Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 30. 3. 2012, 17.06

8 let

Dvojček Chece, Power do 16. zmage (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Will Power je dirko indycarja v Alabami zmagal z devetega štartnega mesta. Carlos Checa je v superbiku dobil obe dirki v Imoli. Jason Plato je v BTCC zmagal s povsem novim MG6.

Power z 9. mesta do 16. zmage

Teden po uvodni dirki v St. Petersburgu, ki jo je dobil Helio Castroneves (Penske), se je prvenstvo indycarja nadaljevalo z veliko nagrado Alabame v Barber Motorsport Park. S prvega štartnega položaja je začel Castroneves, a zmage se je z devetega veselil njegov ekipni kolega Will Power. Za razliko od prve dirke prehitevanj ni manjkalo, odločala pa je tudi taktika postankov. Razred zase sta bila Power in Scott Dixon (Ganassi), ki sta končala 19 sekund pred tretjeuvrščenim Castronevesom. Slednji je obdržal vodstvo v točkovanju. Pred zadnjimi postanki je sicer vodil Dixon, a je v boksih za počasnejšim EJ Visom izgubil nekaj sekund in Power je prišel na prvo mesto. Z največ prehitevanji se je dokazal branilec naslova Dario Franchitti (Ganassi), ki je štartal kot 18. in končal na 10. mestu. Sebastien Bourdais (Dragon) je z devetim mestom pridirkal prve točke eni od ekip z lotusovimi motorji. Prve točke je dobil tudi nekdanji dirkač formule Rubens Barrichello (KV), ki je bil deveti. Nekaj krogov do konca mu je uspel tudi lep prehitevalni manever proti Marcu Andrettiju (Andretti).

V Martinsvillu je je na peti dirki sezone nascarjevega "sprint cupa" s svojo prvo zmago presenetil Ryan Newman (Chevrolet). V skupnem seštevku je vodstvo obdržal tokrat 13. Greg Biffle (Ford), a ima le še šest točk prednosti pred Daleom Earnhardtom mlajšim (Chevrolet), ki je bil v nedeljo tretji.

Davison vodi v seštevku V8

Avstralsko prvenstvo turnih avtomobilov (V8 supercars) je gostovalo na Tasmaniji. Will Davison (Ford) je na štartu prehitel ekipnega kolega Marka Winterbottoma (Ford) in dobil prvo dirko. Več akcije je bilo na nedeljski. Jamie Whincup (Holden) je štartal kot peti, se prebil na tretje mesto, nato zavrtel in spet padel na peto. Postanki in trčenja Craiga Lowndesa (Holden) in Davisona so vrstni red povsem premešali in ciljno črto je prvi prečkal Whincup. Davison je kljub nesreči in težavam z zavorami končal na tretjem mestu in zadržal vodstvo v seštevku. Ima 18 točk prednosti pred Whincupom. Oba sta letos zmagala dve dirki. Ta konec tedna se je začelo britansko prvenstvo turnih avtomobilov (BTCC). Prvo dirko v legendarnem Brands Hatchu je dobil Rob Collard (BMW) in upravičil vlogo favorita za naslov prvaka. Matt Neal (Honda) je z drugim mestom in vsega 0,3 sekunde zaostanka dokazal, da je novi dirkalnik specifikacije NGTC zelo hiter kljub pomanjkanju testnih kilometrov. Še več: na drugi dirki je celo zmagal.

Še večji dosežek pa je uspel legendi serije BTCC, Jasonu Platu. Zmagal je s povsem novim dirkalnikom MG6 specifikacije NGTC, ki ga je prvič testiral šele pred 14 dnevi. S štirimi točkami prednosti pred Nealom je celo prevzel vodstvo v točkovanju. V Valencii se je dogajal drugi dirkaški vikend svetovnega prvenstva (WTCC). Pred tremi tedni je uvodni dirki v Monzi dobil Yvan Muller (Chevrolet), ki je na prvi v Valencii štartal s "pola". In jo tudi dobil. Postal je prvi v zgodovini tega tekmovanja, ki je zmagal prve tri dirke sezone. Karirasto zastavo je prečkal sedem sekund pred Gabrielejem Tarquinijem (Seat) in Tomom Coronelom (BMW). Na drugi dirki je Muller zapeljal s proge in končal na osmem mestu. Vseeno je zadržal skupno vodstvo. Zmagal je Alain Menu (Chevrolet), a z vsega sekundo prednosti pred Coronelom in Stefanom D'Astejem (BMW).

Checi obe dirki v Imoli

Branilec naslova v motociklističnem razredu superbike, Carlos Checa (Ducati), je dobil obe dirki v italijanski Imoli. Prvo je dobil s tretjega štartnega mesta, Toma Sykesa (Kawasaki), ki je s prvim časom presenetil na kvalifikacijah, je za sabo pustil za tri sekunde. Na stopničke se je uvrstil še Leon Haslam (BMW). Na popoldanski dirki so bile razlike manjše, vrstni red pa na prvih štirih mestih identičen. Max Biaggi (Aprila) je tako z dvema četrtima mestoma izgubil skupno vodstvo. S tremi zmagami s štirih dirk ima Checa pred njim štiri točke prednosti.

Ne spreglejte