja, in na 18. mestu Anita Horvat na 400 m.

Norvežan Karsten Warholm letos navdušuje v teku na 400 metrov z ovirami. | Foto: Reuters Norvežan Karsten Warholm letos navdušuje v teku na 400 metrov z ovirami. Foto: Reuters

Norvežan je spet navdušil na 400 metrov z ovirami

Doseženi so bili štirje najboljši izidi sezone, najboljšega je imel Norvežan Karsten Warholm, svetovni prvak na 400 m ovire (46,92).

Warholm, evropski prvak na prostem in v dvorani, je v zadnji posamični disciplini tekmovanja tekel ne le evropski rekord, ampak je s sedmega napredoval na drugo mesto vseh časov na nizkih ovirah. Pred njim je le še svetovni rekorder Kevin Young iz ZDA, ki je 46,78 sekunde tekel na olimpijskih igrah v Barceloni 6. avgusta 1992.

Na slovitem Letzigrundu, ki bo v naslednjih dveh sezonah edini gostil finale diamantne lige, kjer je padlo že 25 svetovnih rekordov, je poleg Warholma še trojica dosegla največ v posameznih disciplinah doslej v sezoni. V teku na pol stadionskega kroga je olimpijska zmagovalka Shaunae Miller Uibo iz Bahamov edina tekla pod 22 sekundami (21,74).

V suvanju krogle je aktualna svetovna prvakinja Gong Lijiao iz Kitajske edino daljavo tekme prek 20 m dosegla v zadnjem poskusu tekme, ko je dosegla rekord mitinga z 20,31 m. Lanski svetovni dvoranski prvak Juan Miguel Echevarria iz Kube je v skoku v daljino tudi popravil rekord mitinga in skokom 8,65 m v prvi seriji dosegel tudi svoj edini veljaven izid.

Takole se je Američan Noah Lyles razveselil zmage na 100 metrov. | Foto: Reuters Takole se je Američan Noah Lyles razveselil zmage na 100 metrov. Foto: Reuters

Pod 10 sekundami je na 100 metrov tekel samo Američan

Američan Noah Lyles je na 100 m edini tekel pod desetimi sekundami (9,98). V troskoku je slavila Jamajčanka Shanieka Rickets s 14,93 m, osebnim rekordom v zadnji seriji; srebrna na letošnjih vseameriških igrah, na dva stadionska kroga ameriški mladinski rekorder Donavan Brazier (1:42,70), na enega z nizkimi ovirami presenetljivo nekdanja mladinska svetovna prvakinja iz ZDA Sydney McLaughlin (52,85).

Nekdanja svetovna dvoranska prvakinja in dvakratna evropska prvakinja Sifan Hassan iz Nizozemske je bila najboljša na 1500 m (3:57,08), na najdaljši preizkušnji dneva, na 5000 m je zmagal odšla v Ugando z Joshuajem Cheptegeijem, svetovnim podprvakom (12:57,41). V metu kopja je bil pred vsemi Estonec Magnus Kirt (89,13 m)m, z osmimi centimetri zaostanka je bil drugi Cheng Chao-tsun iz Tajvana, letošnji azijski prvak, sicer pa brez velikih uspehov na največjih tekmovanjih. Slednji je vodil vse do zadnje serije.

Že dan prej je na železniški postaji potekal ženski skok s palico, kjer je bila najboljša Rusinja Anželika Sidorova (4,87 m), aktualna dvoranska evropska prvakinja, nekdaj zlata na EP na prostem in dvakratna dvoranska svetovna podprvakinja.

Skupni zmagovalci diamantne lige:

Prvih 16 skupnih zmagovalcev:

Moški:
100 m: Noah Lyles (ZDA)
800 m: Donovan Brazier (ZDA)
5000 m: Joshua Cheptegei (Uga)
400 m ovire: Karsten Warholm (Nor)
Višina: Andrij Prosenko (Ukr)
Palica: Sam Hendricks (ZDA)
Daljina: Jauan Miguel Echevarria (Kub)
Kopje: Magnus Kirt (Est)

Ženske:
200 m: Shaunae Miller Uibo (Bah)
400 m: Salwa Eid Naser (Bhr)
1500 m: Sifan Hassan (Niz)
400 m ovire: Sydney McLaughlin (ZDA)
3000 m zapreke: Beatrice Chepkoech (Ken)
Troskok: Shanieka Ricketts (Jam)
Krogla: Lijiao Gong (Kit)
Kopje: Huihui Lyu (Kit).
Ne spreglejte