Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2024,
20.10

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Toto Wolff Mercedes-AMG F1 Formula 1 Ferrari Lewis Hamilton

Četrtek, 1. 2. 2024, 20.10

3 mesece, 1 teden

Senzacionalni prestop v formuli 1

Mercedes potrdil: Hamilton po 11 letih odhaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Lewis Hamilton & Charles Leclerc | Lewis Hamilton in Charles Leclerc bosta moštvena kolega pri Ferrariju. | Foto Reuters

Lewis Hamilton in Charles Leclerc bosta moštvena kolega pri Ferrariju.

Foto: Reuters

Zdaj je tudi uradno, v ekipi formule ena Mercedes so potrdili, da britanski zvezdnik Lewis Hamilton po sezoni 2024 zapušča njihove vrste. Rekorder po številu zmag (103) se bo preselil k italijanski ikoni tega športa Ferrariju, kar pomeni, da bo moštvo iz Maranella zapustil španski dirkač Carlos Sainz. Z Monačanom Charlesom Leclercom je Scuderia pred kratkim sklenila dolgoročno pogodbo.

Abu Dabi Lewis Hamilton
Sportal Niso samo govorice: Hamilton pred senzacionalnim prestopom

Govorice so se izkazale za resnične, poročajo za pokrivanje formule ena specializirani mediji. Britanski dirkač Lewis Hamilton, s 103 zmagami najuspešnejši tekmovalec v tem športu, se po koncu sezone 2024 seli k Ferrariju, čeprav je lani z Mercedesom sklenil dveletno pogodbo. Ta bi potekla konec leta 2025, a so Angleža pripravljeni spustiti eno leto prej. Hamilton je izkoristil klavzulo v zadnji pogodbi, ki mu omogoča predčasen odhod.

Trenutek je pravi

F1 Vegas Lewis Hamilton Mercedes | Foto: Reuters Foto: Reuters "Z Mercedesom sem preživel izjemnih 11 let, ponosen sem na vse, kar smo skupaj osvojili. Mercedes je del mojega življenja vse od mojega 13. leta. Z njim sem odrasel, zato je bila odločitev o prestopu ena najtežjih v mojem življenju," je v izjavi za Mercedes sporočil sedemkratni svetovni prvak.

"Trenutek je pravi za nov izziv in res se ga že veselim. Vselej bom hvaležen za vso podporo Mercedesove družine, še posebej šefa Tota Wolffa. Hvaležen sem mu za njegovo prijateljstvo in vodstvene sposobnosti, zato želim skupno zgodbo končati na vrhuncu. Še vedno sem 100-odstotno predan Mercedesu in storil bom vse, kar je v moji moči, da si bomo tudi mojo zadnjo sezono v srebrni puščici še kako zapomnili," je še dodal 39-letni zvezdnik formule 1.

"To je bilo najboljše partnerstvo, kar ga je svet formule 1 kdajkoli videl. Na to lahko gledamo s ponosom. Lewis bo vselej pomemben del zgodovine Mercedesa. Vedeli smo, da se bo naše sodelovanje nekoč končalo, danes je ta dan. Razumemo in sprejemamo njegovo željo po novem izzivu. Pred nami je še zadnja sezona z Lewisom v kokpitu, zato si želimo uspešne sezone 2024," pa je o prestopu k Ferrariju dejal šef Mercedesa Toto Wolff.

Podiral rekorde

39-letni Hamilton tako po 12 letih zapušča srebrne puščice, ki se jim je pridružil leta 2013, ko je prestopil iz McLarna, svoje prve ekipe v formuli ena. V tej je kariero začel leta 2007 in z njo leta 2008 osvojil svojega prvega od sedmih naslovov svetovnega prvaka. S sedmimi naslovi si deli rekord v F1 z legendarnim Nemcem Michaelom Schumacherjem.

Tudi pri Ferrariju so prek družbenih omrežij potrdili, da se jim bo Hamilton pridružil leta 2025. Sklenili so večletno pogodbo.

Hungaroring Lando Norris McLaren
Sportal Ne bodo ga spustili v Red Bull, dobil novo pogodbo
VN Mehike Daniel Ricciardo Alpha Tauri
Sportal Tako čudaškega imena ekipe F1 pa še ne
Günther Steiner
Sportal Šef ekipe F1 z najostrejšim jezikom izgubil službo
Ne spreglejte