Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
12.17

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

Mercedes-AMG F1 Red Bull Racing Lewis Hamilton Carlos Sainz ml. Frederic Vasseur Charles Leclerc VN Bahrajna Ferrari Formula 1

Torek, 13. 2. 2024, 12.17

2 meseca, 2 tedna

Predstavitve novih dirkalnikov F1: Ferrari

Ferrarijev dirkalnik za kaj več kot le zmago ali dve #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Ferrari SF-24 | Ferrari SF-24, s katerim si Charles Leclerc in Carlos Sainz želita še kaj več kot le zmago ali dve. | Foto Ferrari

Ferrari SF-24, s katerim si Charles Leclerc in Carlos Sainz želita še kaj več kot le zmago ali dve.

Foto: Ferrari

Čas je, da vidimo dirkalnike, ki bodo to sezono konkurirali za zmage v prvenstvu formule 1. V torek opoldne je Ferrari pokazal SF-24. Vsak delček dirkalnika so zasnovali na novo. Prepričani so, da lahko z njim dosežejo več od lanske ene same zmage.

Aston Martin F1 2024
Sportal Alonsov novi konjič in pogled proti upokojitvi in Mercedesu #video

Tukaj so prvi posnetki novega Ferrarijeva dirkalnika SF-24, s katerim bosta Monačan Charles Leclerc in Španec Carlos Sainz ml. poskušala končati več kot 15-letni post brez lovorike: zadnjo konstruktorsko, svojo 16., so osvojili leta 2008, zadnjo dirkaško pa Kimi Räikkönen leta 2007. Lani je bil Ferrari edini, ki je premagal Red Bull, sicer samo na eni dirki, v Singapurju. V konstruktorskem seštevku je osvojil 406 točk, ob koncu sezone je zdrsnil na tretje mesto (tri točke za Mercedesom). Lani so imeli hiter dirkalnik za en krog, z več goriva in starejšimi pnevmatikami na dirki pa ne. Tako so delali predvsem za to, da izboljšajo aerodinamiko tudi za pogoje na dirki.

Poglejte, kako na računalniški animaciji videti novi Ferrari SF-24:

Leclerc: Pričakujemo, da bomo ves čas v ospredju

Charles Leclerc in Carlos Sainz v kombinezonu za sezono 2024. | Foto: Ferrari Charles Leclerc in Carlos Sainz v kombinezonu za sezono 2024. Foto: Ferrari Zadnji dve leti jim res ni manjkalo veliko, predvsem v sezoni 2022 so se večkrat z napačnimi strateškimi odločitvami kar sami pokopali. Charles Leclerc tako ostaja pri skupno petih zmagah, Carlos Sainz ima le dve. Očitno pa Lewis Hamilton verjame, da je Ferrari boljše zagotovilo za naslov prvaka, in bo po letošnji sezoni, svoji 12. pri Mercedesu, prestopil v ekipo iz Maranella. A Leclerc verjame, da je še vedno on številka 1 ponosa Italije. Letos mora to preprosto dokazati, prva priložnost bo prvi marčevski konec tedna na veliki nagradi Bahrajna, prvi od rekordnih kar 24 dirk v sezoni 2024. "Sezona bo zelo dolga, še nikoli nismo odpeljali toliko dirk. Zagotovo bomo imeli vsi vzpone in padce. Najbolj pomembno bo ostati čim bolj konstanten in brez panike, če kdaj ne bo šlo. Za nas je pomembna tudi vaša podpora. Forza Ferrari," je navijačem Ferrarija, tifosom, sporočil vodja ekipa Frederic Vasseur.

"Na prvi pogled mi je dirkalnik zelo všeč, tudi bele in rumene črte na njem," je v prvi izjavi dejal Leclerc. "Seveda pa me najbolj zanima, kako bo deloval na stezi. Samo to šteje. SF-24 naj bi bil za naju lažje vodljiv, manj občutljiv. To pač dirkači potrebujemo. Pričakujem, da je dirkalnik korak naprej na vseh področjih. Prvi vtis iz simulatorja je, da je tak, kot si želimo. To sezono pričakujemo, da bomo ves čas v ospredju. Našim navijačem bi rad dal veliko razlogov za veselje. Zmage bom namenil njim."

Leclercov prvi krog z dirkalnikov SF-24:

"Vsak delček dirkalnika zasnovan na novo"

Največ sprememb je že na prvi pogled vidnih na stranicah dirkalnika, pokrovu motorja in zadnjem krilcu. | Foto: Ferrari Največ sprememb je že na prvi pogled vidnih na stranicah dirkalnika, pokrovu motorja in zadnjem krilcu. Foto: Ferrari

"Vsak delček dirkalnika je bil zasnovan na novo," je poudaril direktor razvoja šasije Enrico Cardile. "Upoštevali smo pripombe dirkačev in ideje pretvorili v inženirsko realnost. Vse z namenom, da bi jima dali dirkalnik, ki ga bo lažje voziti in zato lažje priganjati do meje." Največ sprememb je že na prvi pogled vidnih na stranicah dirkalnika, pokrovi motorja in zadnjem krilcu. Doma v Maranellu ga je prvi na stezo zapeljal Sainz, nato na kratko še Leclerc. Snemanje promocijskega video in foto gradiva bodo opravili šele v Bahrajnu, kjer bodo naslednji teden med 21. in 23. februarjem uradna testiranja.

Carlos Sainz prvič na stezi z SF-24:

Primerjava lanskega in letošnjega Ferrarija:

Prvak Red Bull se bo predstavil v četrtek

V sredo bosta svoj novi dirkalnik pokazala Mercedes in McLaren, v četrtek pa še aktualni prvak Red Bull, ki ga je za potrebe promocijskega snemanja za nekaj krogov iz garaže zapeljal že ta torek v deževnem Silverstonu. Na družabnih omrežjih so se že pojavili prvi posnetki dirkalnika RB20, posneti na skrivaj.

Odštevanje do nove sezone formule 1:

2. februar – predstavitev Haas
5. februar – predstavitev Sauber in Williams
7. februar – predstavitev Alpine
8. februar – predstavitev RB
12. februar – predstavitev Aston Martin
13. februar – predstavitev Ferrari
14. februar – predstavitev Mercedes in McLaren
15. februar – predstavitev Red Bull
21.–23. februar – testiranja v Bahrajnu
29. februar–2. marec – VN Bahrajna
Visa Cash App RB 2024
Sportal Še druga ekipa z bizarnim novim imenom pokazala dirkalnik
Alpine 2024
Sportal Drzna zver za talentiran francoski dirkaški par #video
Abu Dabi Carlos Sainz Ferrari
Sportal Od Ferrarija se želi posloviti z naslovom prvaka
Ne spreglejte