Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 5. 2012,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 27. 5. 2012, 10.36

8 let

Hrumenje v Monaku, Penskeju le ena zmaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
VN Monaka, Indy 500 in reli Akropolis. Za nami je najbolj dirkaški konec tedna v letu. A to ni bilo edino dogajanje. V Monte Carlu so dirkali tudi v prvenstvih GP2 in FR 3.5.

Cecottu najprej prva zmaga, nato napaka za množično trčenje

Na prvi dirki serije GP2 v Monte Carlu je Johnny Cecotto (Addax) ubranil vse napade Marcusa Ericssona (iSport) in osvojil svojo prvo zmago v tem tekmovanju. Pet sekund za njima je preizkušnjo končal Giedo van der Garde (Caterham). Davide Valsecchi (DAMS) je zaostal kar 17 sekund, a zaradi poznejših postankov s sedmega napredoval na četrto mesto. Dan kasneje je tudi šprinterska dirka dala novega zmagovalca prvenstva GP2. To je postal Jolyon Palmer (iSport), ki je v prvem zavoju prvega kroga s tretjega skočil na prvo mesto. Cecotto je povzročil množično trčenje, v katerem sta med drugimi odstopila Valsecchi in Felipe Nasr (DAMS). Na stopničkah sta končala Max Chilton (Carlin) in še drugič Van der Garde. Valsecchi je zadržal visoko prednost v skupnem seštevku.

V Monaku tudi FR 3.5

V prvenstvu formule renault 3.5 je bila monaška preizkušnja na sporedu pred nedeljsko dirko formule 1. S prvega štartnega mesta je začel Sam Bird (ISR), ki je takoj po najboljšem kvalifikacijskem dosežku zletel s proge. Zatrdil je, da nesreča ne bo vplivala na njegovo nedeljsko vožnjo. In res ni. Za njim sta bili na štartu favorizirana Alex Rossi (Arden) in Jules Bianchi (Tech 1). Na dirki sta bila Bird in Bianchi razred zase, saj sta končala kar 36 sekund pred tretjeuvrščenim Rossijem. Član Ferrarijeve akademije in rezervni dirkač Force Indie je ves čas pritiskal na Birda, a se ta ni pustil zmesti. Bianchiju ni uspel niti poizkus prehitevanja v zadnjem krogu.

Dirkači prvenstva formule 2 pa so bili ta konec tedna na nemškem Nürburgringu. Na prvi dirki je zmagal Romun Mihai Marinescu, na drugi pa je s "pole positiona" slavil Švicar Christopher Zanella.

Penskeju le ena zmaga

Dirko drugorazrednega nascarjevega tekmovanja "nationwide" je v soboto v Charlottu dobil Brad Keselowski (Dodge). Tako se je za ekipo Penske najpomembnejši dirkaški vikend v letu začel zmagovito. Keselowski je v nedeljo skušal zmagati še na najdaljši nascarjevi dirki v sezoni - Coca Cola 600 v elitnem "sprint cupu" na ovalu Charlotte Motor Speedway. Vmes je imel Roger Penske tri svoje dirkače v ognju še na dirki prvenstva indycar v Indianapolisu: Ryan Briscoe je Indy 500 štartal s prvega mesta, Will Power in Helio Castroneves pa iz druge vrste. A na drugih dveh dirkah se Penskejevim varovancem ni izšlo. Na Indyju je bil s petim mestom še najboljši Briscoe, prav tako je bil na dirki "sprint cupa" peti Keselowski. Coca Colo 600 je tako dobil Kasey Kahne (Chevrolet), kar je njegova prva zmaga z ekipo Hendrick Motorsport, za slednje pa tretja zaporedna. Greg Biffle (Ford) ni imel nobenih možnosti za zmago, se je pa s četrtim mestom (16 sekund zaostanka) utrdil v vodstvu skupnega seštevka.

Melandrijev preporod

Miller Motorsport Park v Utahu je gostil ameriški dirki dirki svetovnega prvenstva v motociklističnem razredu superbike. Prvo dirko je dobil Carlos Checa (Ducati), sledila sta mu Marco Melandri (BMW) in Max Biaggi (Aprilia). Na krajšani drugi je bil najboljši Melandri (potem ko je padel vodilni Checa), na stopničke pa sa se uvrstila še Jonathan Rea (Honda) in Biaggi. Slednji z 18 točkami prednosti pred Melandrijem še naprej vodi v skupnem seštevku.

Ne spreglejte