Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
8. 11. 2012,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

reli WRC Citroën Ford Sebastien Loeb

Četrtek, 8. 11. 2012, 12.03

8 let

Loeb odločen, da se poslovi z zmago

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvenstvo je odločeno, a sezono je vseeno treba končati z zmago. Tako razmišljajo Sebastien Loeb, Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala ... Naj se začne finalna dirka leta - reli Španija.

Sezona svetovnega prvenstva v reliju (WRC) se končuje na španski obali Dauradi. Južno ob Barcelone bo potekal edini pravi "mešani" reli. V petek bodo Sebastien Loeb (Citroën) in tekmeci dirkali pretežno na makadamu, v soboto in nedeljo pa na asfaltu.

Najtežja hitrostna preizkušnja bo 44-kilometrska Terra Alta, ko se makadamska in asfaltna podlaga zamenjata kar trikrat. Pnevmatike in nastavitve dirkalnika bodo tako na prvi etapi ključne. Druga in tretja bosta lažji, saj so asfaltne ceste v Kataloniji široke in zelo hitre. Vendarle pa lahko na asfalt nanesejo pesek in tako bi teren postal spolzek, pa tudi abraziven za pnevmatike.

Katalonski reli v okolici Tarragone je vedno eden od vrhuncev sezone. Tudi zato, ker je eden najbolje obiskanih. Letos bo prvič tudi finalna dirka, ne pa tudi odločilna. Loeb je predčasno postal prvak že devetič, njegov Citroën pa osmič. V konkurenci dirkačev z dirkalniki razreda S2000 pa je najboljši Sebastien Ogier (s Škodo tudi odličen deseti v generalni razvrstitvi). Tako se bo na dvanajsti preizkušnji odločalo le o tretjem mestu v dirkaškem seštevku. Šlo bo predvsem za čast dirkačev tovarniške Fordove ekipe. Jari-Matti Latvala in Petter Solberg sta štiri oziroma 13 točk za Fordovim zasebnikom Madsom Östbergom.

Zadnji letošnji reli bo imel 18 hitrostnih preizkušenj (vsak dan po šest). S superspecialom se dirka začne v četrtek zvečer, že opoldne pa so odpeljali kvalifikacije. Najhitrejši je bil kdo drug kot Loeb. Čeprav je to njegova zadnja dirka v zadnji celotni sezoni, ne bo ničesar prepustil naključju. Gre na zmago! "Tukaj nisem, da bi bil četrti ali peti." Z zaostankom dobre desetinke je bil na kratkih kvalifikacijah (slabe tri kilometre) drugi najhitrejši Jevgenij Novikov (Ford). Tretji čas je dosegel Mikko Hirvonen (Citroën), Latvala pa je bil četrti in pred Solbergom.

Ne spreglejte