Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
2. 3. 2012,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 2. 3. 2012, 16.11

8 let

V8 – najbolj izenačeno prvenstvo turnih avtomobilov

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z dirkama v Adelaidi se ta konec tedna začenja sezona 2012 v V8 supercars, avstralskem prvenstvu turnih avtomobilov. Gre za najbolj razburljivo tekmovanje s turnimi avtomobili.

Pod izrazom dirkanje s turnimi avtomobili razumemo dirke s serijskimi avtomobili, pri katerih pa je serijska le karoserija. Da cestni avtomobil postane pravi turni oziroma dirkalni avtomobil dobi močnejši motor, zavore, vzmetenja, pnevmatike, dodelana je tudi aerodinamika. Najbolj znana prvenstva turnih avtomobilov so svetovno (WTCC), britansko (BTCC) in nemško prvenstvo (DTM), sicer pa je tovrstno dirko zelo priljubljeno še v Argentini, Avstraliji, Rusiji, Skandinaviji ... Podobna so tudi ameriška nascar tekmovanja, a v tem primeru gre za t. i. "stock cars", kjer je posebno za dirke narejena tudi karoserija. Obenem se nascar dogaja primarno na ovalnih dirkališčih, medtem ko se dirke s turnimi avtomobili na pravih dirkališčih in uličnih stezah.

Sezono 2012 kot prvo od prvenstev turnih avtomobilov začenja avstralsko - V8 supercars Australia (do leta 1998 se je tekmovanje imenovalo avstralsko prvenstvo turnih avtomobilov – ATCC). Tekmovanje sodi pod okrilje Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). Čeprav je v Evropi manj znano od prvenstev BTCC, WTCC in DTM, v njem pa sodelujejo večinoma avstralski dirkači, pa v zadnjih letih pridobiva na priljubljenosti. V8 je izjemno izenačeno tekmovanje z dirkalniki proizvajalcev Holden (avstralsko podružnica Generals Motors) in Ford. Uporabljajo petlitrske osemvaljne motorje. Prvi nastopajo z avtomobili VE Commodore, drugi z FG Falcon. To sta najbolj priljubljeni znamki osebnih vozil v Avstraliji. Na dirkah nastopa 28 dirkačev, ki jih ponavadi na kvalifikacijah loči vsega sekunda. Tako je tudi zaradi standardnega (enotnega) aerodinamičnega paketa in enega samega dobavitelja pnevmatik (Dunlop). Posledično dirke ponujajo mnogo več prehitevanj in trkov, kot smo jih vajeni iz evropskih tekmovanj turnih avtomobilov.

Prvenstvo mednarodno dimenzijo dobiva s pravimi dirkami izven Avstralije (Bahrajn, Abu Dabi), v sezoni 2013 prihaja tretji proizvajalec avtomobilov - Nissan s Sedanom, že letos pa bo kot edini tujec celotno sezono odpeljal, Francoz Alexandre Premat, ki ima za sabo desetletje kar uspešnega dirkanja v tekmovanjih A1GP, GP2, DTM ... "Moj cilj je, da se čim hitreje privadim. Za letos si želim nekaj stopničk, čim več točk in na koncu leta skupno uvrstitev med 10," napoveduje Premat. Lani je dve dirki odpeljal Francoz Sebastien Bourdais.

V sezoni 2012 bo 15 dirkaških vikendov, na katerih bomo videli 28 dirk. Na večini dirkališč se odpeljeta dve dirki - ena v soboto, ena v nedeljo (sobotna je včasih krajša - t. i. šprinterska). Večina dirk je dolga 200 kilometrov, nekaj pa tudi 250 ali 300. Izjemi sta vzdržljivostni dirki Sandown (500 kilometrov) in pa najprestižnejša med vsemi Bathurst 1000. "Bathurst je naša največja dirka, je kot Indy 500, VN Monaka ali 24 ur Daytone. Ta dirka ustavi celotno nacijo," pove trikratni zmagovalec preizkušnje na legendarni stezi v Mount Panorami, Garth Tander. Prvenstvo 2012 se začenja ta konec tedna v Adelaidi. Bathurst 1000 sledi prvi oktobrski konec tedna. Sezona se bo sklenila drugega decembra v Sydneyju.

Naslov prvaka brani Jamie Whincup (Holden), ki je lani dobil 10 dirk. Vsega 35 točk za njim je zaostal Craig Lowndes (Holden) s petimi zmagami. To sta glavna favorita tudi v 2012. Paziti bo treba še na Marka Winterbottoma (Ford) in veterana Gartha Tanderja (Holden), ki je lani eno od treh zmag dosegel prav v Bathurstu. Resen Fordov adut je tudi še Lee Holdsworth.

Ne spreglejte