Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
21. 10. 2012,
16.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 21. 10. 2012, 16.29

8 let

Po nesreči z Bianchijem prvak FR 3.5 Frijns

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dani Pedrosa je slavil na VN Malezije. V DTM je prvak postal Bruno Spengler. Reli Sardinija je osvojil Mikko Hirvonen. Pregled ostalega dogajanja začenjamo s finalom v FR 3.5.

Sezona svetovne serije formule renault 3.5 se je sklenila z dirkama v Barceloni. Razred zase je bil Antonio da Costa (Arden Caterham), ki je dobil tako sobotno kot nedeljsko dirko. V središču pozornosti pa je bil boj za naslov prvaka med Julesom Bianchijem (Tech 1), Robinom Frijnsom (Fortec) in Samom Birdom (ISR), tremi bodočimi zvezdami formule 1. Bird je prvo dirko končal na drugem mestu, Frijns je bil z zaostankom 13 sekund tretji, Bianchi pa se je ob koncu zavrtel in zdrsnil na sedmo mesto. Tako je pred nedeljskim finalom Frijns povedel štiri točke pred Bianchijem in 12 pred Birdom. Na voljo je bilo še 25 točk! Robin in Jules sta na zadnji dirki sezone bila ogorčen boj za četrto mesto, v 21. krogu pa trčila! V pesku je obstal rezervni dirkač Force Indie in član Ferrarijeve akademije, kar je pomenilo, da je s četrtim mestom prvak postal Nizozemec Frijns, ki ga konec leta čaka testiranja s Sauberjevim dirkalnikom formule 1. Bird na osmem mestu ni bil konkurenčen za naslov.

Juncadella zmagovalec sezone formule 3

V Hockenheimu, kjer je v nemškem prvenstvu turnih avtomobilov (DTM) Bruno Spengler (BMW) z zmago postal prvak, so odpeljali tudi finale evropske serije formule 3. Zadnjo dirko je dobil Felix Rosenqvist, naslova prvaka pa se je s četrtim mestom veselil Daniel Juncadella. Tekom leta je zmagal pet dirk. Tihi favorit pred sezono Carlos Sainz mlajši je končal na skromnem devetem mestu (le na uvodnem dirkaškem vikendu je bil dvakrat na stopničkah).

Bourdais in Salo okusila slast zmage v V8

V avstralskem prvenstvu turnih avtomobilov (V8 supercars) je bil 12. dirkaški vikend v sezoni nekaj posebnega. Avstralski dirkači so si na ulični dirki v Surfers Paradisu dirkalnike delili z mednarodnimi dirkaškimi zvezdami. Ti se niso najbolje znašli in tako so morali zaradi več nesreč štart sobotne dirke kar trikrat ponoviti. Po 79 krogih pa vendarle brez presenečenja - zmaga je šla Jamieju Whincupu in nekdanjemu prvaku v indycarju in krajši čas dirkaču formule 1 Sebastienu Bourdaisu. V nedeljo pa sta na najvišjo stopničko stopila Will Davison in nekdanji dirkač formule 1 Mika Salo. Slednji je povedel že na prvi dirki, a ob koncu prvega kroga odstopil. Whincup in Bourdais sta drugo dirko s pol sekunde zaostanka končala na drugem mestu. Pred zadnjimi tremi dirkaškimi vikendi (sedem dirk) v skupnem seštevku vodi Whincup.

BTCC prvič osvojil Shedden

Britansko prvenstvo turnih avtomobilov (BTCC) je bilo odločeno po predzadnji dirki. Finale sezone so odpeljali v Brands Hatchu. Branilec naslova Matt Neal (Honda) je z zmago na prvi dirki ostal v igri za naslov, saj je Gordon Shedden (Honda) osvojil le peto mesto. Deževje se je nadaljevalo tudi na drugi preizkušnji popoldneva, ko je Shedden z drugim mestom postal novi prvak. Nealu tretje mesto ni zadoščalo (23 točk razlike) in tako tretja dirka ni več odločala o ničemer.

Chevroletov troboj v WTCC se nadaljuje

V svetovnem prvenstvu turnih avtomobilov (WTCC) so odpeljali šele desetega od dvanajstih dirkaških vikendov. Na prvi dirki v Suzuki je bil najboljši Alain Menu (Chervolet). Dominanco njegove ekipe sta z drugim in tretjim mestom potrdila Yvan Muller in Rob Huff. Ker za drugo dirko obrnejo štartni vrstni red, presenečenja niso nemogoča in tako je slavil Stefano D'Aste (BMW). Huff, Menu in Muller so si razdelili mesta od štiri do šest, pred dirkami v Šanghaju in Macau pa so v skupnem seštevku tesno skupaj. Omenimo še, da smo na Japonskem videli premiero nove Honde Civic WTCC. Nekdanji dirkač formule 1 Thiago Monteiro je z njo obe dirki končal na 10. mestu.

V nascarju tekmeci vse bolj izenačeni

Šesto od desetih dirk končnice za prvaka nascarjevega "sprint cupa" je kljub dotiku z zidom v uvodu dirke v Kansasu dobil Matt Kanseth (Ford). To je njegova tretja zmaga v sezoni, v skupnem seštevku pa ostaja deveti. Razlike med dvanajsterico, ki se bori za naslov prvaka, so zelo majhne (132 točk). Še naprej vodi tokrat osmouvrščeni Brad Keselowski (Dodge) - sedem točk pred Jimmiejem Johnsonom (Chevrolet), ki je bil deveti.

Ne spreglejte