Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 2. 2016,
6.42

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Denver Broncos ameriški nogomet liga NFL finale prvaki

Ponedeljek, 8. 2. 2016, 6.42

1 leto, 11 mesecev

Najboljša obramba lige pojedla najboljši napad: prvaki so Denver Broncos (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvaki ameriške nogometne lige NFL so igralci moštva Denver Broncos, ki so v velikem finalu, že 50. Super Bowlu s 24:10 premagali Carolina Panthers.

Čeprav so številno poznavalci ameriškega nogometa pred letošnjim vrhuncem sezone lige NFL napovedovali sprehod Caroline do prvega naslova prvakov, so Denver Broncos poskrbeli, da se bo v ZDA poleg vseh perutničk in hamburgerjev pojedlo tudi veliko zarečenega kruha. V spopadu najboljšega napada lige (Carolina Panthers) in najboljše obrambe (Denver Broncos) je slavila druga.

Namesto spopada dveh zvezdniških napadalcev, vzhajajoče zvezde Cama Newtona pri Panterjih in odhajajočega veterana Peytona Manninga pri Broncos, so na letošnjem Super Bowlu blestele obrambe obeh ekip. Manning je po letu 2007 (takrat v dresu moštva Indianapolis Colts) osvojil še svoj drugi šampionski prstan, Newton bo moral na prvega še počakati.

Garanje obramb in napake v napadu

Že v prvem polčasu ni bilo kakšnih lepih podaj in dolgih tekov s spektakularnimi zaključki v končni coni, bilo pa je garanje obrambnih igralcev in posledično številne napake podajalcev. Prve točke na tekmi so vknjižili igralci Denverja z golom Brandona McManusa, ki je iz igre zadel za 3:0.

Le nekaj minut zatem so branilci Denverja le nekaj jardov pred svojo končno cono presenetili podajalca Caroline s sackom (podrli so ga, še preden mu je žogo uspelo podati svojim tekačem). Newton je žogo izpustil iz rok, do nje je prišel Malik Jackson in dosegel prvi "touchdown" na tekmi. Prva četrtina se je končala z nepričakovanim vodstvom Denverja z 10:0.

Panterski skok Stewarta za prve točke Panterjev

V drugih 15 minutah tekme so se Panterji vendarle nekoliko zbudili, spravili žogo en jard do končne cone, "touchdown" s pogumnim skokom čez obrambo Denverja pa je dosegel Jonathan Stewart. Bilo je 10:7. Trinajsto točko za Carolino je s svojim drugim golom iz igre dosegel McManus, moštvi sta na odmor odšli pri izidu 13:7 za Denver.

Broncos ušli na devet točk

Carolina, ki je v letošnji sezoni pred finalom doživela en sam poraz, je drugi polčas začela odločneje, je pa Graham Gano v četrti minuti tretje četrtine zgrešil prosti strel s 44 jardov. Žoga je zadela vratnico in priložnost je spet dobil dirigent Denverjevega napada Manning. Žogo so Broncos spet uspešno pripeljali v bližino končne cone, a so se morali zadovoljiti zgolj z novimi tremi točkami za gol iz prostega strela (16:7), saj jim novega »touchdowna« obramba Panterjev ni dovolila.

Na vse ali nič

V začetku zadnje četrtine so Panterji le znižali zaostanek na šest točk. Gol iz igre je zabil Gano in se oddolžil za napako iz tretje četrtine. Ampak to je bilo tudi vse, kar se tiče Caroline. Najkoristnejši igralec sezone Newton je štiri minute pred koncem tekme izgubil žogo (fumble), Denver je izkoristil priložnost in dosegel še drugi »touchdown« na tekmi, a ta je bil odločilen. S prednostjo 24:10 so Broncos tekmo le še rutinirano pripeljali do konca in se veselili še tretjega naslova prvakov v zgodovini franšize (Lombardijev pokal so dvignili še v letih 1997, 1998).

Za najkoristnejšega igralca tekme (MVP) je bil izbran branilec Denverja Von Miller, ki je pošteno grenil življenje Camu Newtonu.

Ne spreglejte