Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
23. 3. 2012,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 3. 2012, 10.04

8 let

Indycar: nove šasije, 15 kandidatov za zmage

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z dirko serije indycar v St. Petersburgu se konec tedna začenja 101. sezona ameriškega dirkanja z enosedežniki. Vrhunec bo konec maja - 96. Indy 500. Naslov brani Škot Dario Franchitti.

Nekoč je bila formula indy - ameriška formula 1, cenjena tudi na tej strani velike luže. Jacques Villeneuve je bil leta 1995 njen zadnji prvak. Po sporu vodstva tekmovanja z lastniki dirkališča v Indianapolisu so slednji leta 1996 ustanovili lastno tekmovanje - IRL (kasneje indycar). Stara formula indy pa se je odtlej imenovala CART (kasneje champcar). Sprva so najboljši dirkači in najboljša moštva ostala v slednji, a ker je bil legendarni Indy 500 na sporedu prvenstva IRL, so postopoma moštva Penske, Ganassi, Andretti Green ... prestopila v indycar. Po bankrotu serije champcar leta 2008 obstaja le še indycar. Komaj se je dobro postavil na noge in začel dobivati veljavo stare formule indy, ga je na zadnji dirki lanske sezone doletela tragedija - na ovalu v Las Vegasu se je smrtno ponesrečil Dan Wheldon.

Nova doba: novi dirkalniki in motorji

S sezono 2012, ki se ta konec tedna začenja na Floridi, indycar vstopa v novo dobo. Tako imenovani načrt ICONIC (Innovative, Competitive, Open-Wheel, New, Industry-Relevant, Cost-Effective - inovativno, tekmovalno, enosedežniki, novo, industrijsko-moderno, stroškovno-učinkovito) uvaja povsem nove dirkalnike. Dallarina šasija iz leta 2003 in osemvaljni motorji, ki so jih uporabljali od leta 1997, so preteklost. Tudi novo šasijo je za vse ekipe oblikovala italijanska Dallara. V spomin na Wheldona se imenuje DW12. Vse ekipe uporabljajo enake šasije, dovoljene so le manjši aerodinamični posegi. Dirkalnike poslej poganjajo 2,4-litrski šestvaljni turbo motorji, ki imajo lahko med 410 in 520 kilovatov moči in limit obratov na 12.000 vrtljajih. Glavna dobavitelja motorjev sta Honda (denimo ekipi Ganassi) in Chevrolet (denimo moštvoma Penske in Andretti), novinec pa Lotus.

Na koledarju je 15 dirk: večina v ZDA, dve v Kanadi, ena v Braziliji in prvič preizkušnja na Kitajskem. Gre za kombinacijo ovalnih (le še pet), uličnih stez in klasičnih dirkališč. Skorajda enaki dirkalniki in raznovrstna dirkališča pomenijo, da v indycarju dober dirkač pomeni več kot bogata ekipa. Slednje za sezono 2012 niso bistveno menjale svojega dirkaškega kadra. Za Penske bodo še naprej dirkala Avstralca Will Power in Ryan Briscoe ter Brazilec Helio Castroneves. Tudi Ganassi se vrača z isto četverico: Avstralec Scott Dixon, Škot Dario Franchitti in Američana Graham Rahal in Charlie Kimball. V Andrettijevi ekipi sta ostala Američana Marco Andretti in Ryan Hunter-Reay, Kanadčan James Hinchliffe pa je sedel v kokpit Američanke Danice Patrick, ki je indycar zamenjala za nascar. Četrta od velike četverice ameriških dirkaških ekip - Newman/Hass - je decembra prenehala z delovanjem.

Franchitti: Do 10 kandidatov za prvaka

Franchitti in Power, ki sta bila minuli dve sezoni največja rivala za zmage in naslov prvaka (obakrat je uspelo Škotu), za favorita veljata tudi v 2012. A opozarjata, da bo zaradi novih dirkalnikov konkurenca mnogo bolj izenačena in morebitna presenečenja niso izključena. "Mislim, da je vsaj 15 dirkalnikov oziroma dirkačev sposobnih zmag in osem do 10 kandidatov za naslov prvaka, pred uvodno dirko v St. Petersburgu na Floridi pove Dario Franchitti. Will Power dodaja: "Bilo je kar malo presenetljivo, da sva bila minuli dve leti v igri za naslov le dva, saj je več fantov hudičevo hitrih. Konkurenca je vse boljša in boljša. Letos bo najhujša doslej. Z novima dobaviteljema motorjev in novo šasijo bo konkurenca povsem premešana. Še kako bo zanimivo."

Na koga ob prej omenjenih še velja računati? Predvsem na ekipo KV, kjer bosta ob veteranu indycarja Brazilcu Tonyju Kanaanu dirkala še Venezuelčan E. J. Viso in pri 39 letih novinec na ameriških dirkah Brazilec Rubens Barrichello. Tukaj sta še Američana Mike Conway (Foyt) in J. R. Hildebrand (Panther). V dirkalnikih ekipe Rahal Letterman bosta sedela Japonec Takuma Sato in novinec iz Italije Luca Filippi. Neznanka ostajajo dirkači z lotusovimi agregati, saj se te začeli razvijati mnogo za hondinimi in chevroletovimi, a tudi ti imajo nekaj zanimivih dirkaških imen: Španec Oriol Servia (Dreyer), Kanadčan Alex Tagliani (Barracuda) in nekdanji večkratni prvak Francoz Sebastien Bourdais (Dragon). Izpostavimo še obe dirkačici: Britanka Katherine Legge (Dragon) in Švicarka Simona de Silvestro (HVM).

Ne spreglejte