Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
20. 6. 2015,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Dani Pedrosa

Sobota, 20. 6. 2015, 17.49

8 let

Rossi: Stonerjeva vrnitev ne bi imela prav velikega smisla

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodilni dirkač kraljevskega razreda MotoGP Valentino Rossi ni pretirano navdušen, da bi se v šport vrnil dvakratni svetovni prvak Casey Stoner. Pravi, da je že zdaj dovolj hitrih dirkačev.

Casey Stoner je razburkal sceno MotoGP, ko se je pojavil na testiranjih v Barceloni, kjer je za Hondo preizkušal cestno različico RC213V-S. Avstralec, ki je kariero v kraljevskem razredu MotoGP končal po koncu sezone 2012 – nekateri so prepričani, da jo je samo prekinil in da se bo slej ko prej vrnil –, bo spet postal aktiven na motorju na letošnji prestižni vzdržljivostni dirki 8 ur Suzuke. Da bi se lahko prav kmalu vrnil v MotoGP, je Stoner tudi sam namignil, ko se je Hondi letos ponudil, da bi vskočil kot zamenjava za poškodovanega tovarniškega dirkača Danija Pedroso.

Bo Stoner nazaj že v prihodnji sezoni?

Honda ga je zavrnila z argumentom, da ne bi imel dovolj časa za resne priprave in bi torej bilo tveganje preveliko. A japonski konstruktor se je zagotovo kesal, saj so bili rezultati testnega dirkača Hirošija Aojame porazni. Morda pa bo Honda dala Stonerju, ki ji je leta 2011 pridirkal naslov svetovnega prvaka (leta 2007 je bil kralj MotoGP z Ducatijem), priložnost v prihodnji sezoni. A prej bi se morala znebiti Danija Pedrose, ki ima pogodbo še za prvenstvo 2016.

Njegovo vrnitev bi z odprtimi rokami sprejel trenutno najbolj vroči dirkač v kraljevskem razredu Jorge Lorenzo, ki je z Yamaho zmagal na zadnjih štirih dirkah zapored. "Zame je Casey pravi naravni talent. Zmeraj sem pravil, da verjetno nikoli nisem videl boljšega talenta, bolj naravnega talenta, ki bi dirkal z motorjem. Je super šov, ko ga gledaš dirkati z motorjem, še posebej na Phillip Islandu. To je bilo čudovito. On ima vse moje spoštovanje. Če se bo nekega dne vrnil, bo zagotovo spet zmagoval in se bo boril za naslov prvaka. Razumel sem tudi njegovo odločitev za upokojitev. Dirkanje je včasih za nas zelo stresno in zagotovo je veliko odvisno od tvoje osebnosti, od tvojega načina življenja. Težko je. To je bila njegova odločitev. Če se bo vrnil, ga bom osebno sprejel z odprtimi rokami," je za crash.net hvalnico Stonerju zapel Jorge Lorenzo.

Dirka 8 ur Suzuke bi lahko pokazala, na kakšnem nivoju dirkanja je trenutno Casey

Špančev moštveni kolega Valentino Rossi pa ni najbolj navdušen nad govoricami, da bi se lahko Stoner prav kmalu vrnil v šport: "Stoner je bil v zadnjih letih nedvomno eden izmed najboljših dirkačev v MotoGP. Postal je prvak, zmagoval je na dirkah. Za stopničke se je boril tako z Ducatijem kot tudi s Hondo. Mislim, da imamo v kraljevskem razredu že zdaj dovolj hitrih dirkačev. Šalo na stran, zagotovo bi bilo zanimivo, če bi se vrnil. A veste, Casey že dolgo časa ni dirkal. Ne bi imelo velikega smisla, če bi se zdaj vrnil. A bo zelo zanimivo spremljati potencial Stonerja na Hondi na prihajajoči dirki 8 ur Suzuke, ker bo tekmoval s Smithom in Espargarojem, ki sta dirkača v MotoGP. Zato bo zanimivo videti, kakšna je njegova raven dirkanja po dolgem času brez dirk."

Tudi nekdanji Stonerjev moštveni kolega pri Hondi Dani Pedrosa zelo spoštuje Avstralca, saj je večino svoje kariere tekmoval prav z njim: "Bil je v Hondini garaži in se smukal okoli nas. Pogovarjal sem se z njim in videti je bilo, da se dokaj udobno počuti v trenutnem položaju. Bilo mi je v veliko zadovoljstvo, ko sem ga gledal dirkati in ker sem bil nekoč eden izmed njegovih rivalov. Če se dobro spomnim, sem z njim dirkal od petnajstega leta naprej. Veliko spoštovanje. Zmeraj sem užival, ko je prišel naokoli in sva poklepetala, ker je bil vrhunski dirkač in si se lahko zmeraj kaj naučil iz njegovih izkušenj in značaja. Je res nekaj posebnega, ko ga gledaš dirkati, in zdaj ga bomo videli na dirki 8 ur Suzuke. Upam, da bo užival na tej dirki. Za MotoGP pa je težko reči. Volja in želja sta najpomembnejša za dirkanje v MotoGP."

Ne spreglejte