Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
5. 8. 2012,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 5. 8. 2012, 9.18

8 let

Dixon četrtič kralj Mid-Ohia, Power nov vodilni (video)

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Reli Finska je dobil Sebastien Loeb. Prvi avgustovski vikend je bil na asfaltu sicer bolj miren, a prek luže so se tekmovanja nadaljujejo. Dvanajsto dirko indycarja je zmagal Scott Dixom.

Prvenstvo indycar se je prevesilo v zadnjo tretjino. Dirka v Mid-Ohiu je bila prva od finalnih štirih. Pred njo je bil s 362 točkami v najboljšem položaju Ryan Hunter-Reay (Andretti), s 339 mu je sledil Helio Castroneves (Penske), tretji pa je bil s 336 točkami Will Power (Penske). Slednji je bil najhitrejši na sobotnih kvalifikacijah na dirkališču v Lexingtonu. Tako je prekinil štirimesečni post brez "pole positiona", potem ko je bil v prvi tretjini sezone z dvema prvima štartnima mestoma in tremi zmagami najboljši v konkurenci. Dirka ni prinesla večjih pretresov. Ob zadnjem postanku je Powerja prehitel Scott Dixon (Andretti) in še četrtič v zadnjih šestih letih zmagal v Mid-Ohiu. Tretji je bil Simon Pegenaud (Schmidt). Rubens Barrichello (KV) je zasedel 15. mesto. Hunter-Reay je s šestimi krogi zaostanka in 24. mestom izgubil vodstvo v točkovanju - zdaj je pet točk pred njim Power.

Prebujenje Montoye in Gordona

Juan Pablo Montoya, pred leti dirkač formule 1, nima najboljše sezone v nascarjevem "sprint cupu". Njegov "vrhunec" je bil v Daytoni trčenje v vozilo, ki čisti stezo. V skupnem seštevku je zgolj 21., saj je bil le dvakrat v prvi deseterici. Zdaj pa mu je le uspel pravi dosežek. Za dirko v Poconu si je privozil prvi štartni položaj. To je bil njegov prvi "pole" po aprilu 2011, zmagal pa ni že od avgusta 2010. In tudi tokrat ne: nedeljsko dirko je končal na 20. mestu. Vseeno smo dobili novega sezonskega zmagovalca. Končno je spet uspelo štirikratnemu prvaku Jeffu Gordonu (Chevrolet) - s 27. štartnega mesta! Zanj je to že šesta zmaga na enem najbolj zahtevnih ovalov - torej v Poconu. Izkoristil je napako večji del dirke vodilnega petkratnega prvaka Jimmija Johnsona (Chevrolet), ki se je zavrtel nekaj krogov pred ciljem.

Dve zmagi Lowndesa

Deveti dirkaški vikend avstralskega prvenstva turnih avtomobilov (V8 supercars) se je dogajal v Ipswichu v Queenslandu. Tako 16. kot 17. dirko sezone je dobil Craig Lowndes (Holden), a je v skupnem seštevku ostal četrti, saj sta vodilna Jamie Whincup (Holden) in Mark Winterbootom (Ford) zasedla tretji oziroma drugi mesti. Nekdanji svetovni prvak formule 1 Jacques Villeneuve (Holden) je bil med zadnjimi. Do dirke leta v V8 - Bathursta - sta še dva meseca.

Prva nedeljska dirka motociklističnega prvenstva superbike v Silverstonu je bila dramatična, kot še nobena letos. Vodilni v seštevku Max Biaggi (Aprilia) je padel v zadnjem krogu, na ciljni črti pa je spodneslo Ayrtona Badovinija (BMW), nakar je v njegov motocikel zadel Jonathan Rea (Honda). Kljub padcu sta osvojila tretje in četrto mesto. Nekaj metrov pred njima sta za zmago in drugo mesto končala novinec Loris Baz (Kawasaki) in Michel Fabrizio (BMW). Vrstni red je bil tako nenavaden zaradi neprestanega menjavanja mokre in suhe steze. Branilec naslova Carlos Checa (Ducati) je bil peti, Marco Melandri (BMW) pa s sedmim mestom je po Biaggijevem padcu zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku. Ta pred zadnjimi štirimi dirkaškimi vikendu (osem dirk) znaša 10 točk in pol. Tudi na popoldanski dirki v Silverstonu je namreč Melandri končal pred starejšim italijanskim kolegom - bil je osmi, Biaggi pa 11. Zmagal je Sylvain Guintoli (Ducati), na stopničke pa sta se uvrstila še Baz in Jakub Smrt (Ducati).

Ne spreglejte