Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
23. 9. 2012,
8.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 23. 9. 2012, 8.52

8 let

Hamilton Maldonadu: Nikar na vse ali nič!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Prepričan sem, da se zaveda, da so okrog njega tekmeci za prvaka, da ne sme iti na vse ali nič," pred štartom VN Singapurja Pastorju Maldonadu sporoča Lewis Hamilton.

Dolga dirka, vročina in vlaga, velika obraba pnevmatik, (pre)visoki robniki. To so izzivi, ki ob 14.00 na VN Singapurja čakajo najhitrejšega s kvalifikacij Lewisa Hamiltona (McLaren). A največji bo: "preživeti" Pastorja Maldonada (Williams), ki se je kvalificiral v prvo vrsto. Venezuelčan od majske zmage v Barceloni ni osvojil niti točke, zaradi številnih nesreč in kazni pa se ga vsi malo bojijo. Tudi z Britancem sta že imela bližnje srečanje - na ulični stezi v Valencii.

Hamilton je dal Maldonadu jasno vedeti, da naj se štarta ne loti na vse ali nič. "Vesel sem za Pastorja. Tekom leta je bil deležen kritik, a je zelo talentiran. Jaz se mu nočem nastaviti na pot in upam, da tudi on ne meni. Če bomo imeli dober štart, bo vse dobro. Prepričan sem, da se zaveda, da so okrog njega tekmeci za prvaka, da ne sme iti na vse ali nič, da mora svoji ekipi pridirkati nekaj točk." Glavni Williamsov inženir Mark Gillan je bil po kvalifikacijah jasen, da zmage ni prioriteta, da si Maldonado ne sme privoščiti kakšne "junaške" poteze, saj ekipa v boju s Force Indio potrebuje točke.

McLaren je na prvem štartnem mestu za četrti dirki zapored, Hamilton že petič letos. Za vodilnim v dirkaškem seštevku Fernandom Alonsom (Ferrari) ima 37 točk zaostanka, zato si odstopa ne sme privoščiti. Španec je na štartu peti, a kot vselej zna pridobiti kakšno mesto. "Ni daleč zadaj in Fernando je že pokazal, da se lahko vrne iz ozadja. Mi se moramo osredotočiti le na svoje delo in poskrbeti, da ostanemo prvi," je načrt za dirko strnil Hamilton, ki štarta na četrto zmago letos. Na zadnjih treh VN je Alonsu vzel 25 točk prednosti, to nedeljo mu jih mora vsaj deset.

Ne le Maldonado, nevaren tudi Vettel

S pol sekunde hitrejšim krogom na kvalifikacijah je Hamilton favorit za zmago, a vanjo verjameta tudi Maldonado in prvak Sebastian Vettel (Red Bull), ki je bil najhitrejši na prostih treningih.

. "Tu se da prehitevati, še posebej, ker bomo vsi imeli težave z obrabo pnevmatik. Treba bo imeti dobro taktiko, da bomo celotno dirko konstantni," recept za uspeh izpostavlja dirkač Williamsa. Branilec naslova s tretjim rezultatom s kvalifikacij ni bil zadovoljen, a: "Dirka je dolga, marsikaj se lahko zgodi. Imamo ritem, res škoda, da v zadnjem delu kvalifikacij nismo bili dovolj hitri." Kar naenkrat je ostal brez pravega oprijema. Če bo ta na dirki tak kot na treningih, bo Vettel spet zelo nevaren. In nenazadnje tudi on potrebuje zmago - za Alonsom zaostaja 39 točk.

Ne spreglejte