Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
4. 6. 2016,
18.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Sobota, 4. 6. 2016, 18.13

6 let, 7 mesecev

6. reli Vipavska dolina

Dirkaška srhljivka v Ajdovščini: reli v zadnjih kilometrih dobil Aleks Humar

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Le 2,1 sekunde je po odpeljanih 90 kilometrih in slabih 57 minutah dirkanja pri povprečni hitrosti 95 kilometrov na uro ločilo Aleksa Humarja (renault clio R3T) in Aljošo Novaka (mitsubishi lancer EVO9).

Še pred zadnjo hitrostno preizkušnjo je vodil Novak pred Humarjem

Relativno kratek reli v Vipavski dolini, ki je imel deset hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 90 kilometrov, se je razpletel dobesedno v zadnjih kilometrih in na najbolj znamenitih drsečih ovinkih v Velikih Žabljah. Pred zadnjo hitrostno preizkušnjo je vodil Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO9), ki je imel za zadnjih 8,9 kilometra še dobrih pet sekund naskoka pred Aleksom Humarjem (renault clio R3T).

Aljoša Novak in Matej Čar sta brez zmage ostala le za 2,1 sekunde. | Foto: Aljoša Novak in Matej Čar sta brez zmage ostala le za 2,1 sekunde.

Novak: Kapo dol Humarju, naslednjič bom zmagal jaz

Toda izkušeni Idrijčan, štirikratni slovenski prvak v reliju, je v drugi polovici relija dirkal odlično in se tudi na zadnjo preizkušnjo podal odločen, da bo poskusil prvič po lanskem juliju spet stopiti na najvišjo stopničko relija za državno prvenstvo. Humarju je uspelo, saj je bil v Velikih Žabljah od Novaka hitrejši 7,7 sekunde in tako na reliju zmagal s prednostjo 2,1 sekunde.

"Resnično sladka zmaga. Poskusil sem dati vse od sebe. Ni šlo za idealno hitrostno preizkušnjo, a je bilo vseeno dovolj. Cesta je bila ponekod še mokra, a sva se vseeno spustila pod mejo šestih minut. Mislim, da to do zdaj tu ni uspelo še nikomur. Vesel sem zmage, saj je bil reli napet, obenem pa sem spet na najvišji stopnički zmagovalnega odra in lahko le upam, da bom podobno uspešen tudi na naslednjih relijih," je v cilju povedal Humar, ki je seveda iskreno čestital tudi svojemu mlajšemu tekmecu v štirikolesno gnanem mitsubishiju.

"Aleksu kapo dol za tole predstavo. Sam nisem imel niti ene sekunde več rezerve. Vozil sem na vso moč, a čeprav sem drugi, sem zelo vesel. Najpomembneje je bilo reli končati s celim avtomobilom, ujel sem pravi ritem in razpoloženje, sezona pa je še dolga. Upam, da bo zmaga na naslednjem reliju moja," je veselo razlagal Novak, ki v svoji karieri še ni bil tako blizu zmagi v skupni razvrstitvi.

Peljhana je tokrat ustavila okvara turbinskega polnilnika. | Foto: Peljhana je tokrat ustavila okvara turbinskega polnilnika.

Vodilnega Peljhana ustavila okvara turbinskega polnilnika

Začetek relija je sicer pripadel aktualnemu prvaku Darku Peljhanu (mitsubishi lancer EVO10). Idrijčan je dobil le dve hitrostni preizkušnji, a je vseeno ohranjal nekaj sekund prednosti vse do sedme hitrostne preizkušnje. Peljhan je že takrat tožil nad slabšim delovanjem turbinskega polnilnika, zaradi katerega se je njegova prednost v dveh hitrostnih preizkušnjah stopila z 8,3 na 3,5 sekunde. Servisni postanek mu ni pomagal, saj so se težave le še stopnjevale. Peljhan je že v naslednjih kilometrih izgubil več minut in osvojil šele končno enajsto mesto.

Odličen reli za domačina Boruta Bratino. | Foto: Odličen reli za domačina Boruta Bratino.

Tretje mesto Turku, odličen nastop domačinov Bratine in Miklavčiča

Skupno tretje mesto je osvojil Rok Turk (peugeot 208 R2), ki je za Humarjem zaostal 52,1 sekunde. Sledil je domačin Borut Bratina (peugeot 208 R2), ki je, čeprav je prvič vozil ta dirkalnik, nastopil zelo suvereno in se zanesljivo uvrstil v prvo peterico. Petouvrščenega Grego Premrla (citroen  DS3 R3T) je upočasnilo slabo zdravstveno stanje, zaradi katerega je celo razmišljal o predčasnem odstopu. Za italijanskim gostom Berndom Zanonom (renault clio S1600) je v cilj pripeljal Vasja Miklavčič (renault clio RS), ki je prav tako spadal med največje junake relija. Osmouvrščeni Aleš Zrinski (BMW M3) je zmagal v diviziji III.

Gneča tudi okrog avtomobila odličnega domačina Vasje Miklavčiča. Za njim Martin Mlinar, zmagovalec divizije I. | Foto: Gneča tudi okrog avtomobila odličnega domačina Vasje Miklavčiča. Za njim Martin Mlinar, zmagovalec divizije I.

V diviziji I zmaga Mlinarju, organizator Štucin drugi

V diviziji I je reli dobil Martin Mlinar (MG ZR 105), ki je vodstvo prevzel na drugi hitrostni preizkušnji in si postopno nabiral prednost pred domačinom Martinom Štucinom (škoda felicia). Ajdovec je bil tokrat tudi v vlogi organizatorja. Priznal je, da je dvojna vloga zelo zahtevna. Najbrž je Štucina na tretji hitrostni preizkušnji tudi zaradi organizacijskih skrbi odneslo v obcestni jarek.

Od 48 posadk, ki so v petek zvečer nastopile na prvi hitrostni preizkušnji, jih je v cilj pripeljalo 36.

Rezultati:

  1. Humar-Cevc (renault clio R3T) 56:54,9
  2. Novak-Čar (mitsubishi lancer EVO9) + 0:02,1
  3. Turk-Lazar (peugeot 208 R2) + 0:52,1
  4. Bratina-Vovk (peugeot 208 R2) + 2:00,2
  5. Premrl-Verbič (citroen DS3 R3T) + 2:41,7
  6. Zanon-Piceno (renault clio S1600) + 2:50,1
  7. Miklavčič-Vodopivec (renault clio RS) + 3:25,9
  8. Zrinski-Štupar (BMW M3) + 3:51,0
  9. Papež-Papež (citroen C2-R2 max) + 3:58,2
  10. Žbogar-Stanič (renault clio R3) + 4:01,5
Ne spreglejte