Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
22. 9. 2012,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 22. 9. 2012, 12.29

8 let

Valsecchi prvak GP2, Biaggi pred lovoriko v superbiku

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po indycarju je končana tudi sezona v GP2. Prvak je postal Italijan Davide Valsecchi. Slavil je 25 točk pred Luizom Razio. Medtem je v superbiku Max Biaggi pred naslovom prvaka.

Po Sepangu, Bahrajnu (štiri dirke, drugod po dve), Barceloni, Monaku, Valencii, Silverstonu, Hockenheimu, Hungaroringu, Spaju in Monzi se je prvenstvo serije GP2 ta konec tedna sklenilo v Singapurju. Prvak je bil odločen na sobotni glavni dirki. Italijan Davide Valsecchi (DAMS) je s četrtim mestom rivalu za lovoriko Luizu Razii (Arden), ki je bil peti, pobegnil na neulovljivih 27 točk prednosti. Za Valsecchija je to največji uspeh v karieri. Lani in predlani je bil v GP2 skupno osmi, v azijski različici tega tekmovanja pa je leta 2010 osvojil svojo prvo lovoriko. Naslednja stopnička je formula 1, kjer Italijani trenutno nimajo svojega predstavnika.

Valsecchi in Razia na predzadnji dirki sezone nista bila konkurenčna za stopničke. Prvo zmago je osvojil Max Chilton (Carlin) in tako na najlepši način kronal teden, ko je postal tudi rezervni dirkač Marussie v formuli 1. Na sobotni dirki je povedal že v prvem krogu, potem ko je Luca Filippi (Coloni) po slabem štartu s "pole positiona" nazadoval na sedmo mesto. Italijan je kasneje odstopil. Na zmagovalni balkon sta se povzpela še Esteban Gutierrez (Lotus) in Fabio Leimer (Racing Engineering). Nedeljsko šprintersko dirko je z vodstvom od štarta do cilja dobil Giedo van der Garde (Caterham). Na stopničkah sta sezono končala še Marcus Ericsson (iSport) in Leimer. S petim in sedmim mestom sta Valsecchi in Felipe Nasr ekipi DAMS priborila prvi moštveni naslov prvaka.

V BTCC, nascarju in WTCC vse bolj napeto

Britansko prvenstvo turnih avtomobilov (BTCC) se je po mesecu dni nadaljevalo v Rockinghamu. Z dominantno zmago na prvi dirki se je Jason Plato (MG) približal Hondinim rivalom v boju za naslov prvaka (Andrew Jordan je bil drugi in Gordon Shedden tretji). V dežju sta se na drugi dirki od Plata bolje znašla Shedden in Matt Neal (Honda) - po 18 krogih sta ga premagala za šest sekund. Shedden je slavil tudi na tretji dirki (tri sekunde pred Nealom in Platom) in tako povedel v skupnem seštevku. Ima tri točke prednosti pred Nelom in 32 pred Platom. Prvenstvo se bo sklenilo v oktobru, ko po tri dirke sledijo še v Silverstonu in Brands Hatchu.

Minuli konec tedna se je dogajalo tudi svetovno prvenstvo turnih avtomobilov (WTCC) v Sonomi in druga dirka končnice nascarjevega "sprint cupa" v Loudonu. Prvo dirko WTCC-ja v ZDA je s prvega štartnega mesta začel Alain Menu (Chevrolet), medtem ko je bil na kvalifikacijah nascarja najhitrejši veteran Jeff Gordon (Chevrolet). Na dirki je dominiral Denny Hamlin (Toyota), kar je njegova peta zmaga v sezoni in 100. za moštvo Joeja Gibbsa. Štartal je z 28. mesta, povedel v 94. krogu in nato vodil 193 od 300 krogov. Najbližje sta mu bila veterana Jimmie Johnson in Jeff Gordon (oba Chevrolet). Po dveh dirkah končnice v seštevku vodi Johnson, a je le točko pred tokrat šestouvrščenim Bradom Keselowskim (Dodge) in sedem pred Hamlinom. Nazaj v Sonomo, kjer je prvo dirko WTCC-ja dobil Yvan Muller (Chevrolet), na drugi pa je bil najboljši Rob Huff (Chevrolet). Menu je zabeležil odstop in četrto mesto. Muller in Huff sta s po 315 točkami poravnana na prvem mestu točkovanja, do konca sezona pa so še trije dirkaški vikendi.

Poškodba Melandrija, Biaggi pred naslovom

V motociklističnem razredu superbike so na Portugalskem odpeljali predzadnji dirkaški vikend v sezoni. Očitno se je prvenstvo odločilo v prvem krogu prve dirke, ko je Marco Melandri (BMW) padel in si poškodoval hrbet. Tako ni mogel nastopiti niti na drugi dirki. Po štirih zaporednih ničlah se je njegov zaostanek za Maxom Biaggijem (Aprilia) povišal na skoraj 40 točk. Biaggi se je s četrtim in tretjim mestom v Algarveju utrdil na vodilnem mestu. Z zmago na prvi nedeljski dirki je njegov prvi zasledovalec postal Tom Sykes (Kawasaki), a je nato na drugi odstopil (30,5 točke zaostanka). To je dobil Eugene Laverty (Aprilia), ki pa v seštevku zaostaja že za dobrih 100 točk. Prvenstvo se bo končalo čez 14 dni v Magny Coursu.

Ne spreglejte