Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
9. 11. 2014,
9.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fernando Alonso

Nedelja, 9. 11. 2014, 9.01

8 let

Fernando Alonso igra poker kariere v formuli 1

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fernanda Alonsa mediji selijo iz dirkalnika v dirkalnik. Španec naj bi pristal pri McLarnu, morda pri Williamsu, verjetno pri Mercedesu, izključen ni niti Lotus. Razplet je nemogoče napovedati.

Ker je Fernando Alonso 29. julija dopolnil 33 let, bo ob morebitni večletni obljubi zvestobe kateremukoli moštvu podpisal eno svojih zadnjih pogodb. In glede na starost tudi zadnjo izjemno donosno pogodbo, ki mu bo prinesla še zadnji enormni priliv denarja, lahko tudi več kot sto milijonov evrov. Španec pač mora iztržiti največ, kar je mogoče, saj trenutno velja za enega najboljših dirkačev v formuli 1. Če pa bi mu začela forma padati oziroma bi ga moštveni kolega zasenčil, bi mu začela padati tudi cena. Alonso hrepeni po dirkalniku, ki bi mu omogočil boj za zmage in naslov svetovnega prvaka. Tega mu Ferrari trenutno ne ponuja, zato se je po petih zaporednih sezonah, ko je ostal brez naslova, začel ozirati naokoli.

Morda bo motor ključnega pomena pri Fernandovi odločitvi

Mnogi so napovedovali, da se bo Alonso preselil k Red Bullu, če bo ekipo zapustil Sebastian Vettel. A to se ni zgodilo, čeprav je Nemec napovedal odhod po koncu sezone. To nikoli sploh ni bila realna možnost, ker Red Bullova filozofija uspeha ne temelji na zvezdnikih, za katere je treba odšteti tudi do 30 milijonov evrov na leto, temveč na mladih talentih, ki so poceni in kljub temu dosegajo rezultate. To je letos dokazal Daniel Ricciardo. Tudi Vettla je pred leti Red Bull dobil praktično zastonj, nato pa mu je ta prinesel štiri zaporedne naslove prvaka. Letno so mu namenili trikrat manj denarja, kot bi ga morali na primer Alonsu ali Hamiltonu. Red Bull zato v svoji zgodbi prihodnosti ne vidi Fernanda Alonsa in ga je pričakovano ignoriral za prihodnjo sezono ter dal raje priložnost ruskemu dvajsetletniku Danilu Kvjatu.

Alonso torej lahko pozabi na Red Bull in razmišlja o drugih možnostih. Zelo resna naj bi bila McLaren. Britansko moštvo je v takšni krizi, da je pripravljeno pozabiti na stare zamere iz leta 2007, ko sta se vodja ekipe Ron Dennis in Alonso tako hudo sporekla, da je Španec moral oditi. McLaren se presneto dobro zaveda, da bi ga lahko prav Alonso s svojim nespornim talentom vrnil na pota stare slave, ko je kot za šalo pobiral naslove svetovnega prvaka. A postavlja se vprašanje, ali je Fernando sploh pripravljen tvegati z McLarnom, ki je v formuli 1 trenutno tretja liga. Velika uganka je tudi nov McLarnov motorni dobavitelj Honda, ki se bo športu pridružil v prihodnji sezoni. Morda bo japonski konstruktor motorjev konkurenčen Mercedesu, ki je letos odpihnil tekmece. Lahko pa doživi polomijo, kot sta jo s svojima motornima rešitvama Ferrari in Renault.

Bo Alonso tako kot pri Red Bullu izvisel tudi pri McLarnu?

In ker si Alonso želi z novim moštvom osvojiti svoj tretji naslov svetovnega prvaka, mora izbrati moštvo, ki bo imelo boljši motor kot aerodinamiko. Da je po sprejetju novih tehničnih pravil motor v formuli 1 pomembnejši kot aerodinamika, priča tudi Red Bullov dirkalnik. Letošnja kreacija Adriana Neweyja je boljša kot Mercedesov aerodinamični paket, a tega Sebastian Vettel in Daniel Ricciardo nista mogla unovčiti, ker je bil njun Renaultov motor po moči podhranjen v primerjavi z Mercedesovim. Ricciardo je letos res trikrat zmagal, a to se je zmeraj zgodilo zaradi spleta srečnih okoliščin, ne zaradi realne konkurenčnosti Mercedesu. Tekmeci so imeli vso sezono čas, da ujamejo Mercedes, a ga niso. Nemški konstruktor je svojo strašljivo premoč pokazal v Sočiju, tri dirke pred koncem sezone, ko je Rosberg kmalu po štartu naredil napako, po prvem krogu po menjavi gum padel na zadnje mesto, a kljub temu na koncu zasedel drugo mesto. Vso dirko je odpeljal z enim kompletom gum! Prvih pet mest so zasedli dirkači z Mercedesovimi motorji (Mercedes, Williams, McLaren). Ferrari in Red Bull sta zaostala več kot minuto. Na zadnji dirki formule 1 v Austinu je uspelo Red Bullu z Ricciardom zaostanek za zmagovalcem Hamiltonom zmanjšati na 25 sekund, kar je še zmeraj porazno. A Ferrari ga je z Alonsom še povečal – z minute na minuto in pol.

In ker se v formuli 1 napreduje postopoma, ne gre verjeti, da bi Red Bull, Ferrari, Williams in McLaren že v prihodnji sezoni ujeli ali celo prehiteli Mercedes. To je popolnoma jasno tudi Alonsu, zato čaka, da bi se sprostil sedež pri Mercedesu. Nico Rosberg je podaljšal pogodbo do konca sezone 2016, Lewis Hamilton pa jo ima še do konca prihodnje sezone, a to še ne pomeni, da bo tudi dirkal za Mercedes. Odločitev o nadaljnjem sodelovanju oziroma o triletnem podaljšanju pogodbe naj bi padla po koncu zadnje dirke v Abu Dabiju, ko bo jasno, kdo bo letošnji svetovni prvak. Predvidevamo, da bo prav do takrat s svojo odločitvijo o nadaljnji karieri počakal tudi Alonso.

V tem pokru bi lahko Španec veliko izgubil. Hamilton bo lahko ostal pri Mercedesu, McLaren se ga bo naveličal čakati in bo podpisal pogodbo z Vettlom, sam pa bo obtičal pri Ferrariju, s katerim ima podpisano pogodbo do konca sezone 2016. Sicer se šušlja, da naj bi Vettel že imel podpisano triletno pogodbo s Ferrarijem, vredno 240 milijonov ameriških dolarjev, in da samo čaka, da bo Alonso odšel. In zakaj torej Ferrari noče preprosto odsloviti Alonsa in podpisati nove zgodbe z Vettlom? Zato, ker bi moral ob predčasni prekinitvi pogodbe Špancu plačati 50 milijonov ameriških dolarjev. Ferrari si torej želi, da bi Alonso sam prekinil pogodbo in posledično ne bi bil upravičen do odškodnine. Alonsa so nekateri povezovali tudi z Williamsom in celo Lotusom. Obe možnosti sta nerealni. Williams ima že dva dirkača za leto 2015, Bottasa in Masso. Frank Williams tudi nikoli v življenju ni in nikoli ne bo svojim dirkačem izplačal enormnih zneskov, kakršne zahteva Alonso. Lotus pa se trenutno bori za preživetje, zato lahko o dirkaču Alonsovega kalibra za zdaj le sanja.

Ne spreglejte