Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2024,
19.00

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Elfyn Evans Esapekka Lappi Ford M-Sport Ott Tänak Thierry Neuville Hyundai Toyota Kalle Rovanperä reli WRC

Petek, 29. 3. 2024, 19.00

4 tedne, 1 dan

Reli Kenija Safari, petek

Lahko so mu hvaležni, da ne nastopa na vseh dirkah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
WRC reli Kenija Kalle Rovanperä | Kalle Rovanperä je v petek dobil vseh šest hitrostnih preizkušenj. | Foto Guliverimage

Kalle Rovanperä je v petek dobil vseh šest hitrostnih preizkušenj.

Foto: Guliverimage

Na tretji dirki letošnjega svetovnega prvenstva v reliju se po prvem pravem dnevu dirkanja vendarle nasmiha prva zmaga v sezoni za ekipo prvakov, za Toyoto. Ima trojno vodstvo, minuto pred ekipnima kolegoma vodi Kalle Rovanperä.

reli Švedska Esappeka Lappi Hyundai
Sportal Lappi preživel vse snežne pasti in drugič zmagal

Thierry Neuville je dobil četrtkov superspecial. | Foto: Guliverimage Thierry Neuville je dobil četrtkov superspecial. Foto: Guliverimage Svetovno prvenstvo v reliju se nadaljuje s še eno klasiko. Januarja se je začelo z relijem Monte Carlo, ki ga je dobil Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), februarja so dirkali na snegu na Švedskem, zmagal pa je Finec Esapekka Lappi (Hyundai). Ta teden pa najboljši vozniki relija na svetu dirkajo v Keniji, kjer zadnja štiri leta znova dirkajo za točke svetovnega prvenstva. Na reliju Safari nastopa tudi aktualni svetovni prvak Finec Kalle Rovanperä (Toyota), ki naslova letos sicer ne brani. Odločil se je, da bo nastopil le na nekaj dirkah. Tekmeci so mu gotovo hvaležni, samo poglejte, kaj jim je naredil ta petek v Keniji.

Vrhunci četrtkovega superspeciala, ki ga je dobil Neuville:

Četrtkov krajši superspecial je še dobil Neuville, nato pa je bil Rovanperä najhitrejši na vseh šestih petkovih hitrostnih preizkušnjah. To je bilo skoraj 130 kilometrov dirkanja, saj sta bila četrti in sedmi brzinec dolga kar 31,5 kilometra. Po tretjini dirke ima tako mladi Finec slabo minuto prednosti pred Elfynom Evansom in dobro pred Takamotom Katsuto (oba Toyota). Lani zmagoviti Toyoti se tako vendarle nasmiha prva zmaga letos, potem ko je bil Evans na prvih dveh dirkah tretji in drugi, Rovanperä pa v Monaku ni nastopil, na Švedskem pa je odstopil. "Razmere so težke, vsak dirkalnik še poglobi jarke na cestah. Trudil sem se, da sem se izognil skalam in da je avto ostal v enem kosu. Lahko bi šlo še hitreje, ampak sem z doseženim zadovoljen," je svoj dan opisal Finec.

Ott Tänak je v petek popoldne odstopil. | Foto: Guliverimage Ott Tänak je v petek popoldne odstopil. Foto: Guliverimage Kako hitro gre lahko na reliju Safari vse narobe, je že v petek dopoldne izkusil Neuville. Predrl je zadnjo desno pnevmatiko. Ker je guma nato tako opletala, je naredila še luknjo v stranico njegovega dirkalnika. Belgijec je izgubil dobro minuto in ima pred sobotnim nadaljevanjem dirke minuto in sedem sekund zaostanka. V petek popoldne sta bila nato prva zasledovalca Rovanpere Esapekka Lappi (Hyundai) in (Hyundai), a sta z okvaro na i30 oba odstopila.

Poglejte še petkove vrhunca z relija v Keniji:

Reli Safari Kenija, po sedmi od 19 hitrostnih preizkušenj:

1. Kalle Rovanperä (Toyota)

2. Elfyn Evans (Toyota) +56,9
3. Takamoto Katsuta (Toyota) +1:00,8
4. Thierry Neuville (Hyundai) +1:07,3
5. Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) +1:46,6
6. Gregoire Munster (M-Sport Ford) +3:34,2

Elfyn Evans se bori za vodstvo v skupnem seštevku sezone. Pred to dirko je zaostal tri točke za Thierryjem Neuvillom. | Foto: Guliverimage Elfyn Evans se bori za vodstvo v skupnem seštevku sezone. Pred to dirko je zaostal tri točke za Thierryjem Neuvillom. Foto: Guliverimage

V soboto in nedeljo na tretji dirki sezone sledi še 12 hitrostnih preizkušenj.

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe
Sportal Neuville z mojstrsko vožnjo zasenčil še Ogierja #video
Ne spreglejte