Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
22. 12. 2011,
20.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 22. 12. 2011, 20.15

8 let

Gaj Riossa – rojeni zmagovalec

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
12-letnega fantiča, ki je svojo športno pot šele dobro začel, označiti za rojenega zmagovalca bo za nekoga morda čisto pretiravanje ali pa celo popoln nesmisel oziroma preroška domišljavost.

A tridesetkrat v eni sami sezoni, v devetih tekmovalnih mesecih stopiti na zmagovalni oder, je pač dosežek, ki ga je zmožen doseči le rojeni zmagovalec ali pa nesporni ljubljenec same boginje Fortune.

Kar počne, počne tako prepričljivo, da tega preprosto ne moremo spregledati

Gaj Riossa je najmlajši član konjeniške ekipe Ugar Equestrian Team. Ekipa Posestva Ugar slovi kot mednarodno ugledni konjeniški športni center, kjer vzgajajo odlične športne konje – plemenite atlete iz prve jakostne skupine. Res je, da je mladenič svojo športno pot začel v praktično idealnem okolju, a za uspeh v tem plemenitem in zahtevnem olimpijskem športu to ni dovolj. Gaj je pač talent, športnik, ki kljub rosni mladosti daje vtis popolne predanosti in jasnega fokusa. Njegova percepcija zavedanja pomembnosti vsakdanjega treninga, njegov neverjeten občutek za vodenje športnega partnerja – konja, ki ga je preprosto potrebno začutiti, dojeti, njegova tekmovalna osredotočenost in značajska ostrina prežeta z vedrostjo in iznajdljivostjo so dejstva, ki tega mladega športnika dvigujejo nad povprečje. Kdor je mladeniča že videl v parkurju, v sedlu, s čelado na glavi med zaprekami in nad njimi, si ga je verjetno zapomnil, saj to, kar počne, počne tako prepričljivo, da tega ne moreš spregledati. Res, da je pred njim še dolga in negotova športna pot, ki bo verjetno imela vzpone in padce, a osebno verjamem, da fantič – verjetno se sicer tega tudi sam še ne zaveda – jezdi proti Olimpu. V mnogih športih Slovenci na videz nismo imeli svojega potenciala, junaka. Pa se je zgodilo. Mladi slovenski jahač, Gaj Riossa, je letos med marcem in novembrom nastopil na 16 konjeniških turnirjih doma in v tujini, pretežno v Italiji, ter v statistiko vpisal kar 30 uvrstitev na stopničke, od tega pa je kar trinajstkrat stopil na tisto najvišjo. Ja, rezultati so pač tisti, ki športnika naredijo, postavijo in ovrednotijo. Gajevi najbrž več ne potrebujejo komentarja. Le upamo lahko, da mu športno pot ne bodo prekrižale poškodbe, da bo tudi v prihodnosti jezdil dovolj dobrega konja, da ne bo izgubil motiva in želje po zmagah, ter da bo tudi v prihodnje našel pokrovitelje, ki bodo razumeli lepoto in plemenitost tega zares čudovitega športa ter začutili vso drznost potenciala, ki ga fantič nosi v sebi.

Ni se ustrašil sprememb, še več – v žepu ima normo za nastop na evropskem prvenstvu

V letošnji sezoni je mladi jahač, Gaj Riossa, doživel prvi večji prelomni trenutek, saj je iz ponija presedlal na velikega konja. Prirastek centimetrov višine vihra je seveda pomenil tudi resen prirastek v višini zaprek. A Gaj in njegov konj Unaniem sta v izteku sezone s pravim stampedom "nul" oziroma nastopov brez podrte zapreke na višini 120 centimetrov osupnila tudi starejše, celo članske konkurente in v končnici sezone tudi s stopničkami kronala svoje športno zavezništvo. Med drugim je nase opozoril tudi z izjemno dvojno zmago v italijanskem San Giovanniju in Marignanu, ko je vzel mero tudi nekaterim najizkušenejšim italijanskim tekmovalcem. Najbolj odmeven rezultat Gajeve sezone pa sta zagotovo dve 3. mesti na izredno močnem mednarodnem konjeniškem turnirju CSIO-Ch v italijanskem Manerbiu v konkurenci otrok do 14 let, kjer je uspeh kronal še z 9. mestom na velikem Grand Prixu. S tem in preostalimi rezultati je tudi izpolnil normo za udeležbo na evropskem prvenstvu v preskakovanju ovir, ki bo avgusta 2012 potekalo v avstrijskem Ebreichsdorfu. Prihodnja sezona bo morda tako lahko že tista, ki bo precej spremenila položaj vrhunskega konjeniškega športa v Sloveniji. Gaja torej po kratkem zimskem tekmovalnem predahu čaka nova naporna, a res zelo pomembna sezona.

Bogate družinske izkušnje, laso pa ga je učil metati kar kanadski olimpijski podprvak

Gaj v zadnjih treh letih, odkar aktivno tekmuje, odlične rezultate tako rekoč niza enega za drugim, za kar sta seveda v veliki meri zaslužna njegova starša, izkušena jahača, nekdanja državna prvaka Manja Koren in Maks Riossa, ki je tudi Gajev glavni trener in kapetan ekipe Ugar Equestrian Team. Če sem v uvodu torej zapisal, da je Gaj rojeni zmagovalec, potem je seveda na mestu tudi trditev, da mu je bil konjeniški šport tako rekoč položen v zibelko in ker je fenotip osebe plod njegove genetske zasnove in vpliva okolja, potem je jasno, od kod fantu ta potencial. Da pa bi bila mera polna, je Gaj na Posestvu Ugar, kjer trenira, spoznal in opazoval nekatere najboljše jahače, med katere sodi recimo Argentinec Sebastian Pellon Maison, laso pa ga je osebno učil metati izjemno priznani konjeniški strokovnjak, nekdanji selektor kanadske konjeniške reprezentance in nosilec srebrnega olimpijskega odličja iz konjeniškega turnirja na poletnih igrah v Montrealu (1976), Kanadčan Michel Vaillancourt. Fantič se verjetno še kako živo spominja zgodnjih jeseni v letih 2006, 2007, 2008, ko je v domačem parkurju lahko opazoval svetovno konjeniško elito, ki se je zbrala na turnirjih svetovnega pokala UGAR FEI World Cup. Na zadnjem je recimo nastopil tudi Francoz Kevin Staut, ki je prav z zmago na Posestvu Ugar začel zmagoviti pohod na sam vrh skupnega seštevka svetovnega pokala, leta 2009 pa osvojil tudi naslov evropskega prvaka. Glede na našteta dejstva in prepričljive rezultate bo morda v ne tako daljni prihodnosti torej Zdravljica v čast zmagovalcu zadonela tam, kjer je nihče ne pričakuje.

Ne spreglejte