Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
10. 10. 2015,
13.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 10. 10. 2015, 13.09

8 let

Ameriški novinec formule 1 Haas: naš proračun bo enak kot v Nascarju

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gene Haas, ki se bo v prihodnji sezoni z lastnim moštvom pridružil formuli 1, bo za svoj nov projekt porabil podobno vsoto, kot jo nameni svoji ekipi v ameriški seriji Nascar.

Ameriški poslovnež in motoršportni navdušenec Gene Haas se je pred vstopom v formulo 1 povezal s Ferrarijem (ki mu bo dobavljal motorje) in Dallaro (ki bo pomagala pri izdelavi šasije). Že pred koncem letošnje sezone je podpisal pogodbo s Francozom Romainom Grosjeanom, ki letos tekmuje z Lotusom. Haas bo izjemno tesno povezan s Ferrarijem, zato so ga mnogi že poimenovali Ferrarijeva B-ekipa.

Gene Haas je tudi zaradi tega prepričan, da ga ne bo doletela usoda HRT-ja in Caterhama, ki sta hitro prišla in hitro izginila iz formule 1. Haas je za italijanski Autosprint razkril, s kakšnim proračunom bo njegova ekipa formule 1 operirala v svoji prvi sezoni: "V nekaterih pogledih so številke podobne tistim, s katerimi operiramo v seriji Nascar. Čeprav v formuli govorimo o dveh dirkalnikih."

"V prvi sezoni načrtujemo proračun v višini okoli sto do 110 milijonov ameriških dolarjev . Dva dirkalnika formule 1 nas bosta stala podobno kot štirje v Nascarju. Če govorimo samo o stroških dirkalnikov, v Nascarju stane en dirkalnik 20 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko v formuli 1 okoli 35."

Za Haasa bo delalo pol manj ljudi kot za Williams ali Force Indio.

Haas je v formulo 1 vpeljal novo filozofijo, saj mu bo Ferrari poleg motorja dobavljal še veliko drugih komponent dirkalnika, Dallara pa bo pomagala izdelovati šasijo. Posledično se bo enormno zmanjšalo delovanja samega moštva Haas. Američan bo zaradi tega potreboval tudi manj ljudi.

"V polnem pogonu bo za nas delalo 200 ljudi, kar je pol manj kot pri Williamsu ali Force Indii. Naše aktivnosti na področju konstruiranja dirkalnika bodo vsaj v primerjavi z drugimi moštvi zelo omejene."

Američan je razkril, da bo moštvo pretežni del dejavnosti izvajalo v nekdanji tovarni Marussie v Banburyju. Majhne skupine inženirjev pa bodo locirane na sedežu Haasa v ameriškem Kannapolisu in v Dallarini tovarni v Italiji.

Novinca Gena Haasa je rahlo prizadela zadnja sprememba koledarja formule 1 za prihodnjo sezono, ko je izvršni direktor športa Bernie Ecclestone otvoritveno dirko prvenstva 2016 v avstralskem Melbournu s 3. aprila prestavil na 20. marec. To je sprožilo domino učinek pri predsezonskih testiranjih v Barceloni, ki so bila predvidena od 1. do 4. marca in od 15. do 18. marca. Po novem razporedu se bodo prva testiranja odvila od 22. do 25. februarja, druga pa od 1. do 4. marca.

Bistvena razlika je v tem, da bodo moštva morala dirkalnike za prihodnjo sezono skonstruirati teden dni prej, kot je bilo načrtovano, ter da bodo imela med enimi in drugimi testiranji le štiri dni premora, prej deset.

''Vse je bilo načrtovano, da bomo sezono začeli 1. marca. Zdaj bomo morali ta čas nekako nadomestiti in prilagoditi naše proizvodne načrte,'' je za nemški Auto Motor und Sport povedal šef Haasove ekipe Gunther Steiner.

Ne spreglejte